3 pomysły na świąteczne menu: Styl na Talerzu

image

Jakie są kluczowe elementy idealnej Wigilii? Duże rodzinne zgromadzenie wokół świątecznego stołu. Choinka, która bogato przystrojona w salonie tworzy świąteczną atmosferę. Prezenty, na które dzieci z niecierpliwością czekały cały rok. Świąteczne menu, które zachwyca nasze kubki smakowe świątecznymi smakami. Chcemy cieszyć się świątecznymi potrawami, które są wyjątkowe i pyszne. Mamy trzy opcje świątecznego menu, które stworzyliśmy specjalnie dla Państwa.

Organizacja świątecznej kolacji: lista kontrolna

Masz problem z organizacją kolacji wigilijnej w swoim domu? Ta lista kontrolna pomoże Ci zorganizować Wigilię bez stresu.

  • Zaproś swoich bliskich na kolację miesiąc przed świętami, telefonicznie lub osobiście. Ty i Twoi goście znajdziecie w ten sposób idealne prezenty świąteczne.
  • Zacznij przygotowywać świąteczne menu na trzy tygodnie przed świętami. Zastanów się, kto jest lepszy w czym: być może Twoja siostra piecze pyszne serniki, a brat robi ryby. Następnie podzielcie się pracą. Poniżej przedstawiamy trzy propozycje menu. Zabierz się też za świąteczne porządki.
  • Dwa tygodnie przed Wigilią wybierz się na pierwsze świąteczne zakupy. Będziesz musiała kupić składniki do wypieków i półproduktów. Zadbaj też o przegląd zastawy stołowej, obrusów i serwetek. Skontroluj też stan świątecznych dekoracji.
  • Tydzień przed święt ami to najlepszy czas na zakup sztucznej choinki lub jej oczyszczenie. Możesz udekorować swoją choinkę zaraz po zakupie. Choinka jest tradycyjnie dekorowana w Wigilię. Możesz jednak udekorować ją w inny sposób, który sprawi, że będzie to bardziej przyjemne.
  • 3-4 dni przed Wigilią: Kup świeże produkty, takie jak ryby, mięsa i warzywa.
  • 2 dni przed świętami: Przygotuj marynaty do mięs i upiecz ciasta.
  • Dzień przed Wigilią przygotuj mak do potraw, ugotuj zupę, pokrój warzywa
  • Dzień przed Wigilią: Dokończ przygotowania, posprzątaj, udekoruj stół, a potem odpocznij.

Pobierz darmową listę, którą przygotowaliśmy dla Ciebie do wykonania przed świętami! Jest to lista wszystkich rzeczy, które chcesz zrobić, aby mieć wspaniałe święta.

Tradycyjne menu świąteczne

Tradycja nakazuje, aby na kolacji wigilijnej było 12 potraw. Potrawy, które są podawane na kolacji wigilijnej mogą się różnić w zależności od miejsca, z którego pochodzą. Poniżej przedstawiamy 12 tradycyjnych potraw:

  1. Barszcz wigilijny lub zupa grzybowa, albo zupa rybna
  2. Pierogi z kapustą, grzybami i cebulą
  3. Krokiety z kapustą
  4. Karp smażony, czyli karp w galarecie
  5. Ryba w stylu greckim
  6. Śmietana lub olej do obrobienia
  7. Kapusta z grochem
  8. Ciasto makowe
  9. Piernik staropolski
  10. Makowiec
  11. Kompot z suszonych owoców
  12. Kluski z makiem i kutią

Nasza rada - Nie lubić tradycyjnych potraw. Jeśli nikt nie będzie tego jadł, nie trać pieniędzy i czasu.

Pierwsze danie: barszcz czerwony

Kolacja wigilijna w większości regionów Polski rozpoczyna się od zupy z barszczu czerwonego. Najlepsza zupa ma intensywnie czerwony kolor i słodko-kwaśny smak. Przygotuj ją:

  • Paczka zieleniny
  • 30 g grzybów suszonych
  • 3 litry wody
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 kg obranych buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • Sok z cytryny
  • majeranek
  1. Grzyby ugotować we wrzątku i pozostawić w misce na 5 min.
  2. Wszystkie warzywa należy pokroić na kawałki. Warzywa przełożyć do garnka. Dodać grzyby, ziele angielskie liście laurowe, ziarna pieprzu i 3 litry wody.
  3. Gotować wywar przez 60 min od momentu zagotowania.
  4. Po zrobieniu wywaru odcedź warzywa. Nie wrzucać ich, a zrobić z nich zupę jarzynową.
  5. Do gorącego bulionu dodać pokrojone i obrane buraki, ząbek czosnku i sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Całość pozostaw na noc w chłodnym miejscu do schłodzenia.
  6. Następnie ugotować bulion z burakami. Doprawić do smaku.

Danie główne: pierogi

To najpopularniejszy polski comfort food. Można je wykorzystać zarówno jako danie letnie, jak i zimowe. Pierogi z kapustą, grzybami i jagodami to letni klasyk. Należy je podawać z czerwonym barszczem.

Ciasta:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • Szczypta soli

Farsz:

  • Kapusta kiszona - 450g
  • 100g grzybów suszonych
  • Po 2: liście laurowe, ziarna ziela angielskiego
  • Po jednej łyżeczce: kminku i majeranku.
  • 2 cebule
  • papryka
  1. W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Kapustę przełóż do garnka i odsącz z soku. Dodaj grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej wodą, tak aby przykryła grzyby i kapustę. Gotuj ją przez 45 minut na małym ogniu.
  2. Następnie możesz przełożyć cebulę do miski i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Po 45 minutach gotowania odcedź i dodaj kapustę do wody.
  4. Podczas gdy farsz stygnie, przygotuj ciasto na pierogi. Połącz w misce mąkę, ciepłą wodę i sól. Ciasto stanie się bardziej sprężyste i miękkie, im dłużej będziesz je wyrabiać.
  5. Następnie rozwałkuj ciasto na ciemno (około 2 mm), a następnie wytnij okrąg za pomocą szklanki lub specjalnej wykrawaczki.
  6. Na środek ciasta nałożyć łyżkę farszu i zlepić. Kontynuować proces.
  7. Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonej wodzie, aż pierogi będą pływały.

Czas na deser: kutia

To jedno z najprostszych i najszybszych dań wigilijnych. Oto wszystko, co trzeba zrobić:

  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • 4 łyżki stołowe likieru Amaretto
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Garść całych migdałów i ziaren gorczycy
  1. Pszenicę przepłukać strumieniem wody. Zalej ją wrzątkiem i odstaw na co najmniej jedną noc.
  2. Ugotuj ją ponownie. Gotować jeszcze przez 4 godziny.
  3. Po tym czasie opłukać mak i zmielić go.
  4. Następnie mak i pszenicę połączyć w misce z miodem (musi być podgrzany), cukrem i likierem. Dodaj migdały i rodzynki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i umieścić w pojemniku.

Tradycyjna dekoracja stołu wigilijnego

Wybierz tradycyjną dekorację stołu wigilijnego. Zacznij od teselków: wystarczy biały obrus, serwetki i złote krążki. Możesz zrobić z nich choinkę lub gwiazdę, składając je. Następnie wybierz prostą zastawę i sztućce, które pasują do koloru obrączek na serwetki. Dodaj świąteczny wieniec ze świecami i ozdoby dla gości, aby zakończyć aranżację stołu.

Pomysł na menu wigilijne: Pyszne smaki i tradycja połączone

Wieczerza wigilijna to wyjątkowy posiłek, przy którym gromadzi się cała rodzina. Z niecierpliwością czekają na pojawienie się na niebie pierwszej gwiazdki, aby móc zasiąść do stołu i cieszyć się dwunastoma pysznymi daniami. Mamy dla Ciebie i bliskich kilka pomysłów na zmianę tradycyjnych dań wieczerzy wigilijnej.

Przystawka

Śledzia wigilijnego możesz podać ze śmietaną lub cebulką, albo ze śledziem ze śliwkami na ostro. Masz znajomego wegetarianina lub weganina? Śledzia możesz zastąpić ostrygami, pancettą lub grzybami.

Jako przystawka świetnie sprawdzi się pyszna zupa np. barszcz czerwony babci, aromatyczna zupa grzybowa lub sałatka warzywna. Dodadzą one wyjątkowego charakteru świątecznemu stołowi, będąc podane w małych miseczkach lub eleganckich talerzach do zupy. My proponujemy pyszny krem z dyni i krewetek. Potrzebne będą:

  • 1 kg obranej dyni pokroić na kawałki
  • 3/4 litra bulionu warzywnego
  • 2 szalotki
  • 80g masła
  • 250 ml śmietany
  • 600 g krewetek
  • Kilka gałązek pietruszki
  • Sól i pipera dostępne do degustacji

Na patelni podsmaż na maśle posiekane szalotki. Następnie dodaj kawałki dyni. Przykryj patelnię bulionem i pozwól mu się gotować na małym ogniu przez około pół godziny. Gdy dynia zmięknie, zblenduj ją, aż uzyskasz kremowe, delikatne puree. Dodaj śmietanę, sól i pieprz.

Obierz krewetki i umyj je. Usmaż je na maśle z dodatkiem soli. Krem z gorącymi krewetkami podawać na talerzach. Każde danie udekorować natką pietruszki.

Danie główne

Wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez pierogów, ulubionych zarówno przez Polaków, jak i zagranicznych gości. Wyjątkowość pierogów polega na tym, że niemal wszystkie nadzienia sprawdzają się w 100 procentach. Można zrobić pierogi z nadzieniem rybnym, z soczewicą, czy ze śliwkami, oprócz tradycyjnych pierogów wigilijnych z kapustą, grzybami, czy makiem. Palce lizać!

Stół wigilijny jest symbolem zarówno religii chrześcijańskiej, jak i odrodzenia. Ryba na stole wigilijnej kolacji ma znaczenie religijne. Jedzenie ryb w Wigilię to znak dobrobytu, zdrowia i obfitości. Królem świąt jest karp, ale jeśli nie jest Twoim ulubieńcem, możesz go zastąpić łososiem, pstrągiem lub szczupakiem. Łosoś en papilote można przygotować razem z nami. Będziecie potrzebować 6 porcji.

  • 6 filetów z łososia (ten waży 140 g).
  • 300 g małych ziemniaków
  • Koperek
  • Koper włoski
  • 40 g masła
  • 4 łyżki stołowe wytrawnego wermutu

Ugotuj ziemniaki, aż będą prawie miękkie. Pokrój je w cienkie plasterki. Rozgrzej piekarnik do 200° Celsjusza Potnij 6 kawałków papieru do pieczenia na kwadraty o wymiarach 40x40cm. Każdy kwadrat posmarować masłem, posypać koperkiem, koprem włoskim i dodać plasterki ziemniaków. Do przygotowanych składników dodać filety z łososia. Skropić wermutem. Paczkę uzyskasz, jeśli złożysz brzegi pergaminu do pieczenia. Wstaw każdy kawałek do piekarnika na 25 minut, robiąc otwór, przez który może wydostać się para.

Desery

Pierniki, pierniczki, serniki, ciasteczka świąteczne, pierniczki - Wigilia to idealny czas na oddanie się słodkim smakołykom. Możesz zrobić czekoladowe babeczki, które udekorujesz zielonym kremem, aby nadać im wygląd choinek. Zachwycisz zarówno młodszych, jak i starszych gości kolacji. Zrób świąteczne ciasteczka z zimowymi motywami, takimi jak bałwanki czy renifery, aby spodobały się dzieciom. Jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia.

Sprawdź nasz przepis na szybkie świąteczne ciasto! Do wykonania ciasta o średnicy 18 cm będziesz potrzebować następujących składników:

  • 300g masła
  • 50 ml śmietany
  • 200 ml mleka
  • 4 jajka
  • 240g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/3 łyżeczki goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 550g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

  • 400g cukru pudru
  • 300g masła
  • 400 g kremowego serka do smarowania
  • 1/2 pomarańczy

Czas wziąć się do pracy!

  1. Masło przełożyć do miski. Do masła można dodać brązowy cukier.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki razem w mikserze, aż uzyskasz gładką masę
  3. Następnie dodaj 4 jajka.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj mąkę, cynamon, goździki i imbir.
  5. Wymieszaj za pomocą miksera.
  6. Dodać mleko i śmietanę.
  7. Piec przez 60 minut w temperaturze 180°C. Ostudź ciasto, a następnie przetnij je nożem na pół wzdłuż. Podzielić na cztery części.
  8. To jest czas na przygotowanie kremu. Za pomocą miksera połącz masło i Cukier puder.
  9. Serek śmietankowy wymieszaj z sokiem z połowy pomarańczy.
  10. Rozprowadzić krem na wierzchu ciasta. Wymieszać cukier z mlekiem, aby zrobić lukier. Udekorować ciasto lukrem, rozmarynem i żurawiną.

Oto nasz przewodnik wideo:

Nasza wskazówka Zamiast noża można użyć drutu. Owiń drut wokół ciasta i pociągnij za końce. Zapobiegnie to rozerwaniu ciasta podczas krojenia.

Pomysły na świąteczne potrawy

Lubisz rozpieszczać siebie i swoich bliskich podczas świąt? Możesz wybierać zarówno spośród tradycyjnych przepisów, jak i najlepszych i najbardziej wykwintnych składników. Powinieneś również wziąć pod uwagę wygląd potraw, które podajesz. Mamy kilka wyjątkowych pomysłów na świąteczne menu, oszałamiające ustawienia stołu i stylowe dekoracje świąteczne.

Przystawka

W swoim świątecznym menu powinieneś uwzględnić przystawkę jako starter. Można ją podać na zakrzywionej łyżce. Wzbogaci ją ceramika i stal nierdzewna.

  • Podawaj gościom pyszną zupę grzybową lub barszcz czerwony z jabłkami.
  • Pomysłem na świąteczną przystawkę, który jest świetny dla każdego, jest podanie jako przystawek serka kremowego, warzyw i łososia. Do ich podania użyj specjalnych krążków na przystawki.
  • Weganie mogą zrobić pyszny pasztet z soczewicy.

Danie główne

Świąteczne menu jest niepełne bez dania głównego.

  • Możesz użyć mięs takich jak pierś z kaczki, filet wieprzowy czy stek wołowy w ziołach. Podawaj go z chrupiącymi warzywami i fasolą, zawiniętymi w plastry boczku i polanymi pysznym sosem.
  • Alternatywne opcje obejmują ryby i świąteczną gęś.
  • Wegańskie Boże Narodzenie można urządzić z tartą z grzybami lub lasankami z kapusty.

Deser

  • Wszystkie grupy wiekowe uwielbiają gorące lody waniliowe z malinami lub wiśniami.
  • Inną opcją jest świąteczny deser, który można zrobić z lodami jabłkowymi i waniliowymi z cynamonem.
  • Pyszny makowiec zrobiony z kremem maślanym lub galaretką.
  • Na zakończenie posiłku koniecznie podaj grzane wina!

Dzięki temu błyskawicznie zadowolisz kochających słodkości gości.

Dekoracja stołu świątecznego

Odpowiednia dekoracja stołu jest równie ważna jak świąteczne menu. Na świątecznym stole należy umieścić biały obrus, srebrne talerze i srebrne sztućce. Serwetki warto złożyć lub umieścić w specjalnych obrączkach. Świecznik postawiony w centralnym miejscu na stole doda całej sprawie świątecznego charakteru.

Przejrzyj naszą galerię pomysłów na dekoracje wigilijne!

Zobacz więcej zdjęć

  • Dekoracje
  • Boże Narodzenie
  • Zima

Prosty, elegancki porcelanowy serwis dobrze komponuje się z klasycznym świątecznym menu. Możesz nadać swojemu świątecznemu stołowi odświętny wygląd, łącząc czerwienie, złota i ciemne zielenie. Możesz stworzyć świąteczną, przytulną atmosferę, dopasowując serwetki z motywami świątecznymi. Możesz nawet pięknie je złożyć! Sprawdź nasze wskazówki dotyczące składania serwetek.

Pamiętaj, aby układać sztućce w sposób symetryczny. Sztućce używane do dania głównego powinny być ułożone tuż przy talerzu. Sztućce używane do przystawki powinny być ułożone na zewnątrz.

Święta Bożego Narodzenia to bardzo wyjątkowy czas w roku. Każdy szczegół powinien być perfekcyjny. Zapoznaj się z naszymi inspiracjami na świąteczne menu. Dzięki odpowiednim pomysłom spraw, by Święta były niezapomniane dzięki wyjątkowym potrawom

Już teraz zajrzyj do inspirującego świata Westwing, aby zainspirować się pomysłami, które dla Ciebie stworzyliśmy. Znajdziesz tu pomysły na świąteczne dekoracje oraz artykuły, dzięki którym Twój dom będzie wyglądał jeszcze piękniej.

Wszystkie oferty do -70% są dostępne!

Komentarze (0)

Zostaw komentarz