Przetwory z aronii, które możesz zrobić sama - przepisy!

image

Nie lubisz słodkich przetworów? Mamy dla Ciebie idealne przetwory! Cierpko-kwaśny smak aronii przypadnie do gustu osobom stroniącym od cukru oraz diabetykom. To idealny owoc dla nich! Ciemna jagoda ma również wiele właściwości leczniczych. Czas wypróbować ten owoc, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś! Co z dżemem, nalewką lub sokiem? Dziś pokażemy Ci cztery sposoby na przetwory z aronii. Koniecznie wypróbuj je wszystkie!

Dlaczego warto mieć w swojej spiżarni przetwory z aronii?

Aronia nie jest zbyt popularnym owocem. A szkoda, bo posiada wiele cennych dla naszego organizmu właściwości. Poznaj zalety przetworów z aronii i dowiedz się, jak mogą one pomóc w utrzymaniu odporności organizmu przez cały rok.

  1. Aronia jest bogata w witaminy C i E, znane również jako witaminy młodości. Zawiera również witaminy z grupy B, które wspomagają organizm.
  2. Zawiera wiele makro- i mikroelementów, w tym żelazo, wapń i miedź, a także przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
  3. Chroni nasze naczynia krwionośne i zdrowie oczu.
  4. Aronia może neutralizować szkodliwe działanie promieniowania emitowanego przez monitory.

Kiedy jest sezon na przetwory z aronii?

Zobacz więcej zdjęć

  • Inspiracje kuchenne
  • Przewodnik po zakupie samochodu
  • Przepisy

Sezon trwa od sierpnia do września. To właśnie wtedy liście przebarwiają się na żółto lub pomarańczowo, a owoce ciemnieją. Mówi się, że ciemne jagody najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, ponieważ stają się słodsze i mniej cierpkie. Metoda ta nie jest zalecana, ponieważ przymrozki mogą zniszczyć plony. Istnieje bezpieczniejszy sposób. Ten sam rezultat można uzyskać, zamrażając owoce na 24 godziny.

Wskazówka Sprawdź kalendarz zbiorów, aby nie zapomnieć o terminie! Przetwory z aronii najlepiej komponują się z przetworami z winogron, gruszek i powidłami śliwkowymi. Kup je w lokalnym sklepie warzywnym!

Przetwory z aronii

Jakie przetwory z aronii można zrobić samemu? Ciemną jagodę można znaleźć w wielu produktach, w tym dżemach, konfiturach i winach. W sklepach można ją znaleźć jako mieszankę aronii i innych owoców. Nadaje to jagodzie bardziej unikalny smak i aromat. Możesz zrobić własne przetwory, tak jak chcesz!

Przetwory z aronii: Co będzie potrzebne?

Zobacz więcej zdjęć

  • Inspiracje kuchenne
  • Przewodnik po zakupie samochodu
  • Przepisy

Do przygotowania doskonałych przetworów z aronii będziesz potrzebować kilku narzędzi. Prawdopodobnie większość z nich masz już w domu.

  • Garnek z grubym dnem - do dżemów i kompotów (mieszanek) idealny będzie garnek odporny na wysokie temperatury.
  • Warto używać pokrywki, aby cały aromat nie wyparował!
  • Rękawiczki: Rękawiczki aroniowe mają bardzo intensywny kolor, który trudno zmyć!
  • Sitko - sitko jest przydatne do soków, nalewek i innych mikstur.
  • Słoiki i pojemniki do przechowywania
  • Cukier, przyprawy i dodatki są potrzebne do konkretnych przepisów.
  • Aronia jest koniecznością!

To jest to! Teraz możesz robić przetwory z aronii bez skomplikowanego sprzętu!

Dżem z aronii

Te przepisy są łatwe, jeśli już wiesz, jak zrobić dżem truskawkowy. Dżem z aronii dostępny jest w trzech różnych wersjach: klasycznej, bez cukru i z dodatkami.

Klasyczny przepis na dżem z aronii

Możesz polegać na swoim poprzednim przepisie na przetwory z agrestu, jeśli robiłeś je wcześniej. Jeśli jest to Twoja pierwsza konfitura lub jeśli poprzedni przepis nie zadziałał, wypróbuj ten przepis.

Składniki:

  • Aronia - 1 kg
  • 750 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Umyć, zebrać i osuszyć owoce.
  2. Zmiażdżyć lub lekko zmiksować jagody, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia, często mieszając.
  3. Zmniejszyć ogień i poczekać, aż dżem zgęstnieje.
  4. Przełóż dżem do słoików i pasteryzuj.

Wskazówka Ten przepis nie ogranicza się do aronii. Ten przepis sprawdzi się również w przypadku dżemu z rabarbaru, jagód lub malin.

Dżem z aronii bez cukru

To świetny przepis dla tych, którzy nie mogą jeść cukru! Jabłka i banany dobrze sprawdzają się jako substancje żelujące.

Składniki:

  • Aronia - 1 kg
  • 1 kg jabłek
  • 5 bananów.

Przygotowanie:

  1. Aronię należy umyć i umieścić w garnku. Dodaj pół szklanki wody, jeśli jest świeża. Jeśli jest mrożona, nie ma potrzeby się martwić. Zagotuj.
  2. Usuń gniazda nasienne z jabłek i pokrój je w kostkę. Dodaj jabłka do aronii i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Dodać plasterki banana, gdy jabłka zaczną się rozpadać. Gotuj przez kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Ostatni krok: Rozgnieć owoce blenderem lub widelcem, pozostawiając widoczne kawałki.
  5. Przełóż dżem do słoików i pasteryzuj.

Dżem z aronii i dżem malinowy

A co powiecie na słodko-gorzkie połączenie aronii i malin? Taka konfitura świetnie komponowałaby się z twarożkiem.

Składniki:

  • Aronia 700 g
  • 700 g malin
  • 400 g cukru
  • Sok z cytryny jest popularnym napojem.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku połączyć maliny i aronię wraz z cukrem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Doprowadzić do wrzenia.
  2. Zmniejszyć moc i gotować przez 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Można gotować przez dwa dni.
  3. Przełóż dżem do wyparzonych słoików i pasteryzuj.

Dżem z aronii

Ten przepis na dżem jest bardzo prosty - wszystko czego potrzebujesz to cukier, aronia i odrobina cierpliwości! Zalecamy łączenie go z mięsem, warzywami (takimi jak fasolka szparagowa w słoiku) i łączenie go z konfiturą z czerwonej cebuli, aby uzyskać wspaniałe połączenie gorzkich i słodkich smaków.

Składniki:

  • Aronia - 1 kg
  • 1 kg cukru.

Przygotowanie:

  1. Umyte i odsączone owoce włożyć do miski. Posypać cukrem i odstawić na co najmniej osiem godzin.
  2. Przełóż wszystko do rondelka i gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Następnie odstaw do ostygnięcia. Powtórzyć proces 3-4 razy.
  3. Po ostatnim podgrzaniu przelej dżem do słoików. Następnie pasteryzować.

Sok z aronii

Jeśli szukasz soku o wyrazistym smaku, powinieneś spróbować soku z aronii!

Składniki:

  • Aronia 1 kg (mrożona)
  • Około 400 g cukru
  • 500 ml wody
  • laska wanilii (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Aronię posypać cukrem i umieścić w garnku. Odstawić do rozmrożenia na co najmniej kilka godzin.
  2. Dodaj aronię do garnka, a następnie przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół. Usuń nasiona. Doprowadź wszystko do wrzenia.
  3. Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 30 minut.
  4. Pozostaw garnek na kilka minut, a najlepiej na całą noc, aby owoce puściły sok.
  5. Przelać sok do sitka. Laskę wanilii można wyrzucić. Wykorzystaj odcedzone owoce w innych przepisach, takich jak owsianka czy ciasto.
  6. Po zagotowaniu przelej sok do słoików. Powinien być gęsty. Pasteryzacja jest ważna, jeśli chcesz przechowywać żywność przez dłuższy czas.
  7. Przed wypiciem należy rozcieńczyć sok wodą.

Zobacz także przepis na nalewkę aronii od Ładny Dom: https://ladnydom.pl/nalewka-z-aronii

Nalewka z aronii

Zobacz więcej zdjęć

  • Inspiracje kuchenne
  • Przewodnik po zakupie samochodu
  • Przepisy

Przetwory z aronii świetnie komponują się z alkoholem! Likier aroniowy lub jeżynowy to orzeźwiający napój, który rozgrzeje Cię zimą.

Składniki:

  • Aronia - 2 kg
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki 96% spirytusu

Przygotowanie:

  1. Włóż owoce do zamrażarki (bez ogonków).
  2. Zalej owoce wodą i gotuj, aż puszczą sok.
  3. Do garnka wsypać cukier, a następnie wlać spirytus. Przykryć szczelnie i odstawić na 24 godziny.
  4. Odcedzić i przefiltrować likier (np. przez sitko).
  5. Przelać do butelek i odstawić na co najmniej sześć tygodni.
  6. Otworzyć i cieszyć się!

Mamy nadzieję, że te pomysły na przetwory z aronii zainspirowały Cię! Dołącz do Klubu Westwing już dziś, jeśli szukasz przepisów i innych pomysłów.

Odkryj wszystkie oferty do -70%

Komentarze (0)

Zostaw komentarz