Pokazujemy, jak zrobić przetwory z gruszek!

image

Nadszedł czas na sezon przetworów! Jeśli tak jak my nie mogliście się doczekać, z radością ogłaszamy start słoiczków dobroci. Tym razem skupimy się na gruszkach. Te pyszne owoce zachowują swój smak nie tylko na świeżo, ale również w przetworach, dlatego warto po nie sięgnąć myśląc o dżemach, konfiturach czy nalewkach. Dziś poznasz cztery ciekawe przepisy na przetwory z gruszek, które z pewnością przypadną Ci do gustu. Do dzieła!

Dlaczego warto robić przetwory z gruszek?

Odkryj więcej zdjęć

  • Inspiracje kuchenne
  • Przewodnik
  • Przepisy

Gruszka to bardzo wdzięczny owoc, który długo zachowuje świeżość, a dodatkowo posiada wiele cennych wartości odżywczych. Jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod, który pozytywnie wpływa na pracę tarczycy. Co jeszcze mają w sobie gruszki?

  • Bor - minerał, który poprawia funkcjonowanie mózgu,
  • Potas - obniża ciśnienie krwi,
  • Witaminy A, B1, B2, B6, C i PP - wpływają na ładny wygląd skóry, mózgu i ogólną odporność organizmu.

Przetwory z gruszek i ich wartości

Czy wiesz, że robiąc domowe przetwory z gruszek możesz przeciwdziałać i leczyć różne dolegliwości? Oto niektóre z nich:

  1. Miękkie i dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i przeciwdziałają zaparciom, a soczyste i cierpkie powstrzymują biegunkę.
  2. Gruszka pomaga leczyć drogi moczowe, więc jeśli cierpisz na zapalenie lub kamienie, koniecznie spróbuj.
  3. Sok gruszkowy obniża ciśnienie krwi.
  4. Z kolei napar z tego owocu można stosować na rany i owrzodzenia.
  5. Można też stosować napar na bóle głowy i przeziębienia - skutecznie pomaga je zwalczać!

Kiedy robić przetwory z gruszek?

Gruszki na przetwory będą najlepsze na przełomie lipca i sierpnia, tuż obok powideł śliwkowych czy wiśniowych. Co więcej, gruszki można znaleźć w każdym regionie Polski - to owoc, który można uprawiać w przydomowym sadzie! Niestety, gruszki są bardzo wrażliwe na niskie temperatury i choroby, dlatego wybierając gatunek do swojego ogrodu, koniecznie zwróć uwagę na odmianę.

Gruszki na przetwory

Wyróżniamy odmiany letnie, jesienne i zimowe, jednak nie wszystkie będą najlepiej nadawały się na przetwory z gruszek. Najczęściej, wybierając odpowiednią odmianę na domowe przetwory, będziemy sięgać po te letnie i zimowe. Ich miąższ będzie aromatyczny i jędrny, dzięki czemu nie rozpadnie się tak szybko pod wpływem temperatury. Oto przykładowe odmiany:

  • Williams bonkreta,
  • Czerwony faworyt,
  • Konferencja,
  • Paryż,
  • Generał Leclerc.

Jakie przetwory można zrobić z gruszek?

Z gruszek można robić przeróżne przetwory - wachlarz możliwości jest naprawdę szeroki! Świetnie smakują w kompotach, dżemach, konfiturach, a także likierach. Pasują zarówno do dań słodkich, jak i słonych, a nawet winnych. Lubią się także z bardziej kwaśnymi produktami, takimi jak przetwory z agrestu czy aronii, tworząc słodko-gorzkie połączenie.

W smaku przetwory z gruszek są zazwyczaj słodkie i bardzo aromatyczne, ale jeśli nie lubisz słodkiego smaku, nie dodawaj cukru lub przygotuj gruszki w zalewie octowej. Najważniejsze to znaleźć swój smak, a gruszki są do tego idealną bazą! A jeśli lubisz oryginalne smaki, możesz spróbować dżemu z czerwonej cebuli.

Dżem gruszkowy

Na kanapki, z owsianką lub rogalikiem! Dżem gruszkowy to przepis, który koniecznie musisz zrobić, dlatego przedstawimy Ci jego trzy wersje. Jeśli wiesz, jak zrobić dżem truskawkowy, z pewnością poradzisz sobie również z tym przepisem.

Dżem gruszkowo-cynamonowy

Składniki:

  • 1 kg gruszek,
  • cukier (według uznania),
  • cynamon,
  • 1 cytryna.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyć. Niewielką część pokroić w kostkę, a resztę obrać, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę.
  2. Obrane gruszki przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarły. Poczekać, aż zgęstnieją.
  3. Dopraw dżem według uznania cytryną, cynamonem i cukrem.
  4. Dodać gruszki ze skórką i wymieszać.
  5. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Zamknąć i odwrócić do góry dnem lub pasteryzować.

Dżem gruszkowy idealny do mięs

Składniki:

  • 1 kg gruszek,
  • 30 dag cukru,
  • sok z 1-2 cytryn,
  • Laska wanilii,
  • 4-5 goździków,
  • łyżeczka imbiru,
  • 2 łyżeczki tymianku (najlepiej świeżego).

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki obrać, oczyścić z pestek, skropić cytryną.
  2. Zagotować szklankę wody w rondlu, dodać gruszki i gotować pod przykryciem, aż będą miękkie.
  3. Dodaj cukier, przyprawy i poczekaj, aż woda odparuje.
  4. Dżem przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Pasteryzować zawinięte w ściereczkę przez 20 minut.

Wskazówka: Ten przepis będzie idealnie pasował do schabu wieprzowego! Wystarczy odpowiednio przygotować mięso, dodać do słoików dżem, ziemniaki i przygotowaną wcześniej fasolkę szparagową i obiad gotowy!

Dżem gruszkowy bez cukru

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych gruszek,
  • 1/4 szklanki wody,
  • sok z 1/2 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki obrać i pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać wodą.
  2. Doprowadzić do wrzenia, dodać sok z cytryny i gotować przez kilka minut, aż będą miękkie i nieco twarde.
  3. Gotowy dżem przełożyć do słoików i pasteryzować.

Wskazówka: Jeśli nie możesz jeść cukru, nie bój się kombinować z przepisami! Możesz użyć tego przepisu nie tylko do dżemu gruszkowego, ale także na przykład do dżemu rabarbarowego. Wyjdzie tylko trochę mniej gęsty, ale równie pyszny!

Kompot gruszkowy

Na zimno czy na ciepło? Kompot gruszkowy to idealna ochłoda na lato i doskonały rozgrzewający napój na zimę. Wypróbuj ten sprawdzony przepis na idealny kompot!

Składniki:

  • 2-3 kg gruszek,
  • 9 l wody,
  • cukier.

Przygotowanie:

  1. Obierz owoce i pokrój je na ćwiartki.
  2. Skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  3. Wymieszać wodę z cukrem i zagotować.
  4. Następnie umieść gruszki w słoiku i zalej je letnią wodą z cukrem.
  5. Zakręcamy i gotowe!

Wskazówka: Pamiętaj, że kompot gruszkowy nie musi być słodki! Na 1 kg owoców zużywa się około 0,5 kg cukru, ale wystarczą zaledwie 2 łyżki stołowe, aby zakonserwować gruszki.

Gruszki w syropie

Przetwory z gruszek to nie tylko dżemy i kompoty! Gruszki można również konserwować w całości, w syropie. Oto przepis!

Składniki:

  • 8 dużych, jędrnych gruszek,
  • 1 litr wody,
  • 500 g cukru,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżeczki kwasu cytrynowego,
  • 1 łyżeczka goździków,
  • cynamon.

Przygotowanie:

  1. Gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny.
  2. W wąskim, wysokim garnku zagotować wodę z cukrem, cynamonem i goździkami.
  3. Do syropu włożyć gruszki i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  4. Po ugotowaniu przełożyć gruszki do słoików.
  5. Ponownie zagotować syrop i zalać nim słoiki. Zakręcić i odstawić do ostygnięcia.

Wskazówki: Takie gruszki świetnie nadają się na deser! Deser chia z gruszkami to świetna popołudniowa przekąska, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale zdrowego.

Likier gruszkowy

Nalewkę gruszkową pokochają zwłaszcza kobiety - jej słodki i delikatny smak doskonale komponuje się z drinkami i solo! Wypróbuj przepis na nalewkę gruszkową z miodem, a na pewno nie pożałujesz!

Składniki:

  • 2 kg gruszek Konferencja,
  • 2 szklanki miodu,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 litr spirytusu,
  • 2 laski cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Gruszki obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne.
  2. Pokrój owoce na mniejsze kawałki, włóż do dużego słoika i wymieszaj z wodą i miodem.
  3. Odstawić na 2-3 dni, aby gruszki puściły sok.
  4. Dodać cynamon i zalać spirytusem. Odstawić na 3-4 miesiące.
  5. Gotowy likier przefiltrować i rozlać do butelek.

Przetwory z gruszek są bardzo proste w wykonaniu, dlatego szczególnie polecamy je początkującym! Ich aromatyczny i słodki smak z pewnością przypomni Ci smak lata. Więcej przepisów znajdziesz na stronie Westwing.

Odkryj wszystkie oferty do -70%!

Komentarze (0)

Zostaw komentarz