Sezon na zieloną fasolkę zaczyna się w czerwcu. Nie możemy uwierzyć, jak bardzo jesteśmy podekscytowani, widząc na straganach, obok młodych szparagów i kapusty, skrzynki z żółtymi i zielonymi strąkami. Jest to popularne warzywo w polskiej kuchni. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że wywodzi się z Ameryki Północnej i Południowej. Indianie jako pierwsi używali go w swoich potrawach, a potem rozprzestrzenił się na Azję, Afrykę i wreszcie na nasz kontynent. Ten delikatny, wspaniały smak, który świetnie komponuje się z tak wieloma potrawami, warto zachować na długi czas. Zamknąć ją w słoikach, aby cieszyć się nią przez cały rok. Stworzyliśmy przepisy na j arki z zielonej fasoli, które są łatwe do wykonania.
Odkryj więcej zdjęć
Przetwory z owoców stały się bardziej popularne. Kusimy się na powidła śliwkowe czy gruszkowe z letnich darów z sadu. Z plonów zebranych w przydomowym ogrodzie możemy zrobić przetwory z rabarbaru, agrestu, aronii lub pyszny dżem z wiśni. Zazwyczaj kończymy sezon robiąc dżem truskawkowy.
Może czas na zmianę? Jeśli w tym roku robisz domowe przetwory , nie możesz pominąć fasolki szparagowej. Zima to idealny czas, aby cieszyć się tymi pysznymi strączkami, które zazwyczaj jada się z masłem i bułką tartą. Możesz kupić mrożone słoiki z zieloną fasolką przez cały rok, ale to wciąż nie to samo.
zawiera dużo antyoksydantów, manganu i witaminy A. Ma też potas, kwas foliowy i żelazo. Warto dodać go do diety, choćby dla jego walorów zdrowotnych. Można go dodawać do mięs, ziemniaków, sałatek lub skropić oliwą z oliwek z odrobiną cytryny. Mniam!
Fasolkę w słoiku można zrobić szybko i łatwo. Nie potrzebujesz nawet żadnych specjalnych akcesoriów. Większość z nich znajduje się w Twojej kuchni.
Akcesoria:
Produkty:
Ten przepis jest łatwy w przygotowaniu i zajmuje zaledwie kilka minut. Ten przepis będzie świetnym dodatkiem do zimowego obiadu. Dla maluchów możesz podać ją z masłem i bułką tartą.
Będziesz potrzebować:
Dla marynaty:
Odkryj więcej zdjęć
Będziesz potrzebował:
Nalewanie:
Jak poprzednio przygotować słoiki, następnie umyć fasolę i odciąć jej końce. Pokrój je na mniejsze kawałki. Po ugotowaniu jej we wrzącym cukrze i soli przez około 5 minut, odcedź i ponownie ugotuj. Następnie ułożyć ją w słoikach, a do każdego dodać kilka plasterków marchewki, listek laurowy, pół łyżeczki gorczycy, dwa ziarenka ziela angielskiego oraz ziarenka pieprzu. Następnie zagotować zalewę i zalać nią fasolkę. Słoiki zakręcamy, a następnie pasteryzujemy przez 15 minut.
Zobacz więcej zdjęć
To świetny sposób na posiłek gotowy do spożycia lub dodatek, który można wykorzystać do dwóch posiłków w jednym. Do fasoli można również dodać domowej roboty sos pomidorowy. Możesz dodać inne warzywa, takie jak cukinia, bakłażan lub papryka, aby uzyskać kompletny posiłek wegetariański. Jeśli lubisz azjatyckie smaki, połącz ją z krewetkami. Jest tak wiele możliwości.
Będziesz potrzebować:
Najpierw umyty i okrojony bób ugotować w lekko osolonym wrzącym płynie, aż będzie al dente. Odcedzić. Następnie pokroić umytego pomidora w plastry i dusić na patelni do miękkości (nie trzeba obierać skórki). Następnie odcedzić miąższ przez sito i zagotować ze szczyptą cukru, soli i pieprzu. Można też dodać ulubione zioła, np. tymianek, bazylię, oregano i rozmaryn, wraz z ząbkiem czosnku. Do wcześniej umytych, wyparzonych i osuszonych słoików wlej kilka łyżeczek przecieru. Ponownie wlać przecier, pozostawiając 2 cm wokół krawędzi. Następnie dodać fasolę. Pasteryzować przez około 30 minut. Przetwory warzywne pasteryzować 2-3 razy. Fasolę smażoną w j arach, z dodatkiem pomidorów, wystarczy pasteryzować raz.
Jak widać, nie jest on tak zły, jak go ludzie przedstawiają. Wokół robienia przetworów narosło wiele mitów. W rzeczywistości można je zrobić dość szybko. Nawet jeśli na początku zajmie Ci to trochę więcej czasu, to wysiłek jest tego wart, aby cieszyć się pysznymi warzywami w okresie jesieni i zimy. Zachęcamy do zarejestrowania się na Westwing. Znajdziecie tam również przepisy na bób w słoikach, a także na przetwory z ogórków, dyni i cukinii.
Poznaj wszystkie oferty i oszczędzaj nawet do 70%!