Spróbujcie sami: Przetwory z winogron

image

Czy wiesz, że winogrona są znane jako owoc bogów? Ten tytuł jest w pełni zasłużony, biorąc pod uwagę ich właściwości. Dzięki naszym wskazówkom, możesz cieszyć się winogronami przez cały rok! Dziś pokażemy Ci, jak zrobić własne przetwory z winogron. Dzięki nim w Twojej kuchni zawsze będzie świecić słońce.

Dlaczego warto robić przetwory z winogron w domu?

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik po zakupie samochodu
  • Przepisy

Winogrona zajmują wysokie miejsce na liście owoców, ponieważ zawierają cenne witaminy, chronią przed chorobami i są dobre dla skóry. Winogrona są bogate w witaminę C, żelazo i wspomagają pracę tarczycy. Te pyszne owoce polecane są również osobom, które chcą obniżyć ciśnienie krwi i... schudnąć. Winogrona zawierają również antyoksydanty, które mają działanie antynowotworowe. Podobny wpływ ma na przykład Aronia, dlatego Dżem z Aronii stanowi pyszny i zdrowy dodatek do śniadania.

Za smakiem domowych winogron najbardziej tęsknimy w miesiącach zimowych. Domowe przetwory, takie jak słoikowe bezy, to świetny sposób na uzupełnienie braków w owocach i warzywach. Gwarantujemy, że dzięki tym słoikowym zielonym fasolkom dłużej będziesz mogła cieszyć się odrobiną smaku lata.

Możesz mieć również pewność, że dokonujesz najlepszego wyboru dla swojej rodziny, robiąc własne przetwory z winogron. Dzieje się tak dlatego, że to Ty wybierasz, co trafia do środka. Tygodnie owocowe są wolne od konserwantów, cukru i innych dodatków. Zamiast tego, będą one wykonane z odrobiną miłości. Jest to ratunek dla dietetyków, którzy mogą teraz cieszyć się swoimi ulubionymi dodatkami, takimi jak powidła śliwkowe bez cukru. Jest to również świetna opcja dla każdego, kto chce jeść zdrowiej.

Przetwory z winogron: przygotowanie

Zobacz więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik po zakupie samochodu
  • Przepisy

Zanim zaczniesz robić przetwory, czy to z rabarbaru, czy z wiśni, upewnij się, że owoce, których używasz, są odpowiednio przygotowane. Przygotowanie winogron jest sprawą banalnie prostą. Pierwszym krokiem jest umycie winogron pod bieżącą wodą. Następnie należy pozostawić je na kilka minut w misce z zimną wodą, a następnie odciąć łodygi. Jest to najlepsza metoda na usunięcie zanieczyszczeń i owadów. Ważne jest również wcześniejsze przechowywanie owoców. Świeże winogrona mogą być przechowywane w lodówce bez mycia, a pozostaną świeższe. Zapewni to jakość Twoich przetworów z winogron!

Przetwory z winogron: domowy sok

Soki owocowe mają potężną zdolność do oczyszczania organizmu. Domowy sok z winogron nie jest wyjątkiem. Pomaga oczyścić nasz organizm i ma właściwości przeciwwirusowe. W zimie potrzebujemy zastrzyku witamin. Doskonałym rozwiązaniem są przetwory z winogron.

Przepis na sok z winogron

Do garnka włożyć 2 kg umytych ciemnych winogron (najlepiej). Do garnka wlej 100 ml wody i 300 g cukru. Włącz niską temperaturę i gotuj wszystko, aż owoce zaczną się rozpadać na mniejsze kawałki. Trwa to zazwyczaj 30 minut. Następnie przecedzić sok za pomocą sitka, aby usunąć pestki i skórki. Przelej sok do czystych słoików, które zostały wyparzone, a następnie odwróć je do góry nogami. Sok przechowuj z dala od światła słonecznego, najlepiej w spiżarni lub piwnicy.

Dżemy i przetwory z winogron

Zapewne pamiętasz opowieści swojej mamy o tym, jak zrobić galaretkę truskawkową. To już klasyka! Być może nie zdajesz sobie sprawy z tego, jak wiele polskich owoców smaży się, by zrobić z nich pyszne dodatki. Dziś mamy dla Was zupełnie inny przepis, bo czas spróbować czegoś nowego! Dżemy z winogron lub gruszek to świetny sposób na wprowadzenie nowych smaków do Twojej kuchni. Wyobraźcie sobie jak lekko cierpki dżem z winogron lub agrestu nada nowy wymiar słodkiej kanapce z mascarpone.

Przepis na dżem z winogron

Do kilograma odpowiednio przygotowanych winogron dodaj 200 g cukru. Przykryj naczynie bawełnianą ściereczką, aby owoce puściły sok. Odstaw je na 90 minut. Po 90 minutach dodaj cukier do owoców i gotuj, aż winogrona zaczną się rozpadać. Dodaj sok z dwóch dojrzałych, dających się wycisnąć cytryn. Przygotuj sitko i przetrzyj przez nie dżem. Odrzuć skórki i pestki. Na koniec przełóż dżem do słoików, szczelnie je zamknij i przechowuj w ciemnym miejscu. Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem pracy wyparzyć naczynia! Przetwory z winogron będziesz mogła przechowywać przez rok.

Rodzynki

Odkryj więcej zdjęć

  • Kuchenne inspiracje
  • Przewodnik po zakupie samochodu
  • Przepisy

Niektórzy ludzie uwielbiają słodki smak rodzynek, a inni go nienawidzą. Faktem jest, że rodzynki są dobre dla płytki nazębnej i zapewniają zastrzyk witaminy B. Niestety, większość kupionych w sklepie produktów zawiera dwutlenek siarki. Jeśli chcesz codziennie rano podawać na śniadanie zdrowe musli, możesz zrobić rodzynki samodzielnie. Oto najprostszy przepis na domowe przetwory z winogron.

Przepis na domowe rodzynki

Do zrobienia rodzynek użyj winogron bez pestek. Po namoczeniu ich w wodzie, pokrój je na połówki. Rozłóż je równomiernie w formie do pieczenia i ustaw temperaturę piekarnika na 40-60 stopni. Winogrona muszą być suszone przez kilka godzin. Słoik po włożeniu do niego ostudzonych rodzynek należy szczelnie zamknąć. Nie lubią one bowiem powietrza.

Preparaty z winogron: Nalewka

Winogrona często kojarzą się z winem. Za chwilę pokażemy, jak zrobić nalewkę. Taka winogronowa konfitura stanowi wspaniały prezent dla przyjaciół z okazji urodzin lub wesela. Nalewkę winogronową możesz wykorzystać jako konfiturę z czerwonej cebuli, która doda oryginalnego akcentu wielu potrawom.

Przepis na nalewkę z winogron

Umieść kilogram (jeden funt) czerwonych winogron, które zostały odpowiednio potraktowane, w dużym szklanym słoju. Rozgnieć winogrona i dodaj pół kilograma cukru. Zawiń słój w ściereczkę i umieść w ciepłym, ciemnym miejscu. Pamiętaj, aby codziennie potrząsać słojem, gdyż tylko to pozwoli na odpowiednie połączenie cukru z owocami. Po 3 dniach możesz dodać kilka listków mięty, kilka goździków i litr wódki. Ponownie umieść słoik w ciemnym miejscu, tym razem na 2 tygodnie. Co kilka dni należy nim wstrząsnąć. Po tym czasie przefiltruj nalewkę najpierw przez gazę, a potem przez filtr do kawy. Już prawie gotowe!!! Pamiętaj jednak, że tego typu przetwory wymagają nieco cierpliwości. Przelej napój do butelek i dobrze je uszczelnij. Odstaw je w ciemne miejsce na pół roku.

Jesteśmy pewni, że przetwory z winogron przywrócą letni nastrój nawet w środku zimy. Zapisz się do Westwing już dziś, aby otrzymywać codzienne inspiracje i piękne meble.

Odkryj wszystkie oferty i oszczędzaj nawet do 70%!

Komentarze (0)

Zostaw komentarz