Pokazujemy, jak zrobić przetwory z pomidorów

image

Pomidory to różnorodne warzywa i owoce. My uwielbiamy pomidory do naszych przetworów. Pomidory są bogate w witaminę C, błonnik i potas. Można się nimi cieszyć przez cały rok. Kiszone pomidory stanowią świetny dodatek do każdego dania. Pokażemy Ci kilka zaufanych przepisów na przetwory z pomidorów, które zadowolą Twoich przyjaciół i rodzinę. Te przepisy są warte wypróbowania!

Dlaczego warto zrobić przetwory z pomidorów?

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Przepisy

Czy wiesz, że czerwony kolor pomidora to zasługa likopenu? Jest to silny przeciwutleniacz, który spowalnia proces starzenia się i utrzymuje nasz organizm w zdrowiu. Warto zaznaczyć, że przetwory z pomidorów zawierają go nawet 2-3 razy więcej niż świeże warzywa. Jakie inne właściwości posiada pomidor?

  • Chronią przed miażdżycą, oraz nowotworami.
  • Mają działanie moczopędne.
  • Wspomagają trawienie,
  • Wspieraj system nerwowy
  • Chronić przed promieniowaniem UV
  • Zwiększać odporność

Dzięki domowym przetworom możesz zachować pomidory na cały rok. Likopen zyskuje więcej wartości w miarę przetwarzania, a wszyscy chcemy wyglądać jak najlepiej. Przetwory z pomidorów można zrobić również z innych kolorów pomidorów.

Kiedy najlepiej konserwować pomidory?

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Przepisy

Przetwory z pomidorów są pyszne przez cały rok, ale najlepiej smakują zrobione w sierpniu. Sezonowe owoce i warzywa mają najwyższy smak i zawartość składników odżywczych, więc możesz zachować ich esencję na dłużej, zamykając je w słoikach.

Wskazówka: Sierpień to nie tylko sezon na pomidory! Warto zrobić przetwory z cukinii, aby przygotować się do zimy. Możesz nawet ususzyć grzyby! Nie musisz być mistrzem słoików, by eksperymentować w kuchni.

Jak zrobić przetwory z pomidorów

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Przepisy

Do zrobienia przetworów z pomidorów nie potrzeba wielu składników. Do zrobienia przetworów z pomidorów nie potrzebujesz wielu składników. Ponadto będziesz potrzebować słoików, aby zamknąć swoje przetwory z pomidorów.

Przetwory z pomidorów - pomysły

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Przepisy

Zainspiruj się pomysłami na przetwory z pomidorów, aby przygotować się do sezonu. To wdzięczne warzywo może być wykorzystywane na wiele pysznych sposobów, w tym do robienia dżemów, sosów i passatów, chutneyów i ketchupów. Te przepisy wymagają blendera, rondla lub innych podstawowych narzędzi kuchennych. Wybraliśmy najbardziej popularne i sprawdzone przepisy na przetwory z pomidorów.

Uwaga: Pasteryzowanie przetworów w słoikach to świetny sposób na zachowanie świeżości na dłużej.

Passata pomidorowa

Passata to gęsty sos, który możesz dodać do makaronu, ryżu lub użyć jako dip do chipsów.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów (najlepiej mięsistych i dojrzałych).
  • olej,
  • cebula,
  • czosnek,
  • Zioła i przyprawy

Sposób przygotowania:

  1. Obierz skórkę z pomidorów i pokrój je na kawałki.
  2. Umieścić je w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, pod przykryciem, aby doprowadzić do wrzenia.
  3. Kontynuować gotowanie pomidorów. Mieszaj sos, aż woda odparuje.
  4. Doprawić sos posiekaną cebulą, czosnkiem i ziołami. Dla wzmocnienia smaku dodaj trochę oliwy z oliwek.
  5. Pomidory przełożyć do słoików, lub przetrzeć przez sito/mikser.

Dżem z zielonych pomidorów

Znudziły Ci się przetwory z jabłek? Powinieneś spróbować czegoś nowego! Dżem z zielonych pomidorów jest kwaśny, wytrawny i dobrze komponuje się ze świeżym białym pieczywem.

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów,
  • 1 pomarańcza,
  • 500g cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj zielone pomidory ze skórą, nasionami i innymi składnikami.
  2. Przenieś wszystkie składniki na patelnię i dodaj sok pomarańczowy.
  3. Smażyć przez 20 minut, następnie dodać cukier trzcinowy.
  4. Dalej smażyć przez kolejne 20-30 minut, często mieszając, aż masa lekko zgęstnieje.
  5. Przełóż dżem do wyparzonych pojemników.

Nie musisz mieć pod ręką dżemu, aby dowiedzieć się, jak możesz zrobić twaróg. Kładąc te przetwory na świeżym pieczywie, wpadniesz w zachwyt nad ich domowym smakiem!

Chutney pomidorowy

Chutney to pikantna, orientalna, słodka przyprawa. Jest to najlepsza z przetworów pomidorowych, która zapewni Ci wyjątkowe doznania smakowe.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 mango,
  • 300g cebuli
  • Mały korzeń imbiru
  • papryczka chili,
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżki oleju
  • sól,
  • 20 ml octu balsamicznego
  • 150g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki nasion kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory ugotować, przecinając je na pół i zalać wrzątkiem. Po chwili odcedź pomidory i przykryj je wrzątkiem. Następnie opłucz pomidory zimną wodą, a potem obierz je ze skórki.
  2. Pokrój mango, pomidory i cebulę w plasterki.
  3. Oczyść chili i pokrój je w kostkę razem z imbirem.
  4. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż kolendrę oraz nasiona gorczycy. Po chwili dodaj na patelnię cebulę i imbir i mieszaj, aż cebula się zeszkli.
  5. Dodaj mango, pomidory, sól, cukier i ocet. Przykryć i gotować przez 10 minut.
  6. Aby zagęścić masę, dodaj do rondla cukier i gotuj przez około 50 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszać.
  7. Przełóż do czystych, wyparzonych pojemników i pozostaw do ostygnięcia.

Kiszone pomidory

Znasz już sposób na kiszenie ogórków? Jesteście gotowi na zrobienie kiszonych pomidorów? Ten przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania.

Składniki:

  • 2 kg małych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • koperek,
  • liście wiśni lub porzeczki
  • świeży chrzan,
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu,
  • liście laurowe
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować marynatę według następującej proporcji: 2 łyżki stołowe soli na litr wody. Zagotować.
  2. Pomidory dokładnie umyć i nakłuć wykałaczką.
  3. Na tej samej zasadzie co ogórki układać w słoikach. Dodać przyprawy, czosnek i zalać gorącą zalewą. Z tych proporcji powinno wyjść około 4 dużych słoików.
  4. Aby mieć pewność, że trafią do środka, możesz odwrócić słoiki do góry dnem. Łatwiej będzie je zapasteryzować.

Domowy ketchup

Ten ketchup to najlepsze domowe przetwory pomidorowe dla wybrednych smakoszy. Dowiedz się, jak go zrobić.

Składniki:

  • 600 g dojrzałych pomidorów
  • Duża czerwona cebula
  • Ząbek czosnku
  • Jedna łyżeczka ziela angielskiego
  • laska cynamonu
  • 2 owoce anyżu (gwiazdki),
  • 75 ml czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  1. Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki.
  2. Obrać i posiekać cebulę i czosnek.
  3. Połącz składniki i umieść w misce.
  4. Wmieszaj przyprawy i gotuj przez 30 min, często mieszając.
  5. Przecedzić mieszankę przez drobne sitko. Dodać do niej cukier i ocet i gotować jeszcze przez 10 minut.
  6. Przygotować papkę mieszając skrobię kukurydzianą z zimną wodą. Wymieszać z pomidorami i doprowadzić do wrzenia.
  7. Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików (powinno wyjść około 400g).

Znacie już sekrety przetworów z pomidorów! Mamy nadzieję, że dłużej cieszysz się smakami lata i potrafisz zrobić własne przetwory. Dołącz do klubu Westwing, aby mieć więcej pomysłów!

Wszystkie najlepsze oferty do -70%

Komentarze (0)

Zostaw komentarz