Jabłko jest niskokaloryczne i pełne cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, błonnik i kolor. Powinno być zawsze stałym elementem w Twojej kuchni, niezależnie od pory roku. Jest to możliwe dzięki domowym przetworom z jabłek. Możesz je zrobić sama lub z rodziną. Mamy dla Ciebie kilka pomysłów na stworzenie własnej, domowej spiżarni.
Zobacz więcej zdjęć
Jabłka to świetny owoc, o którym warto pamiętać robiąc zimowe przetwory. Cała rodzina będzie cieszyć się domowymi przetworami z jabłek. Słoik domowego dżemu lub marmolady przypomina nam o słonecznych dniach lata. Przygotowywanie przetworów, suszenie owoców czy grzybów to świetny sposób na dostarczenie organizmowi witamin w czasach, gdy świeże produkty są deficytowe.
Zastanawiasz się czy warto robić przetwory z jabłek? Zdecydowanie warto. Warto nie tylko ze względów ekonomicznych, ale również zdrowotnych. Szukasz jak zrobić ogórki kiszone? Nie jest to trudne i bez obaw możesz cieszyć się swoimi przetworami. Domowe soki i kompoty nie zawierają sztucznych barwników ani zbyt dużej ilości cukru. Również "identycznych z naturą" wzmacniaczy smaku, a także tak popularnych w dzisiejszych czasach aromatów, które z naturalnością nie mają nic wspólnego. Jeśli zrobisz coś sam, nie będzie tam składników, które zaczynają się od popularnego E.
Zobacz więcej zdjęć
Jabłka to wszechstronne owoce, które są uwielbiane i cenione za swoje liczne walory. Cenione są za swój smak, a także za to, że można je wykorzystać w wielu kulinarnych przetworach, takich domowych. Jabłka świetnie nadają się do wszystkiego: dżemów do naleśników, musów jabłkowych, przecierów z jabłek, konfitur do szarlotki, kompotów do słoików. Jabłka można również wykorzystać do zrobienia domowych chipsów. Wystarczy umyć owoce, pokroić je w cienkie plasterki i powiesić na słońcu lub wysuszyć w piekarniku.
Przetwory z jabłek stanowią wspaniały prezent dla najbliższych. Pyszny domowy prezent sprawia radość Zadbaj o odpowiednią dekorację. Klasyczny słoik z pokrywką i odręcznie wypisaną nazwą przetworów będzie wyglądał świetnie!
Zobacz więcej zdjęć
Pasteryzowanie słoików może pomóc zachować letnie smaki na dłużej. Chociaż niskokaloryczne, pyszne jabłka można jeść na surowo, to równie dobrze sprawdzają się w przetworach, a także w deserach i daniach wytrawnych. Z jabłek można zrobić szarlotkę, ciasta i inne zimowe przysmaki.
Jabłka są bogate w błonnik, witaminy (C. A. E. K, B1,B2, B3, oraz B6, B9), a także mikroelementy (wapń żelazo, magnez, potas, sód i cynk). Ważne jest, aby włączyć je do codziennej diety. Jabłka są również bardzo przystępne cenowo. Każdy może zrobić z nich pyszne przetwory w takiej ilości, jaka jest mu potrzebna. Nie musi to być nasza tradycyjna polska szarlotka.
Które przetwory warto zrobić? Zapoznaj się z naszymi propozycjami!
Ma smak, który przypomina babcine obiady, kiedy to popijając kompot jabłkowy delektowaliśmy się szarlotką lub sernikiem z deserem malinowym.
Składniki:
Step-by-Step:
Słodkie prażone jabłka są pyszne i można je wykorzystać w ciastach lub deserach. Można je również jeść prosto ze słoika, jeśli poczujemy zimowy głód na coś słodkiego i zdrowego. Są pyszne z ryżem i cynamonem lub jako dodatek do klasycznej szarlotki.
Składniki:
Step-by-Step:
Zima to dobry czas na wykorzystanie jabłek w słoikach do wypieków i deserów. Tarte owoce są bardziej uniwersalne niż tradycyjna mamarmolada, ponieważ są miękkie i mają mniejsze cząstki. Starte owoce możesz wykorzystać również do zrobienia przetworów z pomidorów lub cukinii.
Składniki:
Step-by-Step:
To wspaniały przysmak dla dzieci w każdym wieku. Można go dodać do kaszy lub serka, albo zjeść jako deser zamiast rzeczy w słoiczkach. Można go użyć jako nadzienie do naleśników lub jako dodatek do serka czy jogurtu.
Składniki:
Przetwory z jabłek zrobione samodzielnie mają wiele cennych składników odżywczych. Narodowy owoc - jabłko - to nasz skarb. Jest na czym się skupić. Zarejestruj się na Westwing, aby uzyskać więcej porad i wskazówek.
Wszystkie najlepsze oferty do -70%