Lato pachnie rozpalonym słońcem, morską bryzą i soczystymi truskawkami. O ile pierwszego i drugiego składnika nie możemy zatrzymać na każde wakacje, to na trzeci mamy rozwiązanie! Możesz umieścić zapach i smak truskawek w słoiku, a następnie wypuścić go na zewnątrz, gdy na dworze będzie deszcz. W mgnieniu oka przeniesiecie się z powrotem do ciepłych dni lata! Pokażemy Wam dzisiaj, jak zrobić galaretkę z truskawek. Będzie łatwo, zdrowo i pysznie!
Zobacz więcej zdjęć
Po latach kulinarnych poszukiwań i odkryć rośnie nasza chęć powrotu do tego, co tradycyjne i znane. Pamiętamy ulubione przepisy naszych babć i rodzinne gotowanie, gdy byliśmy dziećmi. To zapewne element nostalgii za minioną epoką, ale też pragnienie autentycznego smaku, którego nie znajdziemy w sklepach.
Czym jest comfort food? To jedzenie, które kojarzy nam się z dzieciństwem. Dlatego potrafi poprawić każdy nastrój. Powidła śliwkowe wyjadane prosto ze słoika, miękkie, puszyste naleśniki, domowy rosół pomidorowy... Te pyszne, łatwe w przygotowaniu dania przeniosą nas w przeszłość! Za chwilę dowiesz się, jak możesz zrobić dżem truskawkowy, z którego dumna byłaby Twoja babcia - a Twoje dzieci będą go uwielbiać!
Filozofia slow life zachęca nas do czerpania radości z codziennych czynności, takich jak gotowanie czy spędzanie czasu z bliskimi. Te proste czynności mogą pomóc nam się zrelaksować, wyciszyć i oderwać myśli od codziennych problemów. Przygotowanie dżemu możesz wykorzystać także jako trening mindfulness - okazję do cieszenia się głębokim kolorem, słodkim zapachem i smakiem truskawek.
Robienie domowych przetworów takich jak dżem truskawkowy pozwala nam na kontrolę zawartości. Możemy być pewni, że nie ma w nim konserwantów ani substancji żelujących, a jedynie niewielka ilość cukru. Jest to zdrowsza alternatywa dla sklepowych artykułów. Nie trzeba czytać etykiet ani martwić się o pochodzenie składników!
Zapewne masz wiele na głowie i zastanawiasz się Jak zrobić dżem truskawkowy. Proces wykonania tego słodkiego dodatku jest szybki i prosty. Jedyne, co musisz zrobić, to przebywać w kuchni. Czekając aż owoce zmiękną, możesz pobawić się z dziećmi, poczytać powieść lub popracować.
Zobacz więcej zdjęć
Pamiętaj, aby zrobić dżem jak najwcześniej, ponieważ sezon na krajowe truskawki jest krótki, trwa od maja do lipca. Wybieraj owoce, które są w sezonie i uprawiane w Polsce. Latem możesz też przygotować galaretkę agrestową z porzeczek lub malin.
Truskawki
Kupuj owoce od lokalnych, renomowanych dostawców, np. na targu. Możesz też zrobić dżem z truskawek, które są zbyt dojrzałe lub poturbowane, by je zjeść, ale nadal są jadalne.Cukier
Zrób dżem ze zwykłym białym cukrem.Sok z cytryny lub pomarańczy
Przełamie to smak truskawki i sprawi, że będzie on bardziej wyrazisty.Ekstrakt z wanilii
Dodaj go do swojego ulubionego dżemu lub konfitury truskawkowej, aby uzyskać dodatkowy wymiar smakowy. Wanilia, dżem truskawkowy i inne dżemy lub przetwory są wzbogacone o waniliową nutę. Wiśnia Dżem stanie się bardziej wyrafinowany.Duży garnek
Wybierz pojemnik, który pomieści truskawki o wartości 4-6 kilogramów.Chochla
Możesz jej użyć do odsączenia sokuSłoiki
Można je kupić w sklepie lub zrobić własne z majonezu i sosu. Należy je dokładnie umyć i wyparzyć w zmywarce lub piekarniku. Można ich używać wielokrotnie, więc przydają się również wtedy, gdy trzeba coś przygotować. Zielona fasolka do słoików .Zobacz więcej zdjęć
Aromatyczny, słodki, ale nie za słodki! Ten dżem jest aromatyczny, słodki (ale nie przesłodzony! Powiemy Ci jak zrobić Dżem truskawkowy, który przypomni Ci lato Twojego dzieciństwa. Po zrobieniu tego dżemu, już nigdy nie będziesz chciał kupować dżemów kupowanych w sklepie.
Truskawki myjemy w zimnej wodzie, a następnie kroimy owoce na mniejsze kawałki. Truskawki wrzucamy do garnka, dodajemy połowę cukru i doprowadzamy do wrzenia. Gdy puszczą soki z owoców, chochlą przelej je do innego garnka. Do zagotowanych owoców dodajemy pozostały cukier i gotujemy na małym ogniu przez 4 godziny, aż uzyskamy gęstą konsystencję. Dżem należy co jakiś czas mieszać, a pod koniec dodać sok z cytryny. Następnie należy przelać dżem do słoików. Przykryj je ręcznikiem lub zapasteryzuj. Dzięki temu zapobiegniesz psuciu się dżemu i otwieraniu słoików.
Nasza rada: pamiętaj, aby odsączyć sok z truskawek. Zajmie to tylko kilka minut więcej, ale będziesz mieć pyszny koncentrat truskawkowy, który możesz dodać do herbaty lub rozcieńczyć z wodą. Przyda się zarówno podczas gorących letnich dni, jak i w zimie. Jak zrobić. Ugotowany sok z truskawek przelej do słoików. Dodaj 150 gramów cukru.
Jak widać. Wykonanie domowych przetworów jest proste i nie wymaga specjalnej wiedzy. Owoce w słoikach przydadzą się podczas zimowych wieczorów jako urozmaicenie posiłków oraz jako prezent dla bliskich. Wyobraź sobie, jak pyszny może być dżem z czerwonej cebuli czy przetwory z gruszek, gdy zrobisz je sama!
Odkryj więcej zdjęć
Chcesz cieszyć się truskawkami bez żalu? Pokażemy Ci sposób na zrobienie galaretki truskawkowej. To doskonała propozycja zarówno dla osób na ścisłej diecie, jak i dla maluchów czy fanów naturalnej żywności. Taki dżem będzie smakował tak samo jak owoce, z których został zrobiony. Zdrowie to przecież cnota! Może być lekko cierpki, podobnie jak galaretka rabarbarowa. Dzięki temu idealnie nadaje się na dodatek do porannej owsianki lub na kanapkę z mascarpone. To bez wątpienia najbardziej naturalny wybór, jakiego możesz dokonać.
Truskawki należy umyć pod zimną wodą i usunąć szypułki. Następnie można je umieścić w garnku z solą. Następnie należy dusić truskawki przez 3-4 godziny na małym ogniu, aby zmiękły i puściły sok. Następnie przelej dżem do słoików i zapasteryzuj. W ten sposób zapobiegniesz ich zepsuciu. Jest to szczególnie ważne w przypadku przetworów bez cukru!
Najlepiej smakuje to, co gotujesz z miłością! Dziś podzieliliśmy się podpowiedzią, jak możesz zrobić dżem truskawkowy. Dzięki niemu przywołasz smak swojego dzieciństwa. Więcej słodkich inspiracji znajdziecie również na Westwing.
Poznaj wszystkie oferty do -70%