Obawiasz się, że jabłka stracą swój niepowtarzalny aromat lub smak, jeśli zostaną wysuszone? Nie można się bardziej mylić. Suszone jabłka są pełne smaku i mocy odżywczej. Mogą zastąpić chipsy i inne kaloryczne przekąski dzięki temu, że są bardziej chrupiące. Możesz też sięgnąć po suszone Jab łka, jeśli chcesz mieć zdrowe przekąski między posiłkami. Zainspiruj się!
Zobacz więcej zdjęć
Warzywa i owoce są bogate w witaminy, minerały i błonnik. Suszenie to sposób na usunięcie wody z surowców. Dzięki temu można je zakonserwować bez utraty wartości odżywczych. Nie trwa też długo i nie wymaga specjalnych umiejętności. Pasteryzowanie słoików i robienie domowych przetworów ,w tym przetworów z jabłek to najlepszy sposób na suszenie owoców, warzyw i grzybów na zimę. Nasza odpowiedź brzmi: tak! Suszenie owoców może być świetnym sposobem na dodanie zdrowia i smaku do Twoich posiłków przez cały rok.
Zobacz więcej zdjęć
Zobacz więcej zdjęć
Przed suszeniem wszystkie przedmioty należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Z owoców należy ostrożnie usunąć pestki. Jabłka przekroić na pół, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Po przygotowaniu jabłek można posypać je cynamonem.
Zobacz więcej zdjęć
Jabłka można suszyć na wiele sposobów. Suszenie jabłek w domu to relaksujące i przyjemne zajęcie. Przed suszeniem musimy wybrać jabłka, które lubimy. Jabłka można suszyć aż staną się chrupiące i kruche lub przez krótszy okres, jeśli są nieco bardziej mięsiste. Im dłużej można je używać, tym będą bardziej suche.
Teraz przygotuj swoje jabłka do suszenia! Teraz nadszedł czas, abyś wybrał najlepszą metodę! Istnieje wiele sposobów na suszenie owoców, ale najlepsze jest dłuższe suszenie w niższych temperaturach.
Najprostszym i najpopularniejszym sposobem na szybkie suszenie jabłek jest umieszczenie ich na specjalnych siatkach wewnątrz suszarki do grzybów. Urządzenie należy pozostawić włączone na kilka minut. Rozwiązanie to ma swoje wady. Dostępne na rynku suszarki oferują szeroki zakres cenowy. Moc suszarki do owocówto parametr, który bezpośrednio wpływa na czas suszenia. Moc urządzenia decyduje o tym, jak szybko się ono nagrzewa. Ma to wpływ na czas i długość suszenia.
Rozłóż plasterki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po wysuszeniu jabłek w piekarniku. Ponieważ może to spowodować przywieranie, upewnij się, że nie dotykają się nawzajem. Przez co najmniej trzy godziny , trzymaj jab łka w temperaturze sześćdziesięciu stopni Celsjusza. Konieczne jest, aby ustawić termoobieg. Aby pozbyć się pary, możesz od teraz otworzyć piekarnik. Ze względu na możliwość wystąpienia szkodliwych oparów, nie zaleca się suszenia jabłek w piekarniku gazowym.
W wielu domach nadal funkcjonują piece kaflowe opalane drewnem. Być może masz dostęp do kuchni swojej babci. Plastry jabłek suszy się w sposób przypominający grzyby. Następnie przywiązuje się je do sznurka i zawiesza nad piecem. W ten sposób powstaje wspaniały aromat w całym domu. Dla jeszcze bardziej niesamowitego efektu posyp jabłka lekko cynamonem.
To najbardziej ekonomiczny sposób na suszenie jabłek. Wystarczy zawinąć je w lniane worki i pozwolić im schnąć na kaloryferze przez kilka dni.
Ta metoda ma kilka wad. Po pierwsze, wymaga długiego czasu suszenia, więc osoby niecierpliwe nie wybiorą tej metody. Po drugie, jabłka mogą pokryć się kurzem, więc ważne jest, aby je chronić. Po trzecie, powierzchnia grzejnika jest bardzo ograniczona, więc trudno jest umieścić na nim duże kawałki owoców. Problemem w suszeniu jabłek mogą być również grzejniki żeliwne.
Jabłka możemy suszyć na słońcu tak samo jak inne owoce. Postępuj zgodnie z instrukcją: Umyj jabłka, pokrój je na kawałki, a następnie ułóż je na papierze lub (bardziej zalecane) papierze do pieczenia. Należy pamiętać, że ptaki i zwierzęta domowe mogą cieszyć się soczystymi plasterkami. Warto położyć owoce na krześle lub stole i rzucić im szybkie spojrzenie. Wybierz jabłka i upewnij się, że przejrzałeś ich zawartość. Nie zabraknie chętnych, którzy pomogą Ci cieszyć się smakołykami na świeżym powietrzu. Osuszone plastry umieść w pojemniku. Szczelnie zamknij go.
Zobacz więcej zdjęć
Suszone jabłka powinny być przechowywane w płóciennych torbach lub szczelnie zamkniętych pudełkach w chłodnym i suchym miejscu. Suszone jabłka można również przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach i słoikach przeznaczonych do przechowywania żywności. Suche owoce muszą być przechowywane w suchym miejscu, aby wilgoć nie powodowała rozwoju pleśni. Suszone owoce można również przechowywać w lodówce. Należy je spożyć w ciągu kilku tygodni od wysuszenia, podobnie jak przetwory z cukinii czy pomidorów.
Suszenie owoców w domu jest tańsze niż kupowanie ich w sklepie. Owoce te mogą zastąpić słodkie ciasteczka i słone paluszki, stanowiąc świetną przekąskę. Mamy nadzieję, że suszenie Jabłek stanie się jesienną tradycją i pomoże Wam wyrobić zdrowe nawyki. Zarejestruj się na Westwing, aby uzyskać więcej porad i wskazówek.
Wszystkie najlepsze oferty do -70%