Espresso: wszystko o Twojej ulubionej kawie

image

Smażone kwiaty cukinii to przystawka, natomiast risotto to danie główne. Na deser pysznym rozwiązaniem jest pannacotta z musem owocowym. Co dalej. Aromatyczne espresso, ofcourse! Tak właśnie powinien wyglądać włoski wieczór. Ten smak nie wymaga od Ciebie podróży do Włoch. Możesz przygotować espresso w domu. Przygotowanie idealnej filiżanki kawy jest sztuką. Aby Twoja kawa smakowała tak dobrze jak we Włoszech, warto pamiętać o kilku rzeczach. Ważne jest, aby wybrać odpowiednie ziarna, a także nauczyć się obsługiwać ekspres. Oto kilka wskazówek i trików, które pomogą Ci przygotować idealną filiżankę kawy.

Co to jest espresso?

Zacznijmy od wyjaśnienia, czym jest espresso. Najczęściej kojarzy się z mocną, ciemną kawą w małych filiżankach.

Espresso to metoda parzenia kawy wywodząca się z Włoch. Polega ona na przepuszczeniu przez ekspres wody o temperaturze 92degC pod wysokim ciśnieniem (9 barów). Jeśli jest zrobione prawidłowo, powinno mieć grubą warstwę ciemnobrązowej pianki (proces ten nazywany jest cremą).

Tradycją w kuchni włoskiej jest wypicie 70 ml kawy ze szklanką wody przed jej skosztowaniem. espresso może być również używane jako baza do wielu kaw, takich jak cappuccino i latte macchiato.

Różne rodzaje espresso

Espresso nie musi być filiżanką kawy o pojemności 70 ml. Może to być również doppio (podwójna ilość kawy). Sprawdź te inne rodzaje kawy:

  • Macchiato to espresso z niewielką ilością spienionego mleka.
  • Doppio to, jak zapewne wiesz, podwójna porcja espresso podawana w większej filiżance.
  • Ristretto Mniejsze espresso o pojemności 15 ml z większą ilością kofeiny.
  • Lungo - lungo, co oznacza długi. Jest to objętość kawy, która zawiera więcej kofeiny, co nadaje jej głębszy smak.
  • Coretto - to kawa z dodatkiem alkoholu. Zazwyczaj przyrządza się ją z grappą lub whisky, ale można też użyć brandy.

Czy są jakieś różnice między espresso a zwykłą kawą?

Musisz wiedzieć, co sprawia, że włoskie espresso jest wyjątkowe. Trzy czynniki to główne różnice między włoskim espresso a zwykłą kawą.

  1. Ziarna kawy

    Wszystko, czego potrzeba, to ziarna. Nie wszystkie ziarna nadają się do przyrządzenia espresso. Ich ulubioną odmianą jest Arabica Te ziarna są bardzo aromatyczne. Są ciemniejsze, a aromat jest bogatszy w miarę dłuższego palenia. Kwaśny smak znika. Przed zaparzeniem należy zmielić ziarna.
  2. Ziarna mogą być zmielone

    Parzenie espresso to proces podgrzewania gorącej wody i przeciskania jej przez zmieloną kawę. Zaparza się ją szybko, w przeciwieństwie do zwykłej kawy. Powstaje z niej skoncentrowany napój. Ważne jest, aby prawidłowo zmielić ziarna. Zbyt drobny proszek spowoduje, że kawa będzie się pienić i wydzielać gorzki aromat.
  3. Parzenie kawy

    Woda jest gotowana pod wysokim ciśnieniem, co zapewnia szybkie zaparzenie napoju. Ponieważ espresso ma niższą zawartość kofeiny niż tradycyjna kawa, jest łatwiejsze do strawienia i ma niższą kwasowość.
  4. Metoda przygotowania espresso

    Sposób przygotowania kawy. Wiele automatycznych ekspresów oferuje opcję parzenia espresso. Profesjonaliści preferują maszyny, które mogą samodzielnie skonfigurować. Dzięki takiemu ekspresowi mogą sami ustawić parametry idealnej małej czarnej.

Instrukcja przygotowania espresso krok po kroku

Po zakupie najlepszych ziaren kawy i ocenieniu swoich umiejętności baristy, nadszedł czas na wybór odpowiedniego ekspresu do kawy. Istnieją cztery dostępne opcje przygotowywania espresso.

Profesjonalny ekspres do kawy

Najpopularniejszym wyborem dla koneserów kawy jest klasyczny ekspres do kawy. Taki ekspres wymaga od nas zmielenia ziaren w młynku. Ekspres nie przeleje kawy do kolby. Ma to swoje zalety - wprawni bariści mogą dostosować kawę do swoich upodobań. Amatorzy mogą mieć problemy z wykonaniem tego zadania. Dla nich lepszy będzie ekspres automatyczny, który sam ustawi parametry i przygotuje dobre espresso.

Automatyczny ekspres do kawy

Kawosze, którzy lubią różne rodzaje kawy, nie muszą kupować nowego ekspresu. Wiele w pełni automatycznych ekspresów do kawy może przygotować wspaniałą kawę, nie tylko cappuccino i latte macchiato.

Ekspres na kapsułki

Ekspresy kapsułkowe to najprostszy i najbardziej wydajny sposób na przygotowanie ulubionej kawy. W specjalnej szufladce umieszczasz kapsułkę. W tej kapsułce znajduje się idealna mieszanka do przygotowania Twojej ulubionej kawy. Idealną małą czarną przygotujesz umieszczając tuż przed nią gorącą wodę pod ciśnieniem.

Włoski ekspres do kawy

Włoski ekspres do kawy to świetna opcja dla miłośników głębokiego L w stylu retro. Ten typ urządzenia nie wykorzystuje maszyny do tworzenia ciśnienia, ale po prostu podąża za prawami fizyki. Urządzenie to jest nieco trudniejsze niż parzenie kawy w ekspresie automatycznym. Zajmuje jednak mniej miejsca i jest znacznie tańszy. Przy odrobinie praktyki można przygotować idealne espresso.

Espresso na wiele sposobów

Ta mała filiżanka kawy jest często podawana do deseru. Można ją również wykorzystać do jego przyrządzenia. Można ją również wykorzystać w swoich przepisach. Co powiecie na pyszne domowe tiramisu? Możecie też zaserwować swoim gościom pyszne kawowo-jagodowe smoothie lub krem.

Moccachino - kawa z czekoladą

Moccachino to połączenie kawy i czekolady pitnej. Może być podawane do weekendowego śniadania. Przygotuj je, przygotowując wysoką na 2/3 cala szklankę z czekoladą pitną i dodając do niej świeżo zaparzone espresso. Następnie zalej ją mlekiem.

Affogato to kawa z lodami

Nie masz ochoty na ciągłe picie zwykłego espresso? Jest wiele sposobów, aby się nim cieszyć. W letnie dni do kawy można dodać domowe lody waniliowe. Wystarczy dodać gałkę lodów waniliowych do kubka i zalać nimi dopiero co przygotowaną kawę. Takie połączenie z pewnością przypadnie do gustu!

Przepis na tonik do espresso

Espresso Tonic od jakiegoś czasu jest popularnym napojem w modnych kawiarniach. Oto nasz przepis! Do jego wykonania potrzeba tylko trzech składników.

  • 150 ml toniku
  • Kostki lodu
  • Wspomniana wcześniej kawa.

Dodaj tonik do wysokiej szklanki. Uzupełnij ją kostkami lodu. Następnie powoli wlej espresso z ekspresu. Gotowe!

Kawowy wybawca - vivre, czyli jak i co podawać do kawy?

Organizujesz imprezę lub zapraszasz przyjaciółkę na kawę, ale nie wiesz jak podać kawę? Nasz przewodnik po parzeniu kawy jest wybawcą!

  • Jaki rodzaj kawy powinieneś zaserwować? Najlepiej przygotować w domu świeżo parzoną kawę przy użyciu ekspresu do kawy lub włoskiego ekspresu do kawy. W miarę możliwości nie należy podawać kawy rozpuszczalnej.
  • Kiedy najlepiej podawać kawę? Kawę powinno się podawać na zakończenie posiłku lub lunchu z gośćmi. Zacznij od przystawek, następnie przejdź do dania głównego, a potem deseru, a następnie kawy.
  • Jak ją podawać? Kawa powinna być podawana tylko w specjalnych szklankach lub filiżankach, które są specjalnie przygotowane do danego rodzaju kawy. W przezroczystych filiżankach można podać latte macchiato lub espresso w małej filiżance.

Czy na pewno wybrałeś swój ulubiony napój? Odpowiednia szklanka to podstawa. Przygotowaliśmy różnorodne stylowe filiżanki do kawy i zestawy do serwowania. Ciesz się piękną oprawą i przygotuj swoim gościom filiżankę doskonałej kawy.

Już teraz zajrzyj do świata Westwing, aby zainspirować się tym, co stworzyliśmy! Znajdziesz tam artykuły i kampanie tematyczne, które podkreślą piękno Twojego domu!

Wszystkie oferty do -70% są dostępne!

Komentarze (0)

Zostaw komentarz