Proponujemy kilka ciekawych przetworów z dyni

image

Dynie wypełniają kosze na straganach, gdy kończy się lato. To znak, że w powietrzu czuć już zapach jesieni. Istnieje wiele odmian dyń. Różnią się one wielkością, kolorem i kształtem. Wszystkie są piękne i można nimi ozdobić jesienne tarasy i balkony. To także zdrowe i wartościowe warzywo, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Wybraliśmy najlepsze przepisy na przetwory z dyni.

Przetwory z dyni - spróbuj czegoś nowego!

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Przepisy

Często błędnie uważa się ją za warzywo. Jednak botanicy uważają, że jest to owoc ze względu na swój miękki i słodki miąższ. Jest najsmaczniejsza i można ją wykorzystać na wiele sposobów w kuchni. Z dyni możemy zrobić domowe przetwory, dżemy i zupy. Można z niej zrobić domowe przetwory, dżemy, zupy, a nawet ciasta. Najbardziej znanym ciastem z dyni jest Pumpkin Pie. Ten amerykański klasyczny deser podawany jest w Święto Dziękczynienia. Czy wiesz, że pierwsze pumpkin pie stworzyli amerykańscy osadnicy? Napełnili wydrążoną dynię i upiekli ją w piekarniku z miodem, mlekiem i cynamonem. Daj sobie z tym spokój! Nie musisz się obawiać, że dynia będzie miała mdły smak. Wszystkie odmiany dyni można łączyć z cytrusami i przyprawami.

Od czego zacząć z przetworami z dyni?

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Przepisy

Lato to najlepszy czas na jedzenie świeżych warzyw, owoców i owoców. To także najlepszy czas na robienie przetworów, abyśmy mogli cieszyć się nimi w innej formie zimą i jesienią. W lipcu przygotowujemy więc najczęściej nalewki, soki dżemy truskawki, przetwory z wiśni. Sierpień to najlepszy czas na kiszenie ogórków i robienie soku z malin, powideł śliwkowych i suszonych jabłek .

Sezon na dynie rozpoczyna się w październiku. Jest to wtedy czas na robienie przetworów z dyni. Jesień to także sezon na borowiki, podgrzybki i kozice. To sezon, w którym grzybiarze uwielbiają suszyć i marynować swoje grzyby. Konserwowanie przetworów to kwestia zasad.

  1. Zawsze wybieraj świeże, dobrej jakości owoce i warzywa, najlepiej ze sprawdzonych źródeł.
  2. Unikaj kupowania ich w supermarketach. Zamiast tego kupuj je w małych sklepach, które zaopatrują się bezpośrednio u rolników.
  3. Zwracaj uwagę na warzywa. Nawet te najlepsze mogą mieć jakieś zgniłe. Jeden zgniły owoc może zrujnować cały słoik.
  4. Wcześniejsze przygotowanie akcesoriów sprawi, że robienie przetworów będzie szybkie i przyjemne.

Bardzo przydatne są:

  • obieraczka,
  • nóż do warzyw,
  • sitko,
  • durszlak,
  • rozdrabniacz,
  • kamieniarz,
  • Do wydrążania nasion i pestek za pomocą noża
  • Puree z owoców i warzyw
  • prasa do owoców,
  • Słoiki na przetwory i pikle
  • Naklejki na słoiki

Przetwory z dyni - Przykładowe przepisy

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Przepisy

1. Puree z dyni

Potrzebne będą:

  • Dyna Hokkaido,
  • sezon.

Umyj dynię i przekrój ją na pół. Umieść dynię na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. W zależności od wielkości i kształtu dyni piec w temperaturze 180° przez 30-40 minut lub do momentu, gdy widelec z łatwością przebije miękki miąższ. Ostudź dynię, a następnie pokrój ją na mniejsze kawałki. Dynię możesz doprawić jakkolwiek lubisz. My polecamy cynamon, imbir i odrobinę soli. Aby nadać jej jeszcze więcej smaku, możesz dodać ząbek lub dwa czosnku lub sproszkowaną trawę cytrynową. Zmiksuj wszystko razem w blenderze, aż uzyskasz gładką pastę. Następnie, mieszać wszystko w blenderze do czasu gdy nie stanie się gładkim puree. To purre może być używane jako smarowanie na tosty lub jako dodatek do sera. Możesz również użyć go do wypełnienia muffinów i ravioli. Po ostygnięciu, możesz umieścić masę dyniową w torebkach i zamrozić ją. Następnie można ją wykorzystać np. do zrobienia makaronu.

2. Dynia marynowana

Zapewne każdy z Was wie, jak kisić ogórki. Kiszona dynia jest świetną alternatywą dla ogórków, ponieważ są one bardzo udane i należą do rodziny dyniowatych.

Będziesz potrzebować:

  • 200 g dyni
  • Mała biała cebula
  • marchewka,
  • 2 ząbki czosnku
  • Daszek koperkowy
  • 2 łyżki stołowe soli
  • Litr wody.

Najpierw umyj dynię, a następnie ją wydryluj. Następnie pokrój ją na kawałki. Następnie obierz i pokrój na kawałki marchewkę i cebulę. Obrać czosnek. Umieść dynię w słoiku i zalej ją koperkiem, czosnkiem lub wodą z kiszonych ogórków. Możesz dostosować smak dodając liście wiśni, kilka plasterków imbiru lub plasterki pomarańczy. Jeśli wolisz słodsze, możesz też dodać kawałek laski cynamonu. Zalej dynię wodą. Przykryj ją pokrywką i pozostaw do ostygnięcia w ciepłym miejscu. Po około tygodniu jest gotowa do spożycia. Jeśli jednak chcesz przechowywać ją dłużej, umieść ją w chłodniejszym miejscu.

3. dżem z dyni

Można go przygotować w krótkim czasie. Łatwo jest przygotować dżem bez konieczności stosowania zagęszczaczy, obierania dyni czy pasteryzacji. Z małego warzywa można zrobić 8 słoików (240ml) dżemu.

Potrzebne będą:

  • mała dynia Hokkaido,
  • filiżanka cukru
  • 4 małe pomarańcze
  • cytryna.

Najpierw dobrze umyj dynię. Następnie przekrój ją na pół i usuń pestki. Następnie pokrój dynię na małe kawałki. Następnie wlej do garnka sok z pomarańczy. Możesz dodać wody, jeśli jest jej za mało. Przykryj garnek i pozwól mu się gotować przez około 30 minut, lub do momentu, gdy dynia będzie miękka. Pozwól, aby wszystko ostygło, a następnie zmiksuj za pomocą blendera, aż uzyskasz gładką masę. Krem z dyni może być słodszy poprzez dodanie filiżanki cukru (zwykłego lub trzcinowego). Kontynuuj gotowanie masy pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Możesz zagęścić dżem dodając agar (bez produktów zwierzęcych). Gdy mieszanina jest już dobrze połączona, uszczelnij słoiki za pomocą śrubokręta. Odwróć mieszaninę do góry nogami i pozwól jej siedzieć przez co najmniej godzinę.

Ten dżem można zrobić z innymi rodzajami dyni. Orzeźwiająca mieszanka smaków Muscat De Provence, w tym marchewki, melona i papai jest świetna do zrobienia tego dżemu. Można jednak użyć także zwykłej dyni piżmowej. Tylko Hokkaido ma skórkę, którą łatwo rozgotować. Dopraw dżem jakkolwiek lubisz. Możesz dodać do dżemu szczyptę cynamonu lub goździków.

4. Marynowana dynia

Marynowaną dynię można zrobić z miodem, przyprawą korzenną lub goździkami. To świetny dodatek do mięs i serów. Przepis na klasyczną dynię marynowaną w occie jest prosty. Do tej bazy można eksperymentować ze smakowymi dodatkami.

Potrzebne będą:

  • dynie,
  • Filiżanka 10% octu spirytusowego
  • 4 filiżanki wody
  • Szklanka cukru,
  • Przyprawy: Ziele angielskie, anyż i cynamon, goździki, szczypta soli.

Dynię dobrze umyć, wyjąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Miąższ pokroić w kostkę. Do ostudzonego miąższu dodać przyprawy. Zagotować wodę z octem i cukrem. Dodać sól. Zakręcić szczelnie pokrywki i przelać marynatę do słoików. Marynatę można zapasteryzować wkładając słoiki do wrzącej wody na 20 minut. Do słoików można też dodać cukier (na 2 kg dyni - 3 szklanki).

5. Kompot z dyni

Jest delikatny i słodki, idealny na jesienne popołudnia lub do popijania w ciągu dnia. Jak go zrobić. Jest szybki i łatwy, tak jak inne kompoty!

Będziesz potrzebować:

  • 400g obranej dyni
  • duża cytryna,
  • 12 goździków,
  • 3 łyżki cukru
  • Litr wody.

Można zdjąć skórę z dyni i poddać ją pestkowaniu. Następnie pokrój dynię w drobną kostkę do sałatki. W rondlu umieść wodę, ugotuj cytrynę. Weź 4 plasterki, a resztę wyciśnij. Następnie wlej sok do garnka z wodą. Do garnka dodaj 3 łyżki cukru, goździki i plasterki cytryny. Doprowadzić do wrzenia. We wrzątku gotuj dynię przez 5 minut. Przykryj ją pokrywką. Gorący kompot można przelać do dzbanka, lub do szklanek. Dynię można też jeść - jest jadalna, gdy jest ugotowana w kompocie. Jest bardzo łagodna, miękka i aromatyczna, więc nadaje się na deser dla dzieci.

6. Sałatka z dyni w słoikach

To świetny sposób na uzupełnienie zimowej spiżarni. Przetwory z dyni to najlepszy sposób na doprawienie rodzinnych obiadów po mroźnym spacerze.

Potrzebne będą:

  • 1 kilogram miąższu dyni
  • 3 czerwone papryki, 3 duże cebule
  • Jedna łyżka soli
  • Oliwa z oliwek.

Marynata:

  • Filiżanka octu
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli
  • 5 szklanek wody
  • 4 liście laurowe, kilka ziaren gorczycy i kilka kul ziela angielskiego.

Pokrój warzywa w kostkę, paprykę w paski, a cebulę w piórka. Przełóż warzywa do miski. Dodać łyżkę soli i wymieszać. Przygotować marynatę, gotując wszystkie składniki w wodzie. Wymieszać z octem. Po zagotowaniu wymieszać. Przykryj warzywa marynatą i pozostaw na trzy godziny. Przełóż marynatę do czystych, wyparzonych i osuszonych słoików. Napełnij słoiki olejem, pozostawiając centymetrową przestrzeń wokół krawędzi. Słoiki należy szczelnie zamknąć i pozostawić do pasteryzacji na około 10 minut.

Konserwowanie przetworów z dyni

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Przepisy

Przetwory z dyni powinny być zawsze przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu. Może to być spiżarnia lub piwnica, albo szafki pod oknem. Należy pamiętać, że przetwory w słoikach mogą ucierpieć pod wpływem światła słonecznego. Tracą wtedy swój kolor i wartości odżywcze. Przetwory z cukru można przechowywać dłużej (przetwory z cukru). Konserwy należy przechowywać w temperaturze 8 stopni Celsjusza.

Dobrze jest co 2-3 tygodnie dokonać przeglądu słoików. Każdy biały nalot na słoikach należy natychmiast usunąć. Nie próbuj ratować resztek pleśni! Nawet jeśli nie ma nieprzyjemnego smaku, cały słoik jest zainfekowany toksyczną substancją, która jest bardzo szkodliwa dla naszego zdrowia. Przetwory nie powinny pozostawać nieotwarte dłużej niż pół roku. Pasteryzowane przetwory mogą być używane tylko przez sześć miesięcy. Należy najpierw zjeść niepasteryzowane przetwory.

Letnie i jesienne smaki można zachować na dłużej i trzymać w słoikach, aby wykorzystać je zimą. Dynia smakuje jeszcze lepiej, gdy jest zamarynowana w oleju, occie lub marynacie. Zarejestruj się na Westwing, aby zobaczyć nasze przepisy. Przetwory są pyszne i zdrowe, a do tego świetnie prezentują się na kuchennych półkach.

Wszystkie oferty do -70%

Komentarze (0)

Zostaw komentarz