Pasteryzacja słoików - 4 najlepsze sposoby

image

Chcesz, aby lato trwało w domu jak najdłużej? Zatrzymaj te pyszne smaki w słoikach! Przygotowywanie przetworów może być świetną zabawą i niesie ze sobą wiele korzyści. Przed rozpoczęciem warto dowiedzieć się o pasteryzacji słoików. Mamy szybki przewodnik, który pomoże Ci zacząć.

Jak działa pasteryzacja słoików?

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Porady

Pasteryzacja nazywana jest również peklowaniem. Polega na podgrzewaniu zawartości słoików w temperaturze nie wyższej niż 100 stopni Celsjusza. Zabija to mikroorganizmy i utrudnia dostęp do zawartości. Wszystko to ma wpływ na zwiększenie trwałości produktów. Co ważne, pasteryzacja nie zmienia smaku ani ilości witamin i minerałów w produktach. W sklepach można kupić pasteryzowane mleko, nabiał i wędliny, a także owoce i warzywa. Jest jednak jeden problem. Pasteryzacja jest możliwa tylko wtedy, gdy domowe przetwory i potrawy przechowywane są w sterylnych, wyparzonych pojemnikach.

Co można pasteryzować

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Porady

Planujesz zrobić zapasy i przetwory na zimę? Czas na suszenie i kiszenie jabłek, grzybów i innych zdrowych produktów po lecie. Pasteryzacja znacznie przedłuża ich świeżość. Największą popularnością cieszą się puszki z dyni, kabaczka, buraków i cukinii. Najpopularniejsze owoce to truskawki, śliwki i gruszki - w zasadzie każdy owoc, z którego można później zrobić nadzienie do ciasta lub kompot.

Ale to jeszcze nie wszystko! Pasteryzacja gotowych dań to kolejny ciekawy pomysł. Pasteryzacji można poddać sałatki warzywne, zupy, a także mięsa. Warto jednak pomyśleć także o przetworach pomidorowych ,czyli sosach i ketchupach. Może zainteresuje Cię również nauka robienia ogórków kiszonych lub twarogu.

Pasteryzacja słoików: metody

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Porady

Istnieje wiele sposobów na prawidłową pasteryzację słoików. Kluczem do każdej pasteryzacji jest czystość. Pasteryzacja słoików nie gwarantuje przetworów, które są długotrwale świeże. Pasteryzacja wymaga, aby owoce i warzywa były odpowiednio przygotowane. Oznacza to, że należy je podgrzać w słoiku zalewając solanką (np. Dodaj przyprawy, wodę, ocet itd. Warto o tym pamiętać, zanim zaczniemy robić np. przetwory z dyni czy cukinii. Kiszenie może być stosowane w celu usunięcia z żywności szkodliwych bakterii. Dzięki temu możemy być pewni, że owoce i warzywa, które spożywamy są zdrowe. Sprawdź nasze propozycje na pasteryzację!

Pasteryzuj słoiki w wodzie

Jest to najpopularniejszy sposób pasteryzacji pojemników. Umieść słoiki w pojemniku tak, aby nie dotykały się wzajemnie. Ustaw słoiki w regularnej pozycji. W dużym garnku podgrzej wodę do temperatury wrzenia. Doprowadzić wodę do wrzenia. Po 20 minutach podgrzej wodę. Najlepiej schłodzić słoiki, kładąc je na ręczniku kuchennym na 24 godziny. Jeśli pasteryzacja przebiegła pomyślnie, wieczka pojemników powinny być wklęsłe. Woda powinna mieć taką samą temperaturę jak przetwory. Na przykład, zimne słoiki powinny być umieszczone w zimnej wodzie.

Pasteryzacja w piekarniku

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Porady

Jest to najłatwiejsza metoda pasteryzacji, jeśli masz duży piekarnik. Przed rozpoczęciem wyłóż blachę pergaminem do pieczenia. Następnie umieść słoiki w zimnym piekarniku tak, aby nie dotykały ścianek. Wieczka można zostawić lekko odkręcone. Nastaw piekarnik na 120 stopni C. Piecz całość przez 25 minut. Aby ostygnąć, pozostaw przetwory w piekarniku na około pół godziny. Wystudzone puszki twist-off odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Pasteryzacja słoików w zmywarce do naczyń

Czy pasteryzacja jest możliwa w zmywarce? Brzmi to absurdalnie, ale działa! Musisz jednak pamiętać, aby pasteryzować pojemniki w temperaturze 60-100°C i bez użycia detergentów typowych dla zmywarki. Umieść słoiki do góry nogami na półkach zmywarki. Włącz cykl mycia. Następnie wyjmij ostudzone słoiki. Po ostygnięciu słoików umieść je w chłodnym, ciemnym miejscu, np. w piwnicy, lub spiżarni.

Alternatywna pasteryzacja pod kocem

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Porady

Ta alternatywna metoda sprawdza się, gdy jeszcze gorące przetwory wkładamy bezpośrednio do wyparzonych, gorących słoików, które dopiero co zostały wyjęte z piekarnika. Jak to zrobić. Umieść gorące przetwory w słoikach. Pozostaw 2-3 cm odstępu między górą a dołem słoika. Zakręć nakrętki na słoiki. Odwróć wypełnione przetworami słoiki do góry nogami i zawiń je w koc, kołdrę lub ręcznik. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Pokrywki słoików należy zdjąć z kołdry. Jest to znak, że są one szczelnie zamknięte.

Jak bezpiecznie przechowywać pasteryzowane słoiki?

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Porady

Zaleca się, aby pojemniki weki zostały opróżnione w ciągu jednego roku od przygotowania. Dotyczy to zarówno dżemów czy przetworów, jak i kompotów, pikli i innych przypraw. Najlepiej spożywać przysmaki wykonane latem lub wczesną jesienią na wiosnę, aby były świeże.

Wszystko do -70%Odkryj

teraz!

Pasteryzacja szkła to świetny sposób na to, by lato w domu trwało dłużej! Świeża chałka i domowy dżem malinowy są najlepsze! Więcej pomysłów i wskazówek znajdziecie również na Westwing.

Wszystkie najlepsze oferty do -70%

Komentarze (0)

Zostaw komentarz