Krok po kroku: Nakrywanie do stołu!

image

Wszyscy uwielbiamy jeść w restauracjach, ale czasem przyjemniej jest przygotować posiłek dla rodziny i przyjaciół we własnym domu. To jest właśnie ten właściwy czas! Musisz upewnić się, że wszystko jest idealne. Pokażemy Ci, jak przygotować nakrycie stołu. Pomożemy Ci odpowiedzieć na pytania, jak ułożyć sztućce. W jakim miejscu postawić szklane naczynia? Mamy też sprawdzone pomysły i inspiracje na nakrycie stołu. Nic nie stanie na przeszkodzie, abyś zaprosił rodzinę i przyjaciół na pyszny posiłek w swojej kuchni.

Poniżej przedstawiamy kroki do nakrycia stołu.

Pokażemy Ci krok po kroku, jak przygotować nakrycie stołu. Będziesz mógł szybko wdrożyć nasze rozwiązania, jeśli będziesz miał wszystkie niezbędne akcesoria do nakrycia stołu.

Zabierz się do pracy! Stworzyliśmy dla Ciebie zwięzłą i łatwą do zrozumienia listę.

  • Naczynia: Naczynia tworzą centralny punkt ustawienia stołu. To na nich podasz swoim gościom jedzenie, które przygotowałeś w swojej kuchni. Aby uzyskać stylowy wygląd, umieść swoje talerze na specjalnych spodkach. Do zupy, umieść swoje talerze na specjalnym spodku. Do serwowania dania głównego możesz użyć dużego uchwytu na talerze.
  • Sztućce Ułóż sztućce w kolejności, w jakiej dania będą podawane na talerzach. Sztućce, które są niezbędne do pierwszego dania, powinny być umieszczone na zewnątrz. Widelce umieść po lewej stronie. Na lewo od widelców należy umieścić mały talerzyk do chleba i nóż do masła. Nad talerzem umieścić łyżeczkę deserową.
  • Szkło: ustaw eleganckie naczynia i sztućce używając niebanalnych kieliszków. Ustaw szklanki do wody oraz kieliszki do białego i czerwonego wina, aby stworzyć idealne nakrycie stołu.
  • Dodatkowe elementy nakrycia stołu: Dodaj piękne serwetki, tablerunner lub placematy, aby uzupełnić ustawienie stołu.

Planowane menu będzie determinowało ustawienie stołu. Ustawienie stołu na śniadanie będzie inne niż na kolację. Mamy wskazówki na każdą okazję!

Wskazówka Jeśli chcesz odpowiednio przygotować stół, zadbaj o zachowanie higieny. Podczas układania sztućców używaj rękawiczek lub serwetki. Nie dotykaj sztućców palcami.

Właściwe rozmieszczenie talerzy

Jako centralny punkt nakrycia stołu należy ułożyć talerze. Następnie wokół talerzy ułóż sztućce. Na specjalne okazje można również użyć podstawek pod talerze (1). Wyglądają one świetnie w kuchni. Stanowią one podstawę stołu i powinny być ustawione w sposób symetryczny względem krzesła. Następnie należy umieścić dania główne (2) i talerze do zupy/kremu (3). Możesz również dodać talerze na chleb na specjalne okazje. Umieść je na lewo od pozostałych talerzy.

Odpowiednie ułożenie sztućców

Przy krojeniu odpowiednimi sztućcami należy pamiętać o następującej zasadzie: "Zawsze jemy od zewnątrz do wewnątrz". Tą zasadą należy się kierować przy nakrywaniu stołu. Łyżka 5 powinna znajdować się na zewnątrz po prawej stronie. Powinna znajdować się obok noża(6) lub innych noży, w zależności od tego, ile dań podajesz lub jakie posiłki przygotowujesz. Jeśli przygotowujesz specjalne danie obiadowe, możesz umieścić nóż do ryb pomiędzy łyżkami a nożem. Nóż do dania głównego trzymaj na talerzu.

Widelce(7) tradycyjnie umieszcza się na lewo od talerzy. W zależności od tego, ile masz potraw, umieść widelec do przystawek na zewnątrz, a nóż do dania głównego w środku.

Sztućce deserowe (8) powinny być umieszczone nad talerzami. Wystarczy mały widelczyk i łyżeczka. Łyżeczka powinna być umieszczona tuż nad widelczykiem.

Nie zapomnij o nożu do masła, jeśli planujesz postawić na stole specjalny półmisek z chlebem. Powinien on znajdować się po lewej stronie wszystkich pozostałych sztućców. Sztućce powinny być oddalone od krawędzi stołu o około 1-2 cm. Należy zadbać o to, aby każdy ze sztućców znajdował się w tej samej odległości. Dzięki temu stół będzie wyglądał harmonijnie. Po prawej stronie można umieścić cztery sztućce, a po lewej trzy.

Właściwe rozmieszczenie naczyń do kieliszków

Umieść kieliszki po przekątnej po prawej stronie talerzy. Kieliszki do czerwonego wina (11) to największe szklane elementy na stole. Umieszcza się je za nożem, który będzie używany do dania głównego. Jeśli daniem głównym jest ryba, to do nakrycia stołu dodaje się kieliszek do białego wina. Szklanki do wody (10) znajdują się na zewnątrz. Kieliszek do szampana (12), który przydaje się podczas aperitifu powinien być umieszczony na górze. W zależności od ilości serwowanych dań można umieścić kieliszek do białego wina lub do czerwonego wina. Dzięki temu na stole nie będzie więcej niż cztery kieliszki.

Wskazówka Zawsze chwytaj lampę lub kieliszek za nóżkę, gdy stawiasz je na stole. Dzięki temu unikniesz nieatrakcyjnie wyglądających odcisków palców.

Dodatkowe opcje ustawienia stołu

Umieść serwetkę(13) na swojej podstawce pod talerz. Złoty pierścień z serwetką wygląda bardzo stylowo. Podczas jedzenia połóż serwetkę na kolanach. Podkładki, bieżniki i obrusy to świetne akcesoria, które dodadzą charakteru Twojej kuchni.

Inne akcesoria na stół

Na stole jest sporo miejsca na dodatkowe akcesoria, takie jak sztućce, talerze czy szklanki. Na stole można postawić solniczkę i pieprzniczkę lub karafki z oliwą i octem. Należy jednak postawić je na małych talerzykach lub podstawkach, które są specjalnie do tego przeznaczone. Dzięki temu na Twoim stole nie będą powstawały brzydkie plamy.

Wskazówka - Młynki do pieprzu nie powinny być umieszczane bezpośrednio na stołach. Poproś swoich gości, aby dodali więcej pieprzu do dania, a następnie zmielili go na stole.

Nakrycie stołu: akcenty dekoracyjne na różne okazje i style

Podstawową zasadą przy nakrywaniu stołu jest to, że możesz użyć czegokolwiek chcesz. Zalecamy, aby kieliszki i naczynia były dobrze wyeksponowane na stole. Nie należy przesadzać z dekoracjami stołu. Lniane obrusy wyglądają naturalnie i nie przytłoczą reszty Twojej zastawy stołowej. Dodadzą elegancji Twojemu nakryciu stołu. Poniżej przedstawiamy trzy najpopularniejsze style nakrywania stołu. Zainspiruj się!

Romantyczne nakrycie stołu

Obrus w kratę z lnu w odcieniach curry to idealna podstawa każdego nakrycia stołu. Pasująca zastawa stołowa również powinna być prosta i nieskomplikowana. Porcelana to strzał w dziesiątkę! To ustawienie stołu będzie wzbogacone o złote sztućce. Dopasowane obrączki do serwetek mogą być świetnym pomysłem, ponieważ podkreślą oryginalną kolorystykę nakrycia stołu. Taką stylizację można wzbogacić o pasujące podkładki i sezonowe kwiaty. Kwiaty nie powinny jednak przeszkadzać w swobodnej rozmowie między gośćmi. Tak ustawiony stół doda kolacji osobistego charakteru.

Nakrycie stołu w odcieniach niebieskiego, które odzwierciedla styl artystyczny

To nakrycie stołu okazało się strzałem w dziesiątkę! Kolorystyka naczyń nie musi być identyczna, ale powinna być spójna na całej powierzchni. Użyj prostych sztućców i kieliszków, aby nie zdominować ustawienia stołu. Możesz dodać artystyczny klimat do swojej kuchni, ograniczając użycie dekoracji do prostej aranżacji kwiatowej. Założymy się, że Picasso byłby zachwycony!

Nakrycie stołu w stylu boho chic

Wystrój wnętrz w stylu boho jest chętnie wybierany, nawet w kuchni. Styl ten można wykorzystać do dekoracji stołu. Proste, ale eleganckie nakrycie stołu można stworzyć, łącząc filigranowe porcelanowe talerze i srebrne sztućce z klasycznymi kieliszkami. W tym przypadku mniej znaczy więcej! Dodaj białe kwiaty i obrus w kolorze antracytowym, aby dopełnić wygląd. Gotowe!

Tropikalne nakrycie stołu

Inspirowane tropikami nakrycie stołu to świetny wybór na lato. Możliwe jest piękne połączenie prostego szkła, złotych sztućców i białych talerzy. Stylowa dekoracja może dodać tropikalny akcent i tropikalną atmosferę do ustawienia stołu. Mieszadełka do drinków z motywem flaminga i świeżych kokosów będą strzałem w dziesiątkę. Na zdrowie!

Nakrywanie stołu do śniadania

Nakrycie stołu na śniadanie często różni się od nakrycia na kolację. W tym przypadku nie ma żadnych reguł. Niektórym wystarcza na śniadanie rogalik lub musli. Oto nasza propozycja na nakrycie stołu przy śniadaniu.

  • Talerze śniadaniowe
  • Kubki i filiżanki do kawy, herbaty i soków.
  • Sztućce: nóż i widelec, łyżka
  • W zależności od preferencji, podstawki pod jajka lub miseczki na płatki śniadaniowe

Ułóż sztućce na stole w sposób klasyczny. Kubki lub filiżanki umieść w tym samym miejscu co szklanki. Możesz również umieścić szklanki do soku po lewej lub prawej stronie kubka.

Podsumowanie: Nasze wskazówki dotyczące nakrywania stołu

  • Planowanie: planuj z dużym wyprzedzeniem. Musisz znać dania, które będziesz serwować, zanim właściwie zaplanujesz ustawienie stołu. Możesz również stworzyć osobne karty menu dla każdego gościa lub umieścić kilka na stołach. To spersonalizuje ustawienie stołu i sprawi, że Twoi goście będą zadowoleni.
  • Rozmieszczenie gości: Zastanów się, czy wolisz pozwolić gościom wybrać miejsca, czy zaplanować wcześniej ich rozmieszczenie. Winietki są bardzo przydatne w drugim przypadku.
  • Dekoracja:wszystko zależy od dekoracji stołu. Nie należy przesadzać z dekoracjami przy stole. Piękny bukiet kwiatów może być eleganckim dodatkiem dla tych, którzy wybrali proste sztućce i naczynia. Pamiętaj, aby uzupełnić i zharmonizować kolory w ustawieniu stołu.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz