Jak udekorować tort: 7 pysznych pomysłów

image

Specjalne okazje świętuje się za pomocą tortu. Ten pyszny deser jest często podawany na weselach i urodzinach. Pięknie udekorowane torty sprawiają, że goście nie mogą wyjść z podziwu. Być może pytasz: "Czy dekorowanie wymaga wiele?". Otóż nie! Te proste wskazówki pokażą Ci, jak udekorować tort.

Jak udekorować tort z wykorzystaniem owoców?

Owoce są zdrowe i pyszne. Możesz je również wykorzystać do dekoracji swojego tortu. Dzięki swoim żywym kolorom sprawią, że Twój tort będzie wyglądał jeszcze pyszniej. Nie jesteś pewien, jaki rodzaj owoców wybrać do swojego tortu? Istnieje wiele owoców, które można wykorzystać do dekoracji.

Najłatwiej jest użyć owoców, których nie trzeba nawet kroić. Są to:

  • truskawki,
  • winogrona,
  • agrest,
  • czereśnie,
  • jeżyny,
  • porzeczki,
  • jagody
  • Maliny są również świetne w postaci mrożonej.

Jak udekorować tort z owocami? Dzięki tym wskazówkom będzie to łatwiejsze.

  1. Udekoruj blat Jeśli lubisz mieszać owoce, stwórz kolorową kombinację. Jak to zrobić. Umieść na wierzchu kolorowe girlandy z różnych owoców. Umieszczaj owocowe girlandy po kolei, aż pokryją cały tort. Możesz też zrobić jednolite dekoracje z owoców. Świetną dekoracją dla miłośników truskawek jest dekoracja z pokrojonych owoców. Pokrój truskawki w paski i umieść na wierzchu zrobiony z nich czerwony kwiat.
  2. Dekorowanie boków
    Na bokach ułożyć owoce. Umieść owoce blisko siebie tak, aby krem prześwitywał. Stworzy to oszałamiający efekt, zwłaszcza jeśli masz do udekorowania torty wielopiętrowe. Każda część może być udekorowana innym owocem.
  3. Czerwony i granatowy tort
    Podobną dekorację może stanowić jasny tort śmietankowy. Wystarczy połączyć dwa rodzaje owoców, np. borówki i maliny. Borówki i maliny należy obficie posypać na wierzchu tortu. W ten sposób powstanie przyjemny wizualnie i pyszny tort.
  4. Czy można liofilizować lub karmelizować owoce sezonowe? To żaden problem!!! Można udekorować tort liofilizowanymi lub karmelizowanymi owocami. Banany, truskawki i maliny to najsmaczniejsze i najpopularniejsze owoce liofilizowane. Czereśnie i wiśnie to najpiękniejsze owoce kandyzowane.

Nasza rada:

Truskawki są pyszne z kremem maślanym lub śmietankowym, szczególnie gdy są przełożone śmietaną. Nie zapomnijcie dołączyć do nich ziół: melisy, mięty i lawendy.

Jak udekorować tort za pomocą kwiatów?

Kwiaty mogą być wykorzystane do dekoracji tortu. Kwiaty stają się coraz bardziej popularne jako dekoracje deserów ze względu na ich świeżość i bezpretensjonalność. Najlepiej jest wybrać kwiaty jadalne. Stanowią one piękną i pyszną dekorację . Istnieje wiele jadalnych gatunków, które można wybrać, i są one w różnych rozmiarach i kolorach. Możesz wybrać ten, który pasuje do Twojej aranżacji tortu.

Można udekorować kwiatami bratków lub fiołków, nasturcji i hibiskusa, a także stokrotek.

. Jadalne są również kwiaty krzewów akacji, gruszy i jabłoni. Jadalne są aromatyczne zioła, takie jak mięta i szałwia. Z kwiatów można stworzyć kompozycję lub przykleić płatki różnych kwiatów do boków i góry tortu.

Możesz połączyć dwa pomysły na dekorację, aby stworzyć własne kwiaty z owoców. Znajdź nasz pomysł na dekorację tortu z jabłka w kształcie róży!

Dekoruj innymi słodyczami

Zobacz więcej

zdjęć

  • Dekoracje
  • DIY
  • Wstęp

Słodycze sprawiają, że ciasta wyglądają jeszcze pyszniej, gdy są udekorowane. Jak udekorować babeczkę za pomocą słodyczy

Te wskazówki pomogą Ci wybrać słodycze, które idealnie pasują do Twojego tortu.

  1. Praliny, ciasteczka, makarony

    Delikatne w smaku makarony lub praliny możesz umieścić na całym torcie lub tylko na jego szczycie. Kakaowe praliny świetnie komponują się z ciemnymi ciastami i kremem czekoladowym. Makarony świetnie wyglądają z jasnymi, pastelowymi kremami lub lukrami.
  2. Herbatniki i wafle

    Biscotti ułożyć w podłużnym kształcie wzdłuż brzegów ciasta. Biscotti powinny być ułożone ciasno. Na koniec całość przewiąż wstążką. Dzięki temu Twoja aranżacja będzie trwać dłużej.
  3. Posypki cukrowe do ciast

    Możesz użyć różnych posypek w zależności od efektu, który próbujesz osiągnąć. Jasna posypka jest najlepsza dla wesołego tortu. Ciemna posypka jest najlepsza dla tortów czekoladowych. Posypuj tylko wierzch lub boki swojego tortu lub całość.
  4. Tarty, płynny lub czekoladowy batonik

    Dekoracje tortów czekoladowych są najpiękniejsze, gdy mają ten sam kolor. Jako polewy lub tabliczki można użyć płynnej i startej czekolady.
  5. Jellybeans

    Jesteście miłośnikami żelków? Robisz tort dla dzieci lub po prostu jesteś fanem żelków? Miękkie i kolorowe żelki są świetną alternatywą dla innych słodyczy. Możesz wybierać spośród różnych owocowych żelków do dekoracji tortu. Będziesz mieć zabawny i pyszny rezultat!
  6. Kolorowy lukier, lody

    Z lukru możesz stworzyć niezwykłe dekoracje. Do lukru możesz dodać naturalne barwniki, aby nadać mu trochę koloru. Możesz wylać wybrane kolory lukru na boki swojego tortu lub luźno użyć lukru, aby stworzyć na nim wzory. Możesz również połączyć roztopiony lukier z kulką lodów, aby uzyskać ten sam efekt. Ten efekt utrzymuje się dość długo, jak widać.

Dekorowanie kremem - udekoruj tort za pomocą widelca i szprycy

Zobacz więcej

zdjęć

  • Dekoracje
  • DIY
  • Wstęp

Skończyły Ci się cukierki, kwiaty lub posypki? Nic nie szkodzi!!! Możesz udekorować tort samym kremem. Możesz też udekorować tort samym kremem.

Trend Alert: Mirror Glaze czyli lustrzana glazura

Prawdopodobnie widziałeś niesamowite filmy w mediach społecznościowych pokazujące cukierników tworzących marmurkowe glazury na ciastach. Wykonanie lustrzanej glazury jest bardzo proste. Do wykonania glazury używa się mleka skondensowanego i żelatyny. Więcej informacji znajduje się poniżej. Jest kilka zasad dotyczących lukru. Najpierw tort musi być schłodzony, najlepiej pokryty gładkim kremem. Następnie polewa musi ostygnąć do max. 35oC. 35oC. Glazurę rozpoczniesz od środka swojego tortu. Przesuń się na brzegi i nakłuj pęcherzyki powietrza wykałaczką.

Przepis na glazurę lustrzaną

  • 175 sztuk czekolady (najlepiej białej).
  • 74 ml wody
  • 150g cukru
  • 100g mleka skondensowanego
  • 10 g żelatyny
  • Barwnik spożywczy
  1. Żelatynę zalać wodą i odstawić do nasiąknięcia.
  2. W rondelku podgrzej mleko skondensowane, cukier i wodę. Gdy woda będzie już podgrzana, dodaj żelatynę do rondla i wymieszaj.
  3. Do osobnej miski dodaj czekoladę. Na wierzch wlej mieszankę z rondla. Wszystko razem wymieszać lub zmiksować.
  4. Umieść wszystko w sitku.
  5. Dodać barwnik. Podziel masę na dwa naczynia i wymieszaj barwniki w dwóch różnych kolorach, aby stworzyć marmurkowe wzory.
  6. Pozostawić polewy do ostygnięcia. Ciasto może być schłodzone lub zamrożone.
  7. Należy polać każdy kawałek ciasta po kolei, a następnie wykończyć glazurę jednym kolorem.

Ciasto alternatywne dla babeczek

Coraz więcej osób decyduje się na zjedzenie tortu na bazie muffinek zamiast tradycyjnego. Wystarczy ułożyć udekorowane muffiny na ozdobnym talerzu. Możesz kupić gotowe muffinki, albo upiec je i udekorować. Ciasta w formie babeczek są szybkie i łatwe do wykonania. Babeczki świetnie wyglądają udekorowane kremami, posypkami i owocami.

Jak udekorować tort pastą marcepanową

Tort marcepanowo-masowy wygląda niesamowicie. Pokażemy Wam jak w trzech krokach udekorować tort marcepanowy.

  1. Krok 1

    W miseczce rozpuść czekoladę. Pozostawić do ostygnięcia. Za pomocą miksera ubić na krem masło i stopniowo dodawać czekoladę.

  2. Krok 2

    Przygotowaną masę rozsmaruj na bokach i wierzchu tortu. Tort wstawić do lodówki. Możesz również połączyć marcepan z naturalnym barwnikiem. Papier do pieczenia posypać cukrem i ułożyć na blasze. Wmieszaj barwnik w masę.

  3. Krok 3.

    Rozwałkuj marcepan pomiędzy dwoma blachami do pieczenia. Masę marcepanową wyłożyć na wierzch ciasta. Przesuń masę marcepanową wzdłuż papieru i umieść ją na masie czekoladowej, papierem do góry. Zdejmij papier i udekoruj tort pozostałym marcepanem.

Dekoracje na torty dla dzieci

Tort dla dziecka powinien być pyszny i piękny. Nie ma znaczenia czy tort jest dla dziecka, czy na pierwsze urodziny, czy na dziesiąte. Przy wyborze warto postawić na swoje ulubione smaki. Do wyboru są torty czekoladowe, owocowe czy lodowe. Tort na urodziny dla dziecka powinien jeszcze świetnie wyglądać. Sprawdź nasze propozycje:

  • Pasta cukrowa służy do dekoracji tortów dla dzieci. Masa cukrowa jest elastyczną i plastyczną dekoracją tortów. Można z niej wykonać nietypowe dekoracje, np. ulubioną postać z bajki lub bohatera Twojego dziecka, zwierzęta, gwiazdki i wiele innych.
  • Jadalny brokat. To świetny sposób na dekorację tortu dla małej dziewczynki. Pięknie wygląda na paterze z mniejszymi ciastkami i różowym lukrem.
  • Słodycze. Słodki wypiek ozdobiony innymi słodyczami spodoba się dziecku: żelkami, groszkami czekoladowymi i ciasteczkami.
  • Tęcza - tort. To właśnie jest tęczowy tort. Jest to wypiek, który ma każdy blat biszkoptu w innym kolorze: czerwonym, pomarańczowym żółtym, zielonym i niebieskim.

Dla początkujących - naked cake lub dekoracja tortu

Ta prosta dekoracja tortu nadaje się również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z cukiernictwem. Można upiec tort typu naked cake. Taki tort nie jest w całości pokryty kremem i wykończony. Jest tylko warstwowy i lekko posmarowany kremem po bokach.

Do jego dekoracji potrzebna będzie zwykła szpatułka, oraz patera. Szpatułką do tortu z łatwością pokryjesz boki tortu. Patera pozwoli Ci równomiernie rozprowadzić krem po całym torcie. Na wierzchu tortu możesz też ułożyć świeże zioła, owoce, orzechy, nasiona i laski cynamonu.

Prosty przepis na tort

Choć zrobienie tortu może wydawać się trudne, nasz przepis jest łatwy i szybki. Ciasto jest lekkie i pyszne. Stanowi świetną bazę do tortów urodzinowych!

Do wykonania biszkoptu potrzebne będą:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 6 jaj
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka masła i 1 łyżeczka bułki tartej do naczynia do pieczenia

Składniki kremu:

  • 600 g słodkiego serka śmietankowego 30%
  • 500 g sera Mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru

Składniki na frużelinę jagodową:

  • 250 g świeżych borówek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • Jedna łyżka stołowa soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Dekoracja i nasączenie:

  • Pół szklanki wody z łyżką soku z cytryny i łyżeczką cukru.
  • 200 g świeżych borówek do dekoracji
  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Oddziel żółtka i białka jaj. Białka zmiksować w mikserze, aż będą sztywne. Po kilku minutach powoli dodawać cukier i po jednym jajku, dobrze miksując. W misce wymieszać mąkę. Dodaj trzy porcje do miski i wymieszaj szpatułką. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Piecz ciasto przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po wystudzeniu ciasta wyjmij formę z piekarnika i ustaw na ziemi na wysokości 30 cm. Po ostygnięciu ciasta, pokrój je na trzy równe części. Z wierzchu ciasta zdjąć skórkę i pokruszyć ją.

Owocową fruzelinę jagodową przygotowujemy najpierw myjąc owoce. Następnie w rondelku podgrzewamy cukier, aż borówki zaczną się rozpadać. Dodajemy sok z cytryny. Do mieszanki mąki dodać 2 łyżki wody i wymieszać z owocami. Wymieszaj masę i doprowadź do wrzenia. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotuj krem, ubijając śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, a następnie dodając serek mascarpone.

Po nasączeniu każdego kawałka wodą i sokiem z cytryny, rozsmarować na nim 1/4 frugeliny. Na wierzchu ułożyć kolejny blat ciasta i kontynuować proces. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu trzeciego tortu i wzdłuż boków. Okruchy i wiórki wymieszać razem i posmarować boki. Na wierzchu tortu ułożyć świeże borówki i wstawić do lodówki. Gotowe!

Pomysły na dekorację tortu

Tort możesz ozdobić jadalnymi przedmiotami, pod warunkiem, że nie są one toksyczne. Możesz też kierować się motywem przewodnim, porą roku czy świętem, w którym odbywa się przyjęcie. Na przyjęcie w stylu boho spodobały nam się świąteczne dekoracje wykonane z szyszek, piór i suszonych kwiatów.

Akcesoria do dekorowania tortów

Zaopatrz się w odpowiednie akcesoria, dzięki którym dekorowanie tortów stanie się łatwe i przyjemne. Do tych akcesoriów należą:

  • Końcówki i adaptery oraz sakiewki cukierniczeto trzy przedmioty, które pozwolą nam stworzyć fantazyjne wzory z lukru lub kremu. Do wykonania sakiewek wypełnionych lukrem lub kremem można użyć końcówek lub adaptera. Wystarczy odciąć róg woreczka i włożyć do niego końcówkę. Adapter działa jak "gwint" i ułatwia wymianę końcówek (tilii) bez konieczności zdejmowania woreczka. Od kształtu otworu w podkładce zależy jaki wzór wybierzesz na tort. Może to być gwiazda (tworzy kwiaty, zygzaki, gwiazdki), koło, które tworzy linie, kropki i napisy, lub liść.
  • Spritz: zastąpi on worek cukierniczy. Zazwyczaj składa się z przezroczystego pojemnika do lukru, tłoka, jak w igle, oraz wymiennych końcówek. Za pomocą tych końcówek można namalować na torcie kokardki, muszelki czy listki.
  • Szpatułki dekoratorskie i szpatułki pomogą wyrównać lukier na torcie, rozprowadzić i wygładzić kremy.
  • Foremki do dekoracji l ukrowych - wyglądem przypominają foremki do lodów. Składają się z wgłębień, które można wypełnić lukrem w różnych kształtach. Po zastygnięciu lukru dekoracje można dodać do tortu. Za pomocą specjalnych foremek do lukru można również udekorować boki.
  • Wykrawacze: Wykrawacze w różnych kształtach mogą być używane do tworzenia fantazyjnych dekoracji i lukru. Wystarczy rozwałkować marcepan lub masę cukrową i za pomocą wykrawacza wyciąć pożądany kształt.
  • Scribblers (markery): Są świetne do tworzenia zabawnych rysunków na lukrowanych powierzchniach i pisania dedykacji.

Akcesoria: Jak udekorować tort

Istnieje wiele dodatków, które mogą sprawić, że dekoracja tortu będzie niezapomniana. Tworzenie jadalnych dekoracji jest formą sztuki.

  • Barwnik: Dekorowanie ciast nabiera nowego wymiaru dzięki jadalnym barwnikom spożywczym. Możesz zrobić tęczowe wzory na ciastach z barwnikami, takimi jak marcepan i pasta cukrowa.
  • Posypki - Dzięki temu będziesz mogła udekorować torty na przyjęcia dla dzieci w bardzo kreatywny sposób. Posypki mogą występować w wielu formach: kryształków, perełek, konfetti lub mogą być wykonane z matchy. Posyp jadalny brokat na powierzchni tortu.
  • jadalne naklejki : Delikatnie przyciśnięte do udekorowanych tortów zachwycą jubilatów! Naklejki to pasty cukrowe z bajkowymi nadrukami, które zostały specjalnie przygotowane. To początek wspaniałej zabawy!
  • Świeczki - zdmuchiwanie świeczek na urodzinach to najważniejsza część dnia! Życzenia urodzinowe można spełnić wybierając odpowiednie świeczki. Mogą być proste i kolorowe, w kształcie cyfr lub w kształcie, który uwielbiacie z bajek.

Półmiski dekoracyjne

Piękny tort zasługuje na piękną oprawę. Ułóż więc swój deser na paterze. Możesz wybierać spośród różnych materiałów w zależności od swoich preferencji. Podwyższone patery to świetny sposób na wyeksponowanie swojego cukierniczego arcydzieła. Do ułożenia kolorowych babeczek idealnie nadają się półmiski z wieloma poziomami.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz