Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Są nastrojowe świece, koce, świąteczne skarpety, a w powietrzu unosi się zapach świeżo upieczonego chleba. Mamy dla Ciebie kilka pomysłów, jeśli wciąż zastanawiasz się, co upiec na święta!
Serniki, makowce, ciasta miodowe, ciasta orzechowe, kruche ciasteczka, babeczki świąteczne, sękacze, ciasta czekoladowe, keksy i wiele innych to tradycyjne wigilijne desery i ciasta. Makowiec, sernik, piernik i inne tradycyjne wypieki są nieodzownym elementem świątecznego menu. Choinkę można udekorować mniejszymi smakołykami, takimi jak świąteczne ciasteczka.
Mak symbolizuje płodność. Dlatego potrawy takie jak kutia czy słodkie pierogi z rodzynkami, a także tradycyjny makowiec, są niezbędne na wigilijnym stole. Przygotowanie ziaren zbóż zapewniało dostatek na zbiory w kolejnym roku. Były one zatem symbolem nieśmiertelności i mocy.
Mak w naszej kulturze jest silnie związany z Bożym Narodzeniem. Na wigilijnym stole symbolizuje płodność i pomyślność na cały rok. Można go znaleźć w kutii, tradycyjnym cieście na bazie maku, a także babkach, struclach i bułeczkach.
Najpierw rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku. Pozostaw w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Wymieszaj mąkę, szczyptę soli, łyżeczkę cukru waniliowego, dwa jajka, rozczyn drożdżowy i roztopione masło. Następnie zagnieść ciasto (w razie potrzeby podsypując mąką) i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie wyrośniętego ciasta na prostokąt. Rozsmarować na przemian masę serową, a następnie zwinąć w rurkę. Następnie piecz ciasto przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na koniec połącz wszystkie składniki na polewę, upewniając się, że nie ma grudek. Wylej go na ciasto i pozostaw do zastygnięcia.
Miód, podobnie jak mak, ma głęboką symbolikę. Nieprzypadkowo w Wigilię podaje się świąteczne ciasta z miodem. Na Podkarpaciu od wieków na wigilijnych kolacjach jada się miód i kapustę. Mają one przynosić dobrobyt, płodność i zdrowie. Przez wieki wierzono, że jest to napój bogów, który chroni przed demonami i ma zapewnić dobrobyt.
Gdzie miód jest idealny? Chleb miodowy z orzechami to pyszny klasyk i świetna alternatywa dla klasycznej Kutii!
Umieść mleko i miód w garnku i podgrzej je. Niech miód się rozpuści, a następnie ostudź. Następnie wymieszaj mąkę i sodę oczyszczoną. Dodaj masło, posiekaj wszystko nożem i dodaj słodzik w proszku. Wbij jajka. Wlać mleko z miodem i zagnieść ciasto. Następnie podziel ciasto na trzy równe części. Dno formy o wymiarach 35 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż jedną częścią ciasta.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 12-15 minut, aż ciasto się zarumieni. Po tym czasie pozostaw ciasto do ostygnięcia. Powtórzyć proces z pozostałą częścią ciasta. Roztopić masło z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć przez około 5 minut. 5 minut. Gorącą mieszankę wylej na wierzch trzeciego surowego ciasta. Całość piecz przez 12-15 minut w temperaturze 180degC w rozgrzanym wcześniej piekarniku.
Budyń ugotować tylko zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 400 ml mleka z dodatkiem 100 g cukru. Odstawić budyń do ostygnięcia. Miękkie masło ubić na jasną, kremową masę. Kontynuować miksowanie i stopniowo dodawać budyń. Następnie umieścić pierwsze ciasto (bez orzechów) w formie i przykryć masą budyniową. Rozprowadź budyń na wierzchu drugiego ciasta bez orzechów. Umieść trzecie ciasto z orzechami na wierzchu i pozwól mu zmięknąć.
Co można zrobić przed świętami? Ciasta piernikowe idealne na święta, czyli piernik staropolski. Tradycyjny piernik jest doskonałym ciastem na święta i powinien znaleźć się na całej liście świątecznych wypieków. Dawniej piernik był oznaką bogactwa i statusu społecznego. Dziś wypiekany jest w wielu polskich domach jako symbol świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjny piernik przekładany jest powidłami śliwkowymi i obficie polewany czekoladą. Taka forma jest piękna i wypełnia dom wyjątkowym zapachem!
Wymieszaj miód, masło i cukier w garnku. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się rozpuszczą. Wsypać przyprawę do piernika. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i skórkę pomarańczową. Wlej mieszankę masła do suchych składników, a następnie dodaj jajka. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Podziel ciasto na trzy części, dwie przykryj ściereczką i umieść w misce. Następnie rozwałkuj jedną część. Ciasto powinno mierzyć około 0,5 cm. Następnie ciasto kroi się we wzory i piecze w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 7 minut. Po ostygnięciu można udekorować piernikowe ludziki.
Serniki to również ulubione ciasta, które podajemy na Boże Narodzenie. Różnorodność serników jest niesamowita, dzięki czemu każdy może znaleźć ten idealny - wiedeński z bezą lub owocami albo z czekoladową kruszonką. To samo dotyczy serników z mascarpone, owocami i bitą śmietaną. Przeglądając świąteczne przepisy, sernik to pozycja obowiązkowa.
Słodycze są uwielbiane na całym świecie, a podczas Świąt Bożego Narodzenia smakują jeszcze lepiej. Boże Narodzenie w Niemczech jest niekompletne bez keksa, ciasta z kandyzowanymi suszonymi owocami, orzechami i lukrem. Ten wypiek jest podstawą na lokalnych stołach podczas świąt. Jest wypełniony orzechami. Często podaje się go z aromatycznym grzanym winem!
Pyszne maślane kourabiedes, wykonane z kruchego ciasta i posypane cukrem pudrem, są obowiązkowym elementem greckiego stołu bożonarodzeniowego. Mogą również zawierać kawałki migdałów.
Julekake, norweski chleb bożonarodzeniowy wykonany z ciasta drożdżowego i wypełniony suszonymi owocami, kandyzowanymi skórkami pomarańczy i kardamonem od wieków podbija serca Norwegów i jest podstawą na ich świątecznym stole. Jednak w Wielkiej Brytanii Boże Narodzenie nie jest kompletne bez mince pies. Te tradycyjne ciasteczka przygotowywane są z kruchego ciasta i nadziewane bakaliami, orzechami i przyprawami takimi jak cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa.