Powidła śliwkowe, czyli smak dzieciństwa

image

Słodko-kwaśne jest wyraziste i pyszne! Powidła śliwkowe to smak dzieciństwa. Kto nie pamięta twarożku z powidłami śliwkowymi na kanapkach, czy powideł śliwkowych do makaronu lub pierogów? Dziś przywrócimy te wspomnienia, przygotowując smaczne powidła śliwkowe według sprawdzonych i prawdziwych przepisów. Przygotowanie przetworów ze śliwek nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać - wystarczy uzbroić się w cierpliwość podczas usuwania pestek! Jeśli będziesz wytrwały w przygotowaniach, możesz cieszyć się pysznym smakiem śliwek przez cały rok.

Kiedy produkuje się powidła śliwkowe?

Warto wtedy zaopatrzyć się w zapasy i zrobić domowe przetwory, ponieważ sezon na śliwki w Polsce trwa od lipca do sierpnia (z naciskiem na ostatni miesiąc). W tym okresie można również robić weki z innych owoców sezonowych. Wypróbuj dżem gruszkowy lub wiśniowy! Powidła śliwkowe przydadzą się w domowej spiżarni. Odpowiednio przechowywane mogą służyć przez długi czas.

Jakie śliwki wybrać na powidła śliwkowe?

jest używany do powideł śliwkowych. Są idealne na przetwory ze względu na swój słodko-kwaśny smak. Do przetworów śliwkowych nadają się mirabelki i renklody, a także węgierki.

Jak rozpoznać, że śliwki są gotowe do spożycia? Skórka powinna być pomarszczona, a miąższ powinien łatwo się oddzielać. Oznacza to, że śliwki będą idealne do przetworów. Im bardziej wodniste są śliwki, tym lepiej. Szybciej się usmażą i nie będą wymagały tak dużej ilości cukru.

Powidła śliwkowe z pikantną nutą - przepis

Zobacz więcej zdjęć

  • Inspiracje kuchenne
  • Przewodnik po zakupie samochodu
  • Przepisy

Ten przepis świetnie nadaje się na świąteczny piernik, ale powiedzmy sobie szczerze, kto nie tęskni za świętami latem? Przyprawione konfitury śliwkowe to idealny sposób na wprowadzenie magii świąt do domu o każdej porze roku. Nie ograniczaj się do grudnia.

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 100 g cukru
  • Przyprawy - 1 łyżka stołowa

Przygotowanie:

  1. Umyj i wydrąż śliwki. Umieść je w garnku z grubym dnem i zagotuj, bez przykrycia. Często mieszać.
  2. Zmniejszyć moc i często mieszać, aby śliwki nie przywarły do dna. Gotować, aż sok odparuje (około 2 godzin).
  3. Przełożyć dżem do blendera i miksować do uzyskania gładkiej masy.
  4. Dodaj do dżemu cukier i ziele angielskie. Gotuj, aż dżem zgęstnieje.
  5. Przełożyć konfiturę do słoików i podgrzać.

Wskazówka Jak pasteryzować słoiki? To proste! Po przełożeniu dżemu do słoików wyłóż dno bawełnianą tkaniną, a następnie umieść ostudzone słoiki w garnku i napełnij go do 2/3 wysokości zimną wodą. Następnie gotuj przez 15 minut. Po zagotowaniu wyjąć z garnka i pozostawić do ostygnięcia do góry dnem. Słoiki można również owinąć ściereczką. Konserwować można nie tylko powidła śliwkowe, ale także konfitury z winogron i agrestu.

Powidła śliwkowe bez cukru - przepis

Zobacz więcej zdjęć

  • Inspiracje kuchenne
  • Przewodnik po zakupie samochodu
  • Przepisy

Ten prosty przepis na powidła śliwkowe bez cukru skradnie twoje serce, jeśli uważasz, że nie możesz sobie pozwolić na przetwory ze względu na cukier!

Składniki:

  • 3,5 kg śliwek
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Woda 1/3 szklanki

Przygotowanie:

  1. Umyj śliwki i wydrąż je. Przekrój je na pół.
  2. Przełóż śliwki do garnka o grubym dnie, a następnie dodaj sok z cytryny i wodę.
  3. Gotuj na małym ogniu, aby śliwki nie przywarły do dna. Powidła wyjdą lepsze, jeśli nie będziesz się spieszyć (tj. 2 godziny jednego dnia i 2 godziny następnego dnia).
  4. Pasteryzuj powidła, przekładając je do wyparzonych, wysuszonych słoików.

Wskazówka: w ten sam sposób można przygotować inne przetwory! Nie jest konieczne dodawanie cukru do dżemu rabarbarowego lub przetworów z aronii, aby były pyszne. Przekonaj się sam!

Danie z powidłami śliwkowymi bez cukru

Powidła śliwkowe świetnie nadają się do dań słodkich, ale można je również wykorzystać do przygotowania dania wytrawnego. Do tego przepisu potrzebna jest zielona fasolka, która dojrzewa mniej więcej w tym samym czasie, co śliwki.

  • Fasolka szparagowa w słoikach

Potrzebne będzie pięć kilogramów zielonej fasolki i po dziesięć łyżeczek cukru i soli. Oczyść fasolkę i ugotuj ją. Odetnij końce, a następnie umieść je w słoikach. Zalej fasolkę wrzącą wodą. Wsyp po jednej łyżeczce cukru i soli do każdego słoika. Pasteryzujemy słoiki. Zimą tak przygotowaną fasolkę można wykorzystać do pieczonego łososia z powidłami śliwkowymi. Smacznego!

Powidła śliwkowe można przygotować w piekarniku.

Czy wiesz, że powidła śliwkowe można przygotować również w piekarniku? Nie musisz poświęcać czasu na pilnowanie garnka i sprawdzanie, czy nic się nie przypala. Ta metoda daje bardziej wyrafinowany i wyrazisty smak, więc warto spróbować! Oto przepis.

Składniki:

  • 5 kg śliwek węgierek dojrzałych i mocno dojrzałych.
  • 5 łyżek cukru
  • Cynamon (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Wydrąż śliwki i przekrój je na pół. Umieść je na wysokiej blasze do pieczenia.
  2. Posypać cukrem i delikatnie wymieszać.
  3. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
  4. Czas pieczenia będzie się różnił w zależności od śliwek. Pamiętaj, aby mieszać je co pół godziny. Najczęściej zajmuje to około 2 godzin. Gdy masa zacznie spadać z łyżki, śliwki są gotowe.
  5. Poczekaj, aż śliwki ostygną i zgęstnieją. W tym momencie możesz posypać je cynamonem.
  6. Następnie przełóż przetwory do słoików. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na 20 minut. Gotowe!

Ciasto jak u babci

Zobacz więcej zdjęć

  • Inspiracje kuchenne
  • Przewodnik po zakupie samochodu
  • Przepisy

Po zrobieniu powideł śliwkowych trudno oprzeć się wykorzystaniu ich w cieście. Stworzyliśmy przepis, który sprawi, że Twoje kruche ciasto będzie smakować jak babcine!

Składniki:

  • 4 filiżanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 4 jajka,
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy,
  • masło 200 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany schłodzonej
  • Dodać szczyptę soli
  • 2 łyżki. kakao,
  • Słoik przetworów śliwkowych
  • Cukier puder
  1. Oddzielić żółtka od białek. Dodaj cukier, śmietanę i żółtka do mąki, a następnie przesiej z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodać masło, zagnieść je, a następnie podzielić ciasto na trzy części.
  3. Dodać kakao i zagnieść. Wszystkie trzy porcje zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 15-20 minut.
  4. Wyłóż spód blachy do pieczenia jedną porcją ciasta (użyj papieru do pieczenia). Nakłuj ciasto widelcem.
  5. Posmarować ciasto konfiturą śliwkową. Rozłóż dżem na ciemnym cieście.
  6. Białka roztrzepać na ciemnym cieście. Ostatnia jasna część ciasta powinna być starta na wierzch ciemnego ciasta.
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut lub do momentu, aż wierzch będzie brązowy. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Wskazówka Zamiast śliwek można użyć owoców. Poproś babcię, aby podzieliła się swoim ulubionym przepisem na przetwory lub dowiedz się, jak zrobić galaretkę truskawkową.

Powidła śliwkowe świetnie nadają się zarówno do słodkich wypieków, jak i dań wytrawnych. Dżem ten jest również łatwy w przygotowaniu i można go przyrządzić na wiele sposobów. Dołącz do Westwing już dziś, aby uzyskać więcej pomysłów na przetwory.

Odkryj wszystkie oferty do -70%

Komentarze (0)

Zostaw komentarz