Świąteczne ciasta: 5 przepisów, które zachwycą w święta

image

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Są nastrojowe świece, koce, świąteczne skarpety, a w powietrzu unosi się zapach świeżo upieczonego chleba. Mamy dla Ciebie kilka pomysłów, jeśli wciąż zastanawiasz się, co upiec na święta!

Świąteczne wypieki: Tradycyjne przepisy

Serniki, makowce, ciasta miodowe, ciasta orzechowe, kruche ciasteczka, babeczki świąteczne, sękacze, ciasta czekoladowe, keksy i wiele innych to tradycyjne wigilijne desery i ciasta. Makowiec, sernik, piernik i inne tradycyjne wypieki są nieodzownym elementem świątecznego menu. Choinkę można udekorować mniejszymi smakołykami, takimi jak świąteczne ciasteczka.

Mak symbolizuje płodność. Dlatego potrawy takie jak kutia czy słodkie pierogi z rodzynkami, a także tradycyjny makowiec, są niezbędne na wigilijnym stole. Przygotowanie ziaren zbóż zapewniało dostatek na zbiory w kolejnym roku. Były one zatem symbolem nieśmiertelności i mocy.

Świąteczne ciasta z makiem

Mak w naszej kulturze jest silnie związany z Bożym Narodzeniem. Na wigilijnym stole symbolizuje płodność i pomyślność na cały rok. Można go znaleźć w kutii, tradycyjnym cieście na bazie maku, a także babkach, struclach i bułeczkach.

Strucla drożdżowa z makiem, serem i struclą drożdżową.

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 400 g mąki
  • 30 g drożdży
  • sól
  • 80 g masła
  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Szczypta soli

Nadzienie serowe

  • 150 g skórki pomarańczowej
  • 450 g serka śmietankowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g cukru

Nadzienie makowe

  • 400 g gotowego nadzienia makowego
  • Lukier:
  • Pół pomarańczy wyciśniętej na sok
  • 80 g cukru pudru

Krok po kroku

Najpierw rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku. Pozostaw w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Wymieszaj mąkę, szczyptę soli, łyżeczkę cukru waniliowego, dwa jajka, rozczyn drożdżowy i roztopione masło. Następnie zagnieść ciasto (w razie potrzeby podsypując mąką) i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie wyrośniętego ciasta na prostokąt. Rozsmarować na przemian masę serową, a następnie zwinąć w rurkę. Następnie piecz ciasto przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na koniec połącz wszystkie składniki na polewę, upewniając się, że nie ma grudek. Wylej go na ciasto i pozostaw do zastygnięcia.

Ciasta świąteczne z miodem

Miód, podobnie jak mak, ma głęboką symbolikę. Nieprzypadkowo w Wigilię podaje się świąteczne ciasta z miodem. Na Podkarpaciu od wieków na wigilijnych kolacjach jada się miód i kapustę. Mają one przynosić dobrobyt, płodność i zdrowie. Przez wieki wierzono, że jest to napój bogów, który chroni przed demonami i ma zapewnić dobrobyt.

Gdzie miód jest idealny? Chleb miodowy z orzechami to pyszny klasyk i świetna alternatywa dla klasycznej Kutii!

Plaster miodu

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • Masło 200 g
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 jajka

Pasta orzechowa:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 120 g masła
  • 2 łyżki miodu

Masa budyniowa

  • Budyń waniliowy, 1 opakowanie
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 400 ml mleka

Krok po kroku

Umieść mleko i miód w garnku i podgrzej je. Niech miód się rozpuści, a następnie ostudź. Następnie wymieszaj mąkę i sodę oczyszczoną. Dodaj masło, posiekaj wszystko nożem i dodaj słodzik w proszku. Wbij jajka. Wlać mleko z miodem i zagnieść ciasto. Następnie podziel ciasto na trzy równe części. Dno formy o wymiarach 35 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż jedną częścią ciasta.

Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 12-15 minut, aż ciasto się zarumieni. Po tym czasie pozostaw ciasto do ostygnięcia. Powtórzyć proces z pozostałą częścią ciasta. Roztopić masło z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć przez około 5 minut. 5 minut. Gorącą mieszankę wylej na wierzch trzeciego surowego ciasta. Całość piecz przez 12-15 minut w temperaturze 180degC w rozgrzanym wcześniej piekarniku.

Budyń ugotować tylko zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 400 ml mleka z dodatkiem 100 g cukru. Odstawić budyń do ostygnięcia. Miękkie masło ubić na jasną, kremową masę. Kontynuować miksowanie i stopniowo dodawać budyń. Następnie umieścić pierwsze ciasto (bez orzechów) w formie i przykryć masą budyniową. Rozprowadź budyń na wierzchu drugiego ciasta bez orzechów. Umieść trzecie ciasto z orzechami na wierzchu i pozwól mu zmięknąć.

Pierniki świąteczne

Co można zrobić przed świętami? Ciasta piernikowe idealne na święta, czyli piernik staropolski. Tradycyjny piernik jest doskonałym ciastem na święta i powinien znaleźć się na całej liście świątecznych wypieków. Dawniej piernik był oznaką bogactwa i statusu społecznego. Dziś wypiekany jest w wielu polskich domach jako symbol świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjny piernik przekładany jest powidłami śliwkowymi i obficie polewany czekoladą. Taka forma jest piękna i wypełnia dom wyjątkowym zapachem!

Pierniczki

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 250 g płynnego miodu
  • 150 g masła
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 820-840 g pełnoziarnistej mąki tortowej
  • Soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  • 3 jajka
  • ok. 1/3 szklanki drobno posiekanej skórki pomarańczowej

Krok po kroku

Wymieszaj miód, masło i cukier w garnku. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się rozpuszczą. Wsypać przyprawę do piernika. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i skórkę pomarańczową. Wlej mieszankę masła do suchych składników, a następnie dodaj jajka. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Podziel ciasto na trzy części, dwie przykryj ściereczką i umieść w misce. Następnie rozwałkuj jedną część. Ciasto powinno mierzyć około 0,5 cm. Następnie ciasto kroi się we wzory i piecze w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 7 minut. Po ostygnięciu można udekorować piernikowe ludziki.

Świąteczne ciastka z kremem lub serem

Serniki to również ulubione ciasta, które podajemy na Boże Narodzenie. Różnorodność serników jest niesamowita, dzięki czemu każdy może znaleźć ten idealny - wiedeński z bezą lub owocami albo z czekoladową kruszonką. To samo dotyczy serników z mascarpone, owocami i bitą śmietaną. Przeglądając świąteczne przepisy, sernik to pozycja obowiązkowa.

Sernik z makiem i brzoskwiniami

Ciasto:

  • 250 g zimnego masła
  • 5 łyżek stołowych cukru pudru
  • 5 żółtek jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 filiżanki (450 g) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki kakao

Masa serowa

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
  • 250 g sera ricotta
  • 1 duże jajko
  • 150 g drobnego cukru do pieczenia
  • Budyń śmietankowy, 1 opakowanie
  • Cukier waniliowy, 1 małe opakowanie

Mieszanka smakowa:

  • 5 białek jaj
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru do pieczenia
  • 140 g maku
  1. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić ciasto na dwie części. Uformować z nich kulki i zawinąć w folię spożywczą. Zamrozić.
  2. Połączyć wszystkie składniki masy serowej.
  3. Ubić białka w misce ze szczyptą soli, aż powstanie sztywna piana. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta i błyszcząca piana. Dodać mak i wymieszać szpatułką.
  4. Głęboką formę do pieczenia natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce (duże oczka) jedną część zamrożonego ciasta na spód formy. Piec w temperaturze 180oC (około 13 minut)
  5. Na dnie formy ułożyć plasterki brzoskwini, następnie masę serową i wyrównać. Na wierzchu masy serowej rozłożyć warstwę maku. Wyrównać, a następnie zetrzeć na tarce drugi kawałek zamrożonego ciasta.
  6. Całość piec przez 60-70 minut w temperaturze 175oC, bez termoobiegu.

Tradycyjne ciasta świąteczne z całego świata

Słodycze są uwielbiane na całym świecie, a podczas Świąt Bożego Narodzenia smakują jeszcze lepiej. Boże Narodzenie w Niemczech jest niekompletne bez keksa, ciasta z kandyzowanymi suszonymi owocami, orzechami i lukrem. Ten wypiek jest podstawą na lokalnych stołach podczas świąt. Jest wypełniony orzechami. Często podaje się go z aromatycznym grzanym winem!

Pyszne maślane kourabiedes, wykonane z kruchego ciasta i posypane cukrem pudrem, są obowiązkowym elementem greckiego stołu bożonarodzeniowego. Mogą również zawierać kawałki migdałów.

Julekake, norweski chleb bożonarodzeniowy wykonany z ciasta drożdżowego i wypełniony suszonymi owocami, kandyzowanymi skórkami pomarańczy i kardamonem od wieków podbija serca Norwegów i jest podstawą na ich świątecznym stole. Jednak w Wielkiej Brytanii Boże Narodzenie nie jest kompletne bez mince pies. Te tradycyjne ciasteczka przygotowywane są z kruchego ciasta i nadziewane bakaliami, orzechami i przyprawami takimi jak cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz