Jak suszyć jabłka: Pokazujemy, jak

image

Obawiasz się, że jabłka stracą swój niepowtarzalny aromat lub smak, jeśli zostaną wysuszone? Nie można się bardziej mylić. Suszone jabłka są pełne smaku i mocy odżywczej. Mogą zastąpić chipsy i inne kaloryczne przekąski dzięki temu, że są bardziej chrupiące. Możesz też sięgnąć po suszone Jab łka, jeśli chcesz mieć zdrowe przekąski między posiłkami. Zainspiruj się!

Czy warto suszyć owoce?

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Porady

Warzywa i owoce są bogate w witaminy, minerały i błonnik. Suszenie to sposób na usunięcie wody z surowców. Dzięki temu można je zakonserwować bez utraty wartości odżywczych. Nie trwa też długo i nie wymaga specjalnych umiejętności. Pasteryzowanie słoików i robienie domowych przetworów ,w tym przetworów z jabłek to najlepszy sposób na suszenie owoców, warzyw i grzybów na zimę. Nasza odpowiedź brzmi: tak! Suszenie owoców może być świetnym sposobem na dodanie zdrowia i smaku do Twoich posiłków przez cały rok.

Suszenie jabłek - o czym należy pamiętać

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Porady
  1. Istnieje wiele sposobów na suszenie jabłek . Jednak niezależnie od tego, którą metodę wybierzemy, owoce muszą być w pełni dojrzałe, a przede wszystkim zdrowe. Niedojrzałe lub przejrzałe owoce nie nadają się do suszenia. Choć suszenie jest metodą konserwacji żywności, nie zapobiega psuciu się owoców, jeśli zaczęły się one psuć jeszcze przed suszeniem. Niedojrzałe owoce nie są dobre dla Ciebie.
  2. Unikaj wybierania zimowych przetworów lub suszenia owoców z pestką.
  3. Duże owoce możesz suszyć, krojąc je na mniejsze kawałki. Dzięki temu skrócisz czas ich suszenia. Mniejsze owoce możesz przekroić na pół lub zostawić w całości.
  4. Chcesz, aby suszone owoce zachowały swoje kolory? Możesz zblanszować owoce i osuszyć je papierowym ręcznikiem. Cytrusy nie są dobrym wyborem do blanszowania.

Jak suszyć jabłka - co należy zrobić?

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Porady

Przed suszeniem wszystkie przedmioty należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Z owoców należy ostrożnie usunąć pestki. Jabłka przekroić na pół, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Po przygotowaniu jabłek można posypać je cynamonem.

Suszenie jabłek

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Porady

Jabłka można suszyć na wiele sposobów. Suszenie jabłek w domu to relaksujące i przyjemne zajęcie. Przed suszeniem musimy wybrać jabłka, które lubimy. Jabłka można suszyć aż staną się chrupiące i kruche lub przez krótszy okres, jeśli są nieco bardziej mięsiste. Im dłużej można je używać, tym będą bardziej suche.

Teraz przygotuj swoje jabłka do suszenia! Teraz nadszedł czas, abyś wybrał najlepszą metodę! Istnieje wiele sposobów na suszenie owoców, ale najlepsze jest dłuższe suszenie w niższych temperaturach.

Suszenie jabłek w suszarce

Najprostszym i najpopularniejszym sposobem na szybkie suszenie jabłek jest umieszczenie ich na specjalnych siatkach wewnątrz suszarki do grzybów. Urządzenie należy pozostawić włączone na kilka minut. Rozwiązanie to ma swoje wady. Dostępne na rynku suszarki oferują szeroki zakres cenowy. Moc suszarki do owocówto parametr, który bezpośrednio wpływa na czas suszenia. Moc urządzenia decyduje o tym, jak szybko się ono nagrzewa. Ma to wpływ na czas i długość suszenia.

Suszenie jabłek w piekarniku

Rozłóż plasterki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po wysuszeniu jabłek w piekarniku. Ponieważ może to spowodować przywieranie, upewnij się, że nie dotykają się nawzajem. Przez co najmniej trzy godziny , trzymaj jab łka w temperaturze sześćdziesięciu stopni Celsjusza. Konieczne jest, aby ustawić termoobieg. Aby pozbyć się pary, możesz od teraz otworzyć piekarnik. Ze względu na możliwość wystąpienia szkodliwych oparów, nie zaleca się suszenia jabłek w piekarniku gazowym.

Suszenie jabłek na piecu

W wielu domach nadal funkcjonują piece kaflowe opalane drewnem. Być może masz dostęp do kuchni swojej babci. Plastry jabłek suszy się w sposób przypominający grzyby. Następnie przywiązuje się je do sznurka i zawiesza nad piecem. W ten sposób powstaje wspaniały aromat w całym domu. Dla jeszcze bardziej niesamowitego efektu posyp jabłka lekko cynamonem.

Suszenie jabłek na kaloryferze

To najbardziej ekonomiczny sposób na suszenie jabłek. Wystarczy zawinąć je w lniane worki i pozwolić im schnąć na kaloryferze przez kilka dni.

Ta metoda ma kilka wad. Po pierwsze, wymaga długiego czasu suszenia, więc osoby niecierpliwe nie wybiorą tej metody. Po drugie, jabłka mogą pokryć się kurzem, więc ważne jest, aby je chronić. Po trzecie, powierzchnia grzejnika jest bardzo ograniczona, więc trudno jest umieścić na nim duże kawałki owoców. Problemem w suszeniu jabłek mogą być również grzejniki żeliwne.

Suszenie jabłek na słońcu

Jabłka możemy suszyć na słońcu tak samo jak inne owoce. Postępuj zgodnie z instrukcją: Umyj jabłka, pokrój je na kawałki, a następnie ułóż je na papierze lub (bardziej zalecane) papierze do pieczenia. Należy pamiętać, że ptaki i zwierzęta domowe mogą cieszyć się soczystymi plasterkami. Warto położyć owoce na krześle lub stole i rzucić im szybkie spojrzenie. Wybierz jabłka i upewnij się, że przejrzałeś ich zawartość. Nie zabraknie chętnych, którzy pomogą Ci cieszyć się smakołykami na świeżym powietrzu. Osuszone plastry umieść w pojemniku. Szczelnie zamknij go.

Jak przechowywać suszone jabłka?

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Porady

Suszone jabłka powinny być przechowywane w płóciennych torbach lub szczelnie zamkniętych pudełkach w chłodnym i suchym miejscu. Suszone jabłka można również przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach i słoikach przeznaczonych do przechowywania żywności. Suche owoce muszą być przechowywane w suchym miejscu, aby wilgoć nie powodowała rozwoju pleśni. Suszone owoce można również przechowywać w lodówce. Należy je spożyć w ciągu kilku tygodni od wysuszenia, podobnie jak przetwory z cukinii czy pomidorów.

Suszenie owoców w domu jest tańsze niż kupowanie ich w sklepie. Owoce te mogą zastąpić słodkie ciasteczka i słone paluszki, stanowiąc świetną przekąskę. Mamy nadzieję, że suszenie Jabłek stanie się jesienną tradycją i pomoże Wam wyrobić zdrowe nawyki. Zarejestruj się na Westwing, aby uzyskać więcej porad i wskazówek.

Wszystkie najlepsze oferty do -70%

Komentarze (0)

Zostaw komentarz