Fasolki w słoiku są teraz łatwe do zrobienia!

image

Sezon na zieloną fasolkę zaczyna się w czerwcu. Nie możemy uwierzyć, jak bardzo jesteśmy podekscytowani, widząc na straganach, obok młodych szparagów i kapusty, skrzynki z żółtymi i zielonymi strąkami. Jest to popularne warzywo w polskiej kuchni. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że wywodzi się z Ameryki Północnej i Południowej. Indianie jako pierwsi używali go w swoich potrawach, a potem rozprzestrzenił się na Azję, Afrykę i wreszcie na nasz kontynent. Ten delikatny, wspaniały smak, który świetnie komponuje się z tak wieloma potrawami, warto zachować na długi czas. Zamknąć ją w słoikach, aby cieszyć się nią przez cały rok. Stworzyliśmy przepisy na j arki z zielonej fasoli, które są łatwe do wykonania.

Dlaczego warto zapuszkować fasolkę?

Odkryj więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik po zakupie samochodu
  • Przepisy

Przetwory z owoców stały się bardziej popularne. Kusimy się na powidła śliwkowe czy gruszkowe z letnich darów z sadu. Z plonów zebranych w przydomowym ogrodzie możemy zrobić przetwory z rabarbaru, agrestu, aronii lub pyszny dżem z wiśni. Zazwyczaj kończymy sezon robiąc dżem truskawkowy.

Może czas na zmianę? Jeśli w tym roku robisz domowe przetwory , nie możesz pominąć fasolki szparagowej. Zima to idealny czas, aby cieszyć się tymi pysznymi strączkami, które zazwyczaj jada się z masłem i bułką tartą. Możesz kupić mrożone słoiki z zieloną fasolką przez cały rok, ale to wciąż nie to samo.

zawiera dużo antyoksydantów, manganu i witaminy A. Ma też potas, kwas foliowy i żelazo. Warto dodać go do diety, choćby dla jego walorów zdrowotnych. Można go dodawać do mięs, ziemniaków, sałatek lub skropić oliwą z oliwek z odrobiną cytryny. Mniam!

Czego będziesz potrzebować do pracy?

Fasolkę w słoiku można zrobić szybko i łatwo. Nie potrzebujesz nawet żadnych specjalnych akcesoriów. Większość z nich znajduje się w Twojej kuchni.

Akcesoria:

  • Ostry nóż do warzyw do obcinania końcówek, i ewentualnie usuwania włókien.
  • Szczypce do wkładania fasoli do słoików
  • Garnek - naczynie do gotowania.
  • Słoiki - wystarczą zwykłe słoiki z zakrętką twist-off, ale można użyć ikonicznych weków z gumową uszczelką - najlepiej smukłe, nieco wyższe słoiki.
  • Garnek wyłożony ściereczką lub zwykły garnek, który służy do pasteryzacji słoików.
  • Aby wyjąć słoiki z gorącej kąpieli wodnej należy użyć szczypiec lub uchwytów.

Produkty:

  • Zielona fasola występuje w dwóch odmianach: zielonej lub żółtej. Obie są zalecane. Przy zakupie zwróć uwagę, czy warzywa nie są zbyt włókniste, młode, bez żółtych plam i przebarwień.

Fasolka szparagowa w słoikach bez octu

Ten przepis jest łatwy w przygotowaniu i zajmuje zaledwie kilka minut. Ten przepis będzie świetnym dodatkiem do zimowego obiadu. Dla maluchów możesz podać ją z masłem i bułką tartą.

Będziesz potrzebować:

  • Zielona fasolka (wybierz swoją ulubioną odmianę): 1 kg
  • Słoiki twist.

Dla marynaty:

  • 1 litr wody
  • Łyżeczka soli to płaska łyżeczka.
  • Pół łyżeczki cukru
  1. Zacznij od przygotowania swoich słoików. Dokładnie je umyj, a następnie osusz i wyparz w piekarniku.
  2. Umyj fasolę pod bieżącą wodą. Usuń końcówki fasoli i delikatnie usuń włókna, jeśli takie są (lepiej sprawdź dwukrotnie, bo starsze odmiany mogą być glutowate).
  3. Ugotuj fasolę na półtwardo, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana.
  4. Włóż zieloną fasolkę do miski z zimną wodą z kilkoma kostkami lodu i pozwól jej posiedzieć przez jakiś czas. To pomoże im zachować kolor i zahartować się.
  5. Niektórzy dodają kwasek cytrynowy, więc nie muszą powtarzać pasteryzacji.
  6. Ułóż fasolę w słoikach. Najlepiej ułożyć fasolkę pionowo. Nie należy pakować ich zbyt ciasno, a wokół brzegu słoika zostawić około 2 cm miejsca.
  7. Fasolkę zalać marynatą, a następnie zakręcić słoiki.
  8. Słoiki pasteryzować albo w garnku do pasteryzacji wyłożonym ściereczką, albo w zwykłym. Po 30 minutach wyjąć słoiki i pozostawić do ostygnięcia.
  9. Powtórz pasteryzację następnego dnia. Niektórzy pasteryzują trzy razy, ale wystarczą dwa.
  10. Odwróć słoiki do góry nogami, tak aby pokrywka "chwyciła", i pozostaw na 24 godziny. Następnie przenieś je do chłodnego pomieszczenia.
  11. Jeśli chcesz, aby warzywa miały mocniejszy smak, dodaj do każdego słoika ząbek czosnku.

Fasolka szparagowa w zalewie octowej do słoików

Odkryj więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik po zakupie samochodu
  • Przepisy

Będziesz potrzebował:

  • Zielona fasolka, 1 kg
  • Marchew (pokrojona)
  • Opcjonalnie czosnek
  • liście laurowe
  • Pół łyżeczki musztardy
  • Ziele angielskie 2 ziarna
  • pieprz,
  • sól,
  • cukier.

Nalewanie:

  • 1 litr wody
  • 3 łyżki octu
  • sól,
  • cukier.

Jak poprzednio przygotować słoiki, następnie umyć fasolę i odciąć jej końce. Pokrój je na mniejsze kawałki. Po ugotowaniu jej we wrzącym cukrze i soli przez około 5 minut, odcedź i ponownie ugotuj. Następnie ułożyć ją w słoikach, a do każdego dodać kilka plasterków marchewki, listek laurowy, pół łyżeczki gorczycy, dwa ziarenka ziela angielskiego oraz ziarenka pieprzu. Następnie zagotować zalewę i zalać nią fasolkę. Słoiki zakręcamy, a następnie pasteryzujemy przez 15 minut.

Fasolka w słoikach w pomidorach

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik po zakupie samochodu
  • Przepisy

To świetny sposób na posiłek gotowy do spożycia lub dodatek, który można wykorzystać do dwóch posiłków w jednym. Do fasoli można również dodać domowej roboty sos pomidorowy. Możesz dodać inne warzywa, takie jak cukinia, bakłażan lub papryka, aby uzyskać kompletny posiłek wegetariański. Jeśli lubisz azjatyckie smaki, połącz ją z krewetkami. Jest tak wiele możliwości.

Będziesz potrzebować:

  • 60 dkg świeżej zielonej fasolki
  • Kilogram dojrzałych pomidorów (wybrać ładne, czerwone, nieprzezroczyste, miękkie i bez skaz).
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.

Najpierw umyty i okrojony bób ugotować w lekko osolonym wrzącym płynie, aż będzie al dente. Odcedzić. Następnie pokroić umytego pomidora w plastry i dusić na patelni do miękkości (nie trzeba obierać skórki). Następnie odcedzić miąższ przez sito i zagotować ze szczyptą cukru, soli i pieprzu. Można też dodać ulubione zioła, np. tymianek, bazylię, oregano i rozmaryn, wraz z ząbkiem czosnku. Do wcześniej umytych, wyparzonych i osuszonych słoików wlej kilka łyżeczek przecieru. Ponownie wlać przecier, pozostawiając 2 cm wokół krawędzi. Następnie dodać fasolę. Pasteryzować przez około 30 minut. Przetwory warzywne pasteryzować 2-3 razy. Fasolę smażoną w j arach, z dodatkiem pomidorów, wystarczy pasteryzować raz.

Jak widać, nie jest on tak zły, jak go ludzie przedstawiają. Wokół robienia przetworów narosło wiele mitów. W rzeczywistości można je zrobić dość szybko. Nawet jeśli na początku zajmie Ci to trochę więcej czasu, to wysiłek jest tego wart, aby cieszyć się pysznymi warzywami w okresie jesieni i zimy. Zachęcamy do zarejestrowania się na Westwing. Znajdziecie tam również przepisy na bób w słoikach, a także na przetwory z ogórków, dyni i cukinii.

Poznaj wszystkie oferty i oszczędzaj nawet do 70%!

Komentarze (0)

Zostaw komentarz