Krok po kroku: Przetwory z cukinii, ciekawe przepisy

image

Dziś cukinia jest bardzo popularna w Polsce. Mało kto jednak wie, że wywodzi się ona z Ameryki Południowej. Krzysztof Kolumb przywiózł jej nasiona do Europy. Szybko podbiły one serca i umysły włoskich smakoszy, którzy zaczęli ją uprawiać i włączać do swoich lokalnych kuchni. Z tego pysznego warzywa można przyrządzić wiele wspaniałych potraw. Chętnie podzielimy się przepisami na przetwory z cukinii lub inne dania.

Dlaczego warto robić przetwory z cukinii?

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Przepisy

Cukinia jest łagodna i lekka w smaku. Jest lekkostrawna. Wbrew pozorom zawiera dużo witamin (A,C,K,PP,B1) i minerałów (żelazo potas, magnez). Zawiera również dużo białka, węglowodanów i błonnika. Wspomaga trawienie, odkwasza i redukuje stres. Niektórzy twierdzą nawet, że może pomóc także przy cukrzycy. Często polecana jest kobietom w ciąży. Cukinia powinna być też przyjacielem każdego, kto chce schudnąć.

Zanim zaczniesz, upewnij się, że masz wszystkie akcesoria

Konserwowanie cukinii jest bardzo proste. Ale, żeby było jeszcze przyjemniej, musisz mieć kilka sprytnych akcesoriów. Oto najważniejsze z nich:

  1. Krajalnica szybko pokroi cukinię w dekoracyjne paski, cienkie nitki lub słupki "julienne". Możesz wykorzystać tę metodę do przygotowania warzywa do słoików i na talerze w formie makaronu.
  2. Nóż do wydrążania nasion. Wiele nasion jest starszych i warto wyjąć całe gniazdo przed rozpoczęciem gotowania.
  3. Obieraczka Starsze okazy mają grubszą skórkę, która jest niezbyt smaczna i twarda. Najlepiej usunąć ją z warzywa za pomocą ostrej obieraczki.
  4. Przecier z warzyw to przydatne narzędzie, jeśli chcemy zrobić dżemy.
  5. Fruit presse - Można go użyć do odcedzenia wody z cukinii, której jest dużo.
  6. Słoiki nadają się do przetworów. Można w nich stosować zwykłe zakręcane twisty lub nieco droższe z gumowymi wekami uszczelniającymi.
  7. Naklejki do robienia domowych przetworów. Warto spisać i nakleić na słoiki zawartość, aby nie zastanawiać się co jest w środku i kiedy upływa termin ważności.

Jak zrobić przetwory z cukinii

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Przepisy

Robienie domowych przetworów to świetna zabawa. Można suszyć grzyby, robić dżemy, czy warzyć sery. Jak zrobić twaróg również jest dostępne. Można zrobić przetwory z pomidorów i jabłek. Jeśli nie ma dostępu do świeżych pomidorów, przetwory zrobione latem można wykorzystać jako bombę witaminową i pyszny dodatek do innych jesiennych i zimowych potraw.

Świetnym rozwiązaniem jest kiszenie cukinii. Można ją przygotować na wiele sposobów. Ważne jest jednak, aby odpowiednio przygotować je przed włożeniem do słoików. Należy je dokładnie umyć. Starsze okazy należy najpierw obrać, natomiast młodsze najlepiej zostawić w spokoju. Do kiszenia można wykorzystać cukinie mini. Można je włożyć w całości do słoików. Większe można pokroić w kostkę lub słupki, w zależności od przygotowywanego dania. Przetwory rób robiąc z nich marynatę. Na kilogram cukinii będziesz potrzebować 8 szklanek wody, pół szklanki octu i pół szklanki cukru. Możesz również wymieszać cukinię z innymi warzywami, aby zrobić zimowe sałatki.

Pomysły na przetwory z cukinii

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Przepisy

Cukinię można przygotować na wiele sposobów. Można ją marynować i kisić, ale także grillować, gotować na parze lub piec. Z jej pięknych żółtych kwiatów można zrobić pesto do makaronu, smażąc je w cieście naleśnikowym. Oto kilka przepisów, które mamy na ciekawe dania i techniki z wykorzystaniem cukinii .

Cukinia w oleju

Potrzebne będą:

  • 3 kg młodej, drobnej cukinii o jasnozielonej skórce.
  • Woda i biały ocet winny (stosunek 1:1)
  • Ostra papryka
  • liście mięty,
  • czosnek,
  • sól,
  • Oliwa z oliwek.
  1. Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Każdy kawałek należy przekroić wzdłuż na pół. Oczyścić z nasion w starszych formach i pokroić w słupki wielkości frytek.
  2. Posól cukinię i przełóż do miski. Pozostaw na kilka godzin, pod przykryciem, aby sól wyciągnęła wodę z cukinii.
  3. Możesz odsączyć wodę używając wyciskarki do owoców lub po prostu przecisnąć przez ściereczkę.
  4. Zagotuj wodę z octem winnym, a następnie dodaj odsączoną cukinię. Gotuj przez 2-3 minuty. Wyłącz ogień i pozwól ostygnąć. Odsączyć całkowicie marynatę.
  5. Przełóż warzywa do miski. Obrać kilka ząbków czosnku (ile dusza zapragnie), umyć paprykę i osuszyć.
  6. Wymieszaj czosnek, posiekaną paprykę i liście mięty, aby doprawić cukinię. Sprawdź, czy sól jest potrzebna.
  7. Przełóż wszystkie składniki do czystych i osuszonych słoików. Dobrze uciśnij i pozwól uciec olejowi.
  8. Dodaj dobrą oliwę z oliwek extra virgin, aby nadać warzywom wyjątkowy smak.

Ten kalabryjski przysmak jest znany i powszechnie lubiany na południu Włoch. Smacznego!

Dżem z cukinii

Potrzebne będą:

  • 5 kg startej, obranej i wydrążonej cukinii (może być też żółta - lepiej wygląda w słoiku i jej skórka szybciej się gotuje).
  • Kilogram cukru
  • 4 galaretki cytrynowe,
  • Sok i skórka z 2 cytryn (dżem nie będzie mdły).

Cukinię gotować przez około 2 godziny, lub do momentu aż stanie się miękka. Pod koniec dodać cukier, sok z cytryny i galaretki. Gotuj przez kolejne pół godziny. Umieść w wysterylizowanych słoikach. Zamknij szczelnie i odwróć pokrywki tak, aby się złapały. Konsystencja dżemu będzie zależała od sposobu jego przechowywania. W ciepłym będzie płynny, ale w lodówce stanie się aromatyczną galaretką.

Curry z cukinii

Potrzebne będą:

  • 2,5 kg cukinii
  • Marynata zrobiona z wody, octu, cukru i soli (patrz przepis wcześniej).
  • Duża łyżka stołowa curry
  • 2 cebule,
  • czosnek,
  • Do każdego słoika dołączone jest kilka ziarenek gorczycy lub ziela angielskiego.
  • pieprz,
  • liście laurowe

Cukinię obrać i umyć. Pokrój w kostkę, słupki lub plasterki. Następnie zagotować marynatę z curry. Następnie na dnie umytych i osuszonych słoików ułożyć pokrojone ząbki czosnku, kilka ziaren gorczycy i ziaren pieprzu. Następnie na wierzchu ułożyć ciasno cukinię. Na koniec zalać cukinię ciepłą marynatą i zapasteryzować.

W jaki sposób pasteryzować?

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik
  • Przepisy

Słoiki umieszczamy w dużym garnku wyłożonym ściereczką. Oddziel je gazą lub ściereczkami, aby nie popękały podczas gotowania. Zalej wodą do 3/4 wysokości każdego słoika. Doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego i gotuj przez około 10-15 minut. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki i odwróć je do góry nogami. Pozwól im ostygnąć.

Cukiniowe leche

Potrzebne będą:

  • cebule,
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 3 papryki w różnych kolorach,
  • 3 cukinie (około kilograma),
  • czosnek,
  • ok. 700 g passaty pomidorowej (lub domowego przecieru)
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka.

Na oleju (lub oliwie) podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy posiekany czosnek, oraz pokrojoną w kostkę paprykę (wcześniej pozbawioną pestek). Gdy zmiękną, podgrzać oliwę, a następnie poddusić. Następnie dodać pokrojoną w kostkę lub plasterki cukinię. Doprawić do smaku passatą. Pozostawić do podduszenia jeszcze przez 10 minut. Jeśli nie lubisz wersji vege, przed dodaniem warzyw dodaj trochę pokrojonej w kostkę dobrej kiełbasy.

Kiszona cukinia

Jak zrobić kiszone ogórki To już wiecie, więc możecie to wykorzystać również z cukinią.

Będziesz potrzebować:

  • 2-3 cukinie o miękkiej skórce (młode),
  • świeży koperek,
  • czosnek,
  • korzeń i liście chrzanu
  • woda,
  • sól.

Najpierw pokrój cukinie na ćwiartki. Następnie do umytych, osuszonych słoików wkładamy po kawałku korzenia chrzanu i 2 ząbki czosnku. Następnie ułóż cukinie obok siebie tak jak przy kiszeniu ogórków. Następnie zagotuj wodę z łyżką soli na galon. Pozostawić do ostygnięcia. Na koniec zalej słoiki wrzącą wodą. Przykryj szczelnie i umieść w chłodnym, ciemnym miejscu.

Zachęcamy do wypróbowania cukinii w kuchni. Warzywo to zdobywa popularność w najlepszych restauracjach na całym świecie. Jest niedrogie, pyszne i zdrowe. Dowiedz się, jak zrobić przetwory z cukinii. Zajrzyj do Westwing po więcej przepisów.

Wszystkie najlepsze oferty do -70%

Komentarze (0)

Zostaw komentarz