Specjalne okazje świętuje się za pomocą tortu. Ten pyszny deser jest często podawany na weselach i urodzinach. Pięknie udekorowane torty sprawiają, że goście nie mogą wyjść z podziwu. Być może pytasz: "Czy dekorowanie wymaga wiele?". Otóż nie! Te proste wskazówki pokażą Ci, jak udekorować tort.
Owoce są zdrowe i pyszne. Możesz je również wykorzystać do dekoracji swojego tortu. Dzięki swoim żywym kolorom sprawią, że Twój tort będzie wyglądał jeszcze pyszniej. Nie jesteś pewien, jaki rodzaj owoców wybrać do swojego tortu? Istnieje wiele owoców, które można wykorzystać do dekoracji.
Najłatwiej jest użyć owoców, których nie trzeba nawet kroić. Są to:
Jak udekorować tort z owocami? Dzięki tym wskazówkom będzie to łatwiejsze.
Nasza rada:
Truskawki są pyszne z kremem maślanym lub śmietankowym, szczególnie gdy są przełożone śmietaną. Nie zapomnijcie dołączyć do nich ziół: melisy, mięty i lawendy.
Kwiaty mogą być wykorzystane do dekoracji tortu. Kwiaty stają się coraz bardziej popularne jako dekoracje deserów ze względu na ich świeżość i bezpretensjonalność. Najlepiej jest wybrać kwiaty jadalne. Stanowią one piękną i pyszną dekorację . Istnieje wiele jadalnych gatunków, które można wybrać, i są one w różnych rozmiarach i kolorach. Możesz wybrać ten, który pasuje do Twojej aranżacji tortu.
Można udekorować kwiatami bratków lub fiołków, nasturcji i hibiskusa, a także stokrotek.
. Jadalne są również kwiaty krzewów akacji, gruszy i jabłoni. Jadalne są aromatyczne zioła, takie jak mięta i szałwia. Z kwiatów można stworzyć kompozycję lub przykleić płatki różnych kwiatów do boków i góry tortu.
Możesz połączyć dwa pomysły na dekorację, aby stworzyć własne kwiaty z owoców. Znajdź nasz pomysł na dekorację tortu z jabłka w kształcie róży!
Zobacz więcej
zdjęć
Słodycze sprawiają, że ciasta wyglądają jeszcze pyszniej, gdy są udekorowane. Jak udekorować babeczkę za pomocą słodyczy
Te wskazówki pomogą Ci wybrać słodycze, które idealnie pasują do Twojego tortu.
Praliny, ciasteczka, makarony
Delikatne w smaku makarony lub praliny możesz umieścić na całym torcie lub tylko na jego szczycie. Kakaowe praliny świetnie komponują się z ciemnymi ciastami i kremem czekoladowym. Makarony świetnie wyglądają z jasnymi, pastelowymi kremami lub lukrami.Herbatniki i wafle
Biscotti ułożyć w podłużnym kształcie wzdłuż brzegów ciasta. Biscotti powinny być ułożone ciasno. Na koniec całość przewiąż wstążką. Dzięki temu Twoja aranżacja będzie trwać dłużej.Posypki cukrowe do ciast
Możesz użyć różnych posypek w zależności od efektu, który próbujesz osiągnąć. Jasna posypka jest najlepsza dla wesołego tortu. Ciemna posypka jest najlepsza dla tortów czekoladowych. Posypuj tylko wierzch lub boki swojego tortu lub całość.Tarty, płynny lub czekoladowy batonik
Dekoracje tortów czekoladowych są najpiękniejsze, gdy mają ten sam kolor. Jako polewy lub tabliczki można użyć płynnej i startej czekolady.Jellybeans
Jesteście miłośnikami żelków? Robisz tort dla dzieci lub po prostu jesteś fanem żelków? Miękkie i kolorowe żelki są świetną alternatywą dla innych słodyczy. Możesz wybierać spośród różnych owocowych żelków do dekoracji tortu. Będziesz mieć zabawny i pyszny rezultat!Kolorowy lukier, lody
Z lukru możesz stworzyć niezwykłe dekoracje. Do lukru możesz dodać naturalne barwniki, aby nadać mu trochę koloru. Możesz wylać wybrane kolory lukru na boki swojego tortu lub luźno użyć lukru, aby stworzyć na nim wzory. Możesz również połączyć roztopiony lukier z kulką lodów, aby uzyskać ten sam efekt. Ten efekt utrzymuje się dość długo, jak widać.Zobacz więcej
zdjęć
Skończyły Ci się cukierki, kwiaty lub posypki? Nic nie szkodzi!!! Możesz udekorować tort samym kremem. Możesz też udekorować tort samym kremem.
Prawdopodobnie widziałeś niesamowite filmy w mediach społecznościowych pokazujące cukierników tworzących marmurkowe glazury na ciastach. Wykonanie lustrzanej glazury jest bardzo proste. Do wykonania glazury używa się mleka skondensowanego i żelatyny. Więcej informacji znajduje się poniżej. Jest kilka zasad dotyczących lukru. Najpierw tort musi być schłodzony, najlepiej pokryty gładkim kremem. Następnie polewa musi ostygnąć do max. 35oC. 35oC. Glazurę rozpoczniesz od środka swojego tortu. Przesuń się na brzegi i nakłuj pęcherzyki powietrza wykałaczką.
Przepis na glazurę lustrzaną
Coraz więcej osób decyduje się na zjedzenie tortu na bazie muffinek zamiast tradycyjnego. Wystarczy ułożyć udekorowane muffiny na ozdobnym talerzu. Możesz kupić gotowe muffinki, albo upiec je i udekorować. Ciasta w formie babeczek są szybkie i łatwe do wykonania. Babeczki świetnie wyglądają udekorowane kremami, posypkami i owocami.
Tort marcepanowo-masowy wygląda niesamowicie. Pokażemy Wam jak w trzech krokach udekorować tort marcepanowy.
W miseczce rozpuść czekoladę. Pozostawić do ostygnięcia. Za pomocą miksera ubić na krem masło i stopniowo dodawać czekoladę.
Przygotowaną masę rozsmaruj na bokach i wierzchu tortu. Tort wstawić do lodówki. Możesz również połączyć marcepan z naturalnym barwnikiem. Papier do pieczenia posypać cukrem i ułożyć na blasze. Wmieszaj barwnik w masę.
Rozwałkuj marcepan pomiędzy dwoma blachami do pieczenia. Masę marcepanową wyłożyć na wierzch ciasta. Przesuń masę marcepanową wzdłuż papieru i umieść ją na masie czekoladowej, papierem do góry. Zdejmij papier i udekoruj tort pozostałym marcepanem.
Tort dla dziecka powinien być pyszny i piękny. Nie ma znaczenia czy tort jest dla dziecka, czy na pierwsze urodziny, czy na dziesiąte. Przy wyborze warto postawić na swoje ulubione smaki. Do wyboru są torty czekoladowe, owocowe czy lodowe. Tort na urodziny dla dziecka powinien jeszcze świetnie wyglądać. Sprawdź nasze propozycje:
Ta prosta dekoracja tortu nadaje się również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z cukiernictwem. Można upiec tort typu naked cake. Taki tort nie jest w całości pokryty kremem i wykończony. Jest tylko warstwowy i lekko posmarowany kremem po bokach.
Do jego dekoracji potrzebna będzie zwykła szpatułka, oraz patera. Szpatułką do tortu z łatwością pokryjesz boki tortu. Patera pozwoli Ci równomiernie rozprowadzić krem po całym torcie. Na wierzchu tortu możesz też ułożyć świeże zioła, owoce, orzechy, nasiona i laski cynamonu.
Choć zrobienie tortu może wydawać się trudne, nasz przepis jest łatwy i szybki. Ciasto jest lekkie i pyszne. Stanowi świetną bazę do tortów urodzinowych!
Do wykonania biszkoptu potrzebne będą:
Składniki kremu:
Składniki na frużelinę jagodową:
Dekoracja i nasączenie:
Przygotowanie:
Oddziel żółtka i białka jaj. Białka zmiksować w mikserze, aż będą sztywne. Po kilku minutach powoli dodawać cukier i po jednym jajku, dobrze miksując. W misce wymieszać mąkę. Dodaj trzy porcje do miski i wymieszaj szpatułką. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Piecz ciasto przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po wystudzeniu ciasta wyjmij formę z piekarnika i ustaw na ziemi na wysokości 30 cm. Po ostygnięciu ciasta, pokrój je na trzy równe części. Z wierzchu ciasta zdjąć skórkę i pokruszyć ją.
Owocową fruzelinę jagodową przygotowujemy najpierw myjąc owoce. Następnie w rondelku podgrzewamy cukier, aż borówki zaczną się rozpadać. Dodajemy sok z cytryny. Do mieszanki mąki dodać 2 łyżki wody i wymieszać z owocami. Wymieszaj masę i doprowadź do wrzenia. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotuj krem, ubijając śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, a następnie dodając serek mascarpone.
Po nasączeniu każdego kawałka wodą i sokiem z cytryny, rozsmarować na nim 1/4 frugeliny. Na wierzchu ułożyć kolejny blat ciasta i kontynuować proces. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu trzeciego tortu i wzdłuż boków. Okruchy i wiórki wymieszać razem i posmarować boki. Na wierzchu tortu ułożyć świeże borówki i wstawić do lodówki. Gotowe!
Tort możesz ozdobić jadalnymi przedmiotami, pod warunkiem, że nie są one toksyczne. Możesz też kierować się motywem przewodnim, porą roku czy świętem, w którym odbywa się przyjęcie. Na przyjęcie w stylu boho spodobały nam się świąteczne dekoracje wykonane z szyszek, piór i suszonych kwiatów.
Zaopatrz się w odpowiednie akcesoria, dzięki którym dekorowanie tortów stanie się łatwe i przyjemne. Do tych akcesoriów należą:
Istnieje wiele dodatków, które mogą sprawić, że dekoracja tortu będzie niezapomniana. Tworzenie jadalnych dekoracji jest formą sztuki.
Piękny tort zasługuje na piękną oprawę. Ułóż więc swój deser na paterze. Możesz wybierać spośród różnych materiałów w zależności od swoich preferencji. Podwyższone patery to świetny sposób na wyeksponowanie swojego cukierniczego arcydzieła. Do ułożenia kolorowych babeczek idealnie nadają się półmiski z wieloma poziomami.