Wytwarzanie twarogu: Zdrowy przewodnik krok po kroku

image

Czy przypominasz sobie pyszny twarożek, który robiłaś w dzieciństwie? Kanapki z twarogiem, rzodkiewką, szczypiorkiem i twarogiem lub twarogiem z dżemem to wyjątkowy przysmak! Mamy dobrą wiadomość! Teraz możesz zrobić go samodzielnie! Dzięki temu przepisowi uzyskasz pyszny, gęsty nabiał, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa i nasyci Twoje potrzeby żywieniowe. Poznaj kroki do wykonania twarogu i zaimponuj innym swoimi umiejętnościami.

Dlaczego nie zrobić własnego twarogu?

Nie jest zaskakujące, że świat, w którym żyjemy, staje się coraz bardziej zanieczyszczony. Dotyczy to zarówno powietrza, jak i żywności. Nawet proste produkty mogą zawierać wiele niepotrzebnych składników, które nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia. Wiele osób robi własne przetwory, aby być bardziej świadomym tego, co jedzą. Obecny trend slow living sprawia, że w sklepach łatwo znaleźć akcesoria do robienia własnych przetworów. Mogą one pomóc przyspieszyć ten proces i skrócić czas jego trwania. Korzystając z nich, znacznie łatwiej jest ususzyć grzyby lub zrobić domowy twarożek. Możesz również stworzyć własny przepis, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że Twoje przetwory wyjdą idealnie. Dziś dowiesz się, jak zrobić serek ottomański - łatwo, pysznie i bez chemii!

Twarożek w domu - co będzie Ci potrzebne

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Przepisy

Do zrobienia domowego twarogu nie potrzeba specjalistycznego sprzętu ani trudnych do znalezienia składników. Dzięki temu twaróg można zrobić w każdej chwili i bez specjalnych przygotowań.

Składniki:

  • 3 litry mleka
  • Sok z dużej cytryny, lub 0,5 litra jogurtu, kefiru, lub maślanki.

Twaróg jest produkowany z mleka. Najlepiej mieć prawdziwy, od krowy. Można też kupić inne produkty bezpośrednio od dostawców np. antonówki na przetwory z jabłek. Jeśli nie masz dostępu do takiego mleka, powinno wystarczyć zwykłe mleko pasteryzowane o poziomie tłuszczu powyżej 3,2%. W ten sposób uzyskamy około 0,5 kg twarogu.

Co to jest pasteryzacja? Pasteryzacja to proces, dzięki któremu pod wpływem temperatury można wyeliminować szkodliwe mikroorganizmy. Jest ona najczęściej stosowana w celu przedłużenia okresu przydatności mleka do spożycia. Pasteryzacja słoików jest techniką stosowaną do konserwacji przetworów wykonanych w domu. Dzięki temu przetwory mogą być spożywane przez wiele miesięcy po ich zrobieniu.

Wyposażenie:

  • garnek z grubym dnem,
  • Duża łyżka
  • Ściereczka do sera lub tetra
  • sitko,
  • Opcjonalnie termometr

Produkty te znajdziecie w mniejszych sklepach lub marketach, jeśli nie posiadacie ich w domu. Przydadzą się do zrobienia domowego mleka roślinnego lub przetworów z cukinii.

Jak zrobić twaróg krok po kroku

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Przepisy

Najpierw należy uzyskać zsiadłe mleko. Wlej mleko do dużego rondla i pozwól mu siedzieć w temperaturze pokojowej przez 2 do 3 dni. Gdy minie drugi dzień, usuń ciemniejszą śmietankę. Zauważysz, że mleko skwaśnieje i zacznie gęstnieć. W tym momencie należy przestać je mieszać. Mleko powinno zgęstnieć na dnie. Jest to znak, że nadaje się ono do zrobienia białego sera.

  1. Zsiadłe mleko gotujemy w jednym garnku na najniższym ogniu i przez około 30 minut.
  2. Łyżką cedzakową delikatnie wyskrobać zsiadłe mleko w trakcie gotowania.
  3. Zasadą jest, że twaróg będzie bardziej miękki, jeśli będzie podgrzewany powoli. Możesz użyć termometru lub palca, aby sprawdzić temperaturę. Nie powinna ona przekraczać 40-45°F.
  4. Po zakończeniu gotowania pozwól całości ostygnąć.
  5. Następnie zbierz skrzep i umieść go w durszlaku wyłożonym bawełnianą ściereczką lub gazą.
  6. Można też przykryć związany ściereczką ser pokrywką lub deską, jeśli wolimy zwartą formę.
  7. I już! Teraz już wiesz, jak powstaje twaróg.

Jaki rodzaj twarogu jest najlepszy?

Nie jesteś pewien, jak stwierdzić, czy twój twaróg jest idealny? Najważniejszym czynnikiem jest tekstura. Biały ser powinien być gładki, lekko kwaśny i twardy. Nie przejmuj się, jeśli ser wyjdzie zbyt rzadki lub kwaśny. Nadal można go używać do smarowania np. kanapek czy naleśników. Wszystko zależy od mleka, a nie od Twoich umiejętności kulinarnych. Dlatego następnym razem trzeba będzie kupić inne mleko.

Pomysły na dania z wykorzystaniem domowego twarogu

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Przepisy

Twarożek jest już gotowy. Ale z czym go jeść? Twarożek można zrobić słodszy niż w tradycyjnym połączeniu. Można uczynić go słonym, dodając go do kanapki z awokado i czosnkiem lub nadziewając nim pierogi.

Oto trzy sposoby na wykorzystanie domowego twarogu!

1. naleśniki ruskie

Przygotuj naleśniki według preferowanego przepisu. Przygotuj nadzienie dodając do ugotowanych ziemniaków twaróg, pół cebuli i przyprawy. Zrób krokiety, napełniając naleśniki przygotowanym nadzieniem. Teraz jesteś gotowy, aby cieszyć się pysznym obiadem! Do tego dania świetnie nadają się również ogórki kiszone. (Jeśli nie wiesz, jak robi się kiszone ogórki, przepis znajdziesz w jednym z naszych artykułów)!

2. Omlet cesarski

Czas oddać się królewskiemu przysmakowi! W misce wymieszaj 200g twarogu, 2 żółtka, szczyptę soli, łyżkę cukru, łyżeczkę cukru waniliowego, pół szklanki mąki i pół szklanki mleka. Zmiksuj 2 białka do uzyskania piany i dodaj do masy. Smaż każdą stronę przez około 4 minuty na maśle na średnim ogniu. Ten omlet najlepiej podawać z dżemem

3. Stir-fry z kaszą gryczaną i białym serem

Na patelni żaroodpornej usmaż swoje ulubione warzywa. Polecamy paprykę i cukinię, a także cebulę, czosnek, chili. Dodaj ugotowane ziarna kaszy gryczanej. Dopraw solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Do rondla dodaj pokruszony twaróg, do masy dodaj sok z limonki.

Jak długo można przechowywać twaróg?

Twaróg powinien być przechowywany w lodówce maksymalnie przez okres 10 dni. W praktyce jednak traci on swoją świeżość w ciągu 4-5 dni. Twaróg szybko pochłania inne zapachy, więc najlepiej przechowywać go w ceramicznym naczyniu ze szczelną pokrywką. Gwarantujemy, że szybciej się nim nacieszysz, bo jest tak pyszny!

Mamy nadzieję, że udało Ci się nie tylko nauczyć jakzrobić twaróg, ale także wykorzystać zdobytą wiedzę w praktyce. Będziesz bardziej zadowolony z domowych produktów, jeśli dodatkowo opracujesz swój własny przepis. Zalecamy, abyś robił curd wielokrotnie i doskonalił go w miarę upływu czasu. Nie będziesz się nudzić, jeśli dołączysz do klubu Westwing. Każdego dnia w klubie Westwing znajdziesz nowe pomysły i innowacyjne rozwiązania dla swojego domu.

Wszystkie oferty do -70%

Komentarze (0)

Zostaw komentarz