Dziś cukinia jest bardzo popularna w Polsce. Mało kto jednak wie, że wywodzi się ona z Ameryki Południowej. Krzysztof Kolumb przywiózł jej nasiona do Europy. Szybko podbiły one serca i umysły włoskich smakoszy, którzy zaczęli ją uprawiać i włączać do swoich lokalnych kuchni. Z tego pysznego warzywa można przyrządzić wiele wspaniałych potraw. Chętnie podzielimy się przepisami na przetwory z cukinii lub inne dania.
Zobacz więcej zdjęć
Cukinia jest łagodna i lekka w smaku. Jest lekkostrawna. Wbrew pozorom zawiera dużo witamin (A,C,K,PP,B1) i minerałów (żelazo potas, magnez). Zawiera również dużo białka, węglowodanów i błonnika. Wspomaga trawienie, odkwasza i redukuje stres. Niektórzy twierdzą nawet, że może pomóc także przy cukrzycy. Często polecana jest kobietom w ciąży. Cukinia powinna być też przyjacielem każdego, kto chce schudnąć.
Konserwowanie cukinii jest bardzo proste. Ale, żeby było jeszcze przyjemniej, musisz mieć kilka sprytnych akcesoriów. Oto najważniejsze z nich:
Zobacz więcej zdjęć
Robienie domowych przetworów to świetna zabawa. Można suszyć grzyby, robić dżemy, czy warzyć sery. Jak zrobić twaróg również jest dostępne. Można zrobić przetwory z pomidorów i jabłek. Jeśli nie ma dostępu do świeżych pomidorów, przetwory zrobione latem można wykorzystać jako bombę witaminową i pyszny dodatek do innych jesiennych i zimowych potraw.
Świetnym rozwiązaniem jest kiszenie cukinii. Można ją przygotować na wiele sposobów. Ważne jest jednak, aby odpowiednio przygotować je przed włożeniem do słoików. Należy je dokładnie umyć. Starsze okazy należy najpierw obrać, natomiast młodsze najlepiej zostawić w spokoju. Do kiszenia można wykorzystać cukinie mini. Można je włożyć w całości do słoików. Większe można pokroić w kostkę lub słupki, w zależności od przygotowywanego dania. Przetwory rób robiąc z nich marynatę. Na kilogram cukinii będziesz potrzebować 8 szklanek wody, pół szklanki octu i pół szklanki cukru. Możesz również wymieszać cukinię z innymi warzywami, aby zrobić zimowe sałatki.
Zobacz więcej zdjęć
Cukinię można przygotować na wiele sposobów. Można ją marynować i kisić, ale także grillować, gotować na parze lub piec. Z jej pięknych żółtych kwiatów można zrobić pesto do makaronu, smażąc je w cieście naleśnikowym. Oto kilka przepisów, które mamy na ciekawe dania i techniki z wykorzystaniem cukinii .
Potrzebne będą:
Ten kalabryjski przysmak jest znany i powszechnie lubiany na południu Włoch. Smacznego!
Potrzebne będą:
Cukinię gotować przez około 2 godziny, lub do momentu aż stanie się miękka. Pod koniec dodać cukier, sok z cytryny i galaretki. Gotuj przez kolejne pół godziny. Umieść w wysterylizowanych słoikach. Zamknij szczelnie i odwróć pokrywki tak, aby się złapały. Konsystencja dżemu będzie zależała od sposobu jego przechowywania. W ciepłym będzie płynny, ale w lodówce stanie się aromatyczną galaretką.
Potrzebne będą:
Cukinię obrać i umyć. Pokrój w kostkę, słupki lub plasterki. Następnie zagotować marynatę z curry. Następnie na dnie umytych i osuszonych słoików ułożyć pokrojone ząbki czosnku, kilka ziaren gorczycy i ziaren pieprzu. Następnie na wierzchu ułożyć ciasno cukinię. Na koniec zalać cukinię ciepłą marynatą i zapasteryzować.
Zobacz więcej zdjęć
Słoiki umieszczamy w dużym garnku wyłożonym ściereczką. Oddziel je gazą lub ściereczkami, aby nie popękały podczas gotowania. Zalej wodą do 3/4 wysokości każdego słoika. Doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego i gotuj przez około 10-15 minut. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki i odwróć je do góry nogami. Pozwól im ostygnąć.
Potrzebne będą:
Na oleju (lub oliwie) podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy posiekany czosnek, oraz pokrojoną w kostkę paprykę (wcześniej pozbawioną pestek). Gdy zmiękną, podgrzać oliwę, a następnie poddusić. Następnie dodać pokrojoną w kostkę lub plasterki cukinię. Doprawić do smaku passatą. Pozostawić do podduszenia jeszcze przez 10 minut. Jeśli nie lubisz wersji vege, przed dodaniem warzyw dodaj trochę pokrojonej w kostkę dobrej kiełbasy.
Jak zrobić kiszone ogórki To już wiecie, więc możecie to wykorzystać również z cukinią.
Będziesz potrzebować:
Najpierw pokrój cukinie na ćwiartki. Następnie do umytych, osuszonych słoików wkładamy po kawałku korzenia chrzanu i 2 ząbki czosnku. Następnie ułóż cukinie obok siebie tak jak przy kiszeniu ogórków. Następnie zagotuj wodę z łyżką soli na galon. Pozostawić do ostygnięcia. Na koniec zalej słoiki wrzącą wodą. Przykryj szczelnie i umieść w chłodnym, ciemnym miejscu.
Zachęcamy do wypróbowania cukinii w kuchni. Warzywo to zdobywa popularność w najlepszych restauracjach na całym świecie. Jest niedrogie, pyszne i zdrowe. Dowiedz się, jak zrobić przetwory z cukinii. Zajrzyj do Westwing po więcej przepisów.
Wszystkie najlepsze oferty do -70%