Przetwory z jabłek: Poradnik z domowymi przepisami

image

Jabłko jest niskokaloryczne i pełne cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, błonnik i kolor. Powinno być zawsze stałym elementem w Twojej kuchni, niezależnie od pory roku. Jest to możliwe dzięki domowym przetworom z jabłek. Możesz je zrobić sama lub z rodziną. Mamy dla Ciebie kilka pomysłów na stworzenie własnej, domowej spiżarni.

Przetwory z jabłek - w tym roku zrób je sama!

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Przepisy

Jabłka to świetny owoc, o którym warto pamiętać robiąc zimowe przetwory. Cała rodzina będzie cieszyć się domowymi przetworami z jabłek. Słoik domowego dżemu lub marmolady przypomina nam o słonecznych dniach lata. Przygotowywanie przetworów, suszenie owoców czy grzybów to świetny sposób na dostarczenie organizmowi witamin w czasach, gdy świeże produkty są deficytowe.

Zastanawiasz się czy warto robić przetwory z jabłek? Zdecydowanie warto. Warto nie tylko ze względów ekonomicznych, ale również zdrowotnych. Szukasz jak zrobić ogórki kiszone? Nie jest to trudne i bez obaw możesz cieszyć się swoimi przetworami. Domowe soki i kompoty nie zawierają sztucznych barwników ani zbyt dużej ilości cukru. Również "identycznych z naturą" wzmacniaczy smaku, a także tak popularnych w dzisiejszych czasach aromatów, które z naturalnością nie mają nic wspólnego. Jeśli zrobisz coś sam, nie będzie tam składników, które zaczynają się od popularnego E.

Do czego można wykorzystać przetwory z jabłek?

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Przepisy

Jabłka to wszechstronne owoce, które są uwielbiane i cenione za swoje liczne walory. Cenione są za swój smak, a także za to, że można je wykorzystać w wielu kulinarnych przetworach, takich domowych. Jabłka świetnie nadają się do wszystkiego: dżemów do naleśników, musów jabłkowych, przecierów z jabłek, konfitur do szarlotki, kompotów do słoików. Jabłka można również wykorzystać do zrobienia domowych chipsów. Wystarczy umyć owoce, pokroić je w cienkie plasterki i powiesić na słońcu lub wysuszyć w piekarniku.

Przetwory z jabłek stanowią wspaniały prezent dla najbliższych. Pyszny domowy prezent sprawia radość Zadbaj o odpowiednią dekorację. Klasyczny słoik z pokrywką i odręcznie wypisaną nazwą przetworów będzie wyglądał świetnie!

Przepisy na przetwory z jabłek

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Przepisy

Pasteryzowanie słoików może pomóc zachować letnie smaki na dłużej. Chociaż niskokaloryczne, pyszne jabłka można jeść na surowo, to równie dobrze sprawdzają się w przetworach, a także w deserach i daniach wytrawnych. Z jabłek można zrobić szarlotkę, ciasta i inne zimowe przysmaki.

Jabłka są bogate w błonnik, witaminy (C. A. E. K, B1,B2, B3, oraz B6, B9), a także mikroelementy (wapń żelazo, magnez, potas, sód i cynk). Ważne jest, aby włączyć je do codziennej diety. Jabłka są również bardzo przystępne cenowo. Każdy może zrobić z nich pyszne przetwory w takiej ilości, jaka jest mu potrzebna. Nie musi to być nasza tradycyjna polska szarlotka.

Które przetwory warto zrobić? Zapoznaj się z naszymi propozycjami!

Kompot z jabłek

Ma smak, który przypomina babcine obiady, kiedy to popijając kompot jabłkowy delektowaliśmy się szarlotką lub sernikiem z deserem malinowym.

Składniki:

  • 3 duże jabłka
  • 6 goździków,
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 l wody

Step-by-Step:

  1. Jabłka umyj i usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce na osiem części
  2. W dużym garnku połącz cukier, goździki i jabłka. Następnie całość zalej wodą.
  3. Pozwól jabłkom gotować się na małym ogniu przez około 5 minut.

Prażone jabłka

Słodkie prażone jabłka są pyszne i można je wykorzystać w ciastach lub deserach. Można je również jeść prosto ze słoika, jeśli poczujemy zimowy głód na coś słodkiego i zdrowego. Są pyszne z ryżem i cynamonem lub jako dodatek do klasycznej szarlotki.

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
  • Świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka pasty waniliowej lub nasion z 1 laski wanilii, 2 - 3 łyżeczki mielonego cynamonu.
  • 1 łyżka masła

Step-by-Step:

  1. Obierz jabłka i pokrój je na kawałki. W rondlu wymieszaj sok z cytryny, wodę, cukier, wanilię (lub cynamon) i jabłka, wymieszaj.
  2. Doprowadzić wszystko do wrzenia. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu (lub dłużej do 30 minut), aż jabłka zmiękną i rozpadną się. Wmieszaj 1 łyżkę masła i wymieszaj całość.
  3. Ciesz się pysznymi pieczonymi jabłkami przez całą zimę, wkładając całość do wyparzonych puszek

Tarte jabłka do słoików

Zima to dobry czas na wykorzystanie jabłek w słoikach do wypieków i deserów. Tarte owoce są bardziej uniwersalne niż tradycyjna mamarmolada, ponieważ są miękkie i mają mniejsze cząstki. Starte owoce możesz wykorzystać również do zrobienia przetworów z pomidorów lub cukinii.

Składniki:

  • 5 kg jabłek
  • 300g cukru
  • cynamon - według uznania,
  • Jedna łyżeczka mielonych goździków

Step-by-Step:

  1. Umyte jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż je do dużego garnka, dodaj cukier, cynamon i goździki.
  2. Smażyć przez około. Smażyć przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Przełożyć do czystych, wyparzonych słoików. Zostawić około 2 cm przestrzeni między górą a dnem słoika.

Dżem jabłkowy

To wspaniały przysmak dla dzieci w każdym wieku. Można go dodać do kaszy lub serka, albo zjeść jako deser zamiast rzeczy w słoiczkach. Można go użyć jako nadzienie do naleśników lub jako dodatek do serka czy jogurtu.

Składniki:

  • 2,5 kg jabłek o jędrnym miąższu i nie wypadających podczas gotowania
  • 1 kilogram cukru
  • Sok z 1 cytryny
  • 2-3 laski cynamonu
  • 10 goździków.
  1. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokrój jabłka na ósemki. Przełóż jabłka do dużego garnka. Wymieszaj z nimi cukier i pozwól im odpocząć przez co najmniej 12 godzin.
  2. Odcedź jabłka przez durszlak. Zagotować syrop i dodać do niego sok z cytryny i laski cynamonu.
  3. Zredukować syrop do 1/3 ciepła, aż uzyska bursztynowy kolor. Doprowadzić syrop do wrzenia wraz z odsączonymi wcześniej jabłkami. Po zagotowaniu ponownie przecedzić syrop w durszlaku. Doprowadzić syrop do wrzenia. Gdy lekko zgęstnieje, dodać do syropu jabłka i ponownie doprowadzić do wrzenia.
  4. Wyjmij goździki i laski cynamonu, a następnie przelej gorący dżem do słoików. Zakręć je, postaw do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia.

Przetwory z jabłek zrobione samodzielnie mają wiele cennych składników odżywczych. Narodowy owoc - jabłko - to nasz skarb. Jest na czym się skupić. Zarejestruj się na Westwing, aby uzyskać więcej porad i wskazówek.

Wszystkie najlepsze oferty do -70%

Komentarze (0)

Zostaw komentarz